To je največja slabost vašega astrološkega znamenja …

Preverite, katera je največja slabost astrološkega znamenja, v katerem ste rojeni, in kako jo lahko premagate.

Bolečine v sklepih: 13 nasvetov za ublažitev težav

Bolečine v sklepih postajajo vse bolj razširjene. V določenih primerih so to zgolj začasne bolečine, vendar pa gre pogosto tudi za tipičen znak resnejših bolezni.

Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.

Mikroplastika prvič odkrita tudi v človeški krvi

Mikroplastika je bila namreč prvič v zgodovini odkrita celo v človeški krvi.

Kakav pred vadbo za manj napora in več motivacije

Za pozitivne učinke kakava naj bi bili zaslužni predvsem flavanoli. Gre za izjemno koristne bioaktivne spojine, ki so znane po pozitivnem vplivu na prekrvavitev.

Težave s spanjem pri otrocih: 5 korakov do kakovostnejšega spanca

Kako lahko kot starši poskrbite, da bo motenj spanja pri vašem otroku čim manj?

Bulgurjeva solata z zelenjavo (tabbouleh)

Recept za odlično bulgurjevo solato z zelenjavo (tabbouleh).

Izkušnja skorajšnje smrti – več kot samo halucinacija

Opisi izkušnje skorajšnje smrti so malodane univerzalni, saj so si med sabo zelo podobni, ne glede na kulturno okolje in druge okoliščine.
Zdravje & prehranaSrbeča koža – je lahko simptom resnejših težav z zdravjem?

Srbeča koža – je lahko simptom resnejših težav z zdravjem?

MORDA VAS ZANIMA

Ob srbečici običajno pomislimo na alergije oziroma različne kožne težave. Vendar pa je srbeča koža lahko tudi simptom določenih bolezni, ki nimajo na prvi pogled nič skupnega s kožo …

- Oglas -

Srbeča koža - srbečica

Srbeča koža je lahko znak za bolezni jeter

Srbeča koža je lahko tihi znak težav z jetri. To seveda pomeni velike težave za telo oziroma za zdravje, saj imajo jetra ključno vlogo pri razstrupljanju organizma. Kadar ne delujejo tako, kot bi morala, se začnejo v telesu kopičiti strupene snovi, zato je potrebno čimprejšnje ukrepanje. Če torej občutite nenavadno srbečico, ki ne izgine in za katero ne poznate jasnega vzroka, je vsekakor smiseln obisk pri zdravniku.

Celiakija in srbečica

Nemalokrat huda srbečica prizadene tudi ljudi s celiakijo. V tem primeru gre najpogosteje za »dermatitis herpetiformis«, zelo značilno kožno težavo oziroma kožno vnetje pri celiakiji, ki navzven spominja na herpes. Razlog za izbruh je podoben kot v primeru reakcije v črevesju, torej zaužitje glutena, lahko že zelo majhnih količin. Ni sicer še povsem jasno, ali gre tu za dve ločeni, a zelo sorodni bolezni ali pa je srbeča koža oziroma dermatitis herpetiformis eden izmed simptomov, v obliki katerih se kaže celiakija, torej alergija na gluten. Mnenja strokovnjakov glede tega se namreč včasih nekoliko razlikujejo.

Bolezni ščitnice

Še eden izmed pogostejših razlogov, zaradi katerih doživljate nenavadne kožne senzacije, med njimi tudi bolečino, pa je lahko nepravilno delovanje ščitnice. Težava naj bi bila še posebej pogosta v primeru nezadostnega izločanja ščitničnih hormonov (torej t. i. hipotiroze). Eden izmed tipičnih simptomov v tem primeru je namreč tudi zelo suha koža, ki je seveda lahko povod za srbečico.

Lokalizirana srbeča koža lahko nakazuje na poškodbe živcev

- Oglas -

Kronična srbeča koža – srbečica na omejenem predelu hrbta, ki je ne spremlja izpuščaj, je lahko povezana tudi z okvarami perifernega živčevja. Eden izmed možnih razlogov za tovrstne okvare je, da hrbtenica zaradi določenih poškodb ali pa preprosto zaradi staranja pritisne na živec in ga uklešči. Posledica pa je med drugim tudi kožna srbečica, ki ne mine. Nevropatska srbečica se lahko pojavi zgolj na eni strani telesa ali pa na obeh straneh. Praskanje v tem primeru ne prinese niti hipnega olajšanja, kot se  to denimo zgodi pri izpuščajih. Običajno se intenzivnost srbečice povečuje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×