0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaSte za umivanje las brez šampona?

Ste za umivanje las brez šampona?

MORDA VAS ZANIMA

Morda ste zasledili, da se vse več ljudi odpoveduje uporabi šampona. Razlogi za to so povezani predvsem s potencialno nevarnimi snovmi, ki se nahajajo v mnogih šamponih na policah trgovin. Namesto tega se zatekajo k precej naravnejšim alternativam šamponov, ki so jih poznali in uporabljali že naši predniki.

- Oglas -

Šampon, kot ga poznamo danes, je namreč relativno nova iznajdba. Tudi ko se je šampon pojavil na tržišču, pa ga ljudje niso uporabljali tako pogosto, kot se je to začelo dogajati kasneje.

Glavni razlogi za odpoved šamponu

Šampon

Kot smo že omenili, lahko v mnogih šamponih najdemo sestavine, ki niso ravno zdravju prijazne. Če si boste vzeli čas in prebrali deklaracije na šamponih, boste hitro ugotovili, da je spisek kemikalij, ki se nahajajo v mnogih izmed njih, zelo dolg in kompleksen, čeprav gre morda za šampon, za katerega je v reklami navedeno da vsebuje naravne sestavine. Ker je šampon v stiku z vašim lasiščem, torej s kožo, se lahko te snovi absorbirajo in ogrozijo vaše zdravje. Med možne težave sodijo srbečica, prhljaj, alergijske reakcije, glivične okužbe, slabljenje imunskega sistema ipd. Tudi v šamponih, namenjenih otrokom, lahko pogosto najdemo zelo agresivne sestavine.

- Oglas -

Poleg tega pa imajo šamponi in podobni kozmetični ter gospodinjski produkti zelo negativen vpliv na okolje. Izlivajo se namreč v odtok in v vodo, nato pa pogosto končajo v naravi. Pozabiti ne smemo niti na plastične embalaže, v katere so šamponi običajno pakirani. Seveda pa pogosta uporaba šamponov ni dobra niti za vaše lase in za lasišče. Šamponi lahko lasišče izsušijo in zamašijo lasne mešičke. Če lase umivate zelo pogosto, tvegate tudi hitrejšo poškodbo oziroma lomljenje konic. 

Umivanje las

Spiranje las z jabolčnim kisom

Ena od alternativ uporabi šampona je umivanje las z jabolčnim kisom. To metodo so pogosto uporabljali že v preteklosti, saj je jabolčni kis zelo učinkovit pri odstranjevanju snovi, ki so se nakopičile na lasišču. Najprej zmešajte 2 decilitra vode in 0,5 decilitra jabolčnega kisa. Nato si zmočite lase in jih prelijte s pripravljeno mešanico. Na koncu sperite. Vaši lasje bodo sijoči in neverjetno mehki. 

Izjemno popularno umivanje las s sodo bikarbono

Verjetno najbolj razširjena alternativna metoda umivanja las temelji na uporabi sode bikarbone. Z njo lahko namreč z las zelo uspešno odstranite vse nečistoče. Pazite le, da ne pretiravate s količino sode bikarbone, saj lahko tako lase poškodujete. Sodi bikarboni dodajte toliko vode, da dobite gosto pasto. Nato si z njo umijte lase, kot bi uporabljali klasični šampon. Sodi bikarboni lahko dodate tudi malce limoninega soka, če imate težave s prhljajem. Za dodatno vlaženje las pa se priporoča dodatek kokosovega olja.

- Oglas -

Umivanje las s kokosovim mlekom

Kokosovo mleko je ena najboljših izbir za vaše lase. Poskrbi namreč za goste, bujne lase in pospeši njihovo rast. Kokosovo mleko deluje kot zelo blag naravni šampon, ki odstrani umazanijo, poleg tega pa je bogato z beljakovinami in maščobnimi kislinami, s katerimi nahrani vaše lasne mešičke. Presenečeni boste, kako hitro bodo rastli vaši lasje, če boste za njihovo umivanje vsaj občasno uporabili kokosovo mleko. Lase enostavno prelijte z malce kokosovega mleka, nato pa nekaj minut nežno masirajte lasišče, da se absorbirajo vse pomembne hranilne snovi in da kokosovo mleko nase veže nečistoče. Na koncu lase temeljito sperite.

.

NAJNOVEJŠE