Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravje & prehranaSrbeča koža – je lahko simptom resnejših težav z zdravjem?

Srbeča koža – je lahko simptom resnejših težav z zdravjem?

MORDA VAS ZANIMA

Ob srbečici običajno pomislimo na alergije oziroma različne kožne težave. Vendar pa je srbeča koža lahko tudi simptom določenih bolezni, ki nimajo na prvi pogled nič skupnega s kožo …

- Oglas -

Srbeča koža - srbečica

Srbeča koža je lahko znak za bolezni jeter

Srbeča koža je lahko tihi znak težav z jetri. To seveda pomeni velike težave za telo oziroma za zdravje, saj imajo jetra ključno vlogo pri razstrupljanju organizma. Kadar ne delujejo tako, kot bi morala, se začnejo v telesu kopičiti strupene snovi, zato je potrebno čimprejšnje ukrepanje. Če torej občutite nenavadno srbečico, ki ne izgine in za katero ne poznate jasnega vzroka, je vsekakor smiseln obisk pri zdravniku.

Celiakija in srbečica

Nemalokrat huda srbečica prizadene tudi ljudi s celiakijo. V tem primeru gre najpogosteje za »dermatitis herpetiformis«, zelo značilno kožno težavo oziroma kožno vnetje pri celiakiji, ki navzven spominja na herpes. Razlog za izbruh je podoben kot v primeru reakcije v črevesju, torej zaužitje glutena, lahko že zelo majhnih količin. Ni sicer še povsem jasno, ali gre tu za dve ločeni, a zelo sorodni bolezni ali pa je srbeča koža oziroma dermatitis herpetiformis eden izmed simptomov, v obliki katerih se kaže celiakija, torej alergija na gluten. Mnenja strokovnjakov glede tega se namreč včasih nekoliko razlikujejo.

Bolezni ščitnice

Še eden izmed pogostejših razlogov, zaradi katerih doživljate nenavadne kožne senzacije, med njimi tudi bolečino, pa je lahko nepravilno delovanje ščitnice. Težava naj bi bila še posebej pogosta v primeru nezadostnega izločanja ščitničnih hormonov (torej t. i. hipotiroze). Eden izmed tipičnih simptomov v tem primeru je namreč tudi zelo suha koža, ki je seveda lahko povod za srbečico.

Lokalizirana srbeča koža lahko nakazuje na poškodbe živcev

- Oglas -

Kronična srbeča koža – srbečica na omejenem predelu hrbta, ki je ne spremlja izpuščaj, je lahko povezana tudi z okvarami perifernega živčevja. Eden izmed možnih razlogov za tovrstne okvare je, da hrbtenica zaradi določenih poškodb ali pa preprosto zaradi staranja pritisne na živec in ga uklešči. Posledica pa je med drugim tudi kožna srbečica, ki ne mine. Nevropatska srbečica se lahko pojavi zgolj na eni strani telesa ali pa na obeh straneh. Praskanje v tem primeru ne prinese niti hipnega olajšanja, kot se  to denimo zgodi pri izpuščajih. Običajno se intenzivnost srbečice povečuje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×