Ekologija & OkoljeSpremenite navade za čistejše okolje

Spremenite navade za čistejše okolje

MORDA VAS ZANIMA

Čeprav je morda videti, da sam posameznik v boju za čistejše okolje ne more prav veliko doseči, pa vam zagotavljamo, da lahko z le nekaj truda in volje storite ogromno. Predstavljamo vam nekaj »zelenih« navad, ki od vas ne bodo zahtevale posebnega napora, pa še prihranili boste kakšen evro in poskrbeli za svoje zdravje! Globalno segrevanje, pa tudi različni drugi zaskrbljujoči dejavniki nas iz dneva v dan opominjajo, da se moramo potruditi in poskrbeti za naše okolje.

- Oglas -

Zakaj bi se posluževali avtomobila, plačevali drago gorivo in hkrati še onesnaževali zrak, če se lahko usedete na kolo, malo razmigate in nadihate svežega zraka? Tudi hoja je lepa in nadvse zdrava navada. Kolikokrat se zalotite, da vžigate avtomobil samo zaradi obiska nekaj sto metrov oddaljene trgovine? S hojo ali vožnjo kolesa, če ste spretni, pa tudi rolerjev, boste storili nekaj za svoje zdravje, hkrati pa še prihranili! Pri daljših razdaljah pa se lahko poslužite javnih prevoznih sredstev.

eko lokalno

Lokalno pridelana živila

Kupujte izdelke, ki so pridelani v vašem lokalnem okolju. Če kupujete sadje in zelenjavo lokalnih kmetovalcev, za okolje storite več, kot si mislite. S tem namreč pomagate lokalnemu gospodarstvu, pomislite pa tudi, koliko denarja in škodljivih ogljikovih izpustov — kot posledic več tisoč kilometrov dolgega prevoza — bi prihranili, če bi vsi kupovali lokalne pridelke. S tem boste kupovali tudi sezonske pridelke, kar vam bo zagotovilo svežino in bogato hranilno vrednost hrane, izognili pa se boste tudi pogosto škodljivim konzervansom.

Varčujte z vodo

Ogromno vode lahko prihranite že, če zapirate vodo med ščetkanjem zob ali miljenjem pod prho. Poleg tega lahko izjemne količine vode prihranite tudi, če se poslužite inovativnih načinov vrtičkarstva, na primer akvaponike, ali na vrtu posadite sorte rastlin, ki ne potrebujejo toliko zalivanja — saj se boste s tem izognili potrebi po zalivanju vrtov v sušnih obdobjih in posledično vrtoglavi porabi vode.

Spremenite še druge navade

- Oglas -

Uporabljajte robčke iz blaga. Blago lahko večkrat uporabite; ko se robčki umažejo, jih enostavno vržete v pralni stroj. Morda se vam bo zazdelo, da vas bo to zaradi pranja stalo več, toda na dolgi rok boste prihranili, hkrati pa proizvedli manj odpadkov.

Za naš planet lahko poskrbite tudi na ogromno drugih načinov. Tiskajte obojestransko, tako da papir popolnoma izkoristite; ugašajte luči, ki jih ne potrebujete, in naprave, ki trenutno niso v uporabi, odklopite iz električne vtičnice. V službo odnesite svojo skodelico za kavo in tako naredite konec vsakodnevni porabi plastičnih lončkov. Prihranite pri gorivu z zmerno vožnjo, zatorej pazite, da ne prekoračite hitrostnih omejitev — tako boste vozili bolj varno, potrošili boste manj goriva in se hkrati tudi izognili visokim kaznim zaradi prometnih prekrškov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×