- Oglas -
Socca so okusni hrustljavi krekerji iz čičerkine moke. Odlično se podajo kot priloga namesto kruha ob okusni omaki, ali pa tudi kot samostojen prigrizek.
SESTAVINE (24 kosov)
- 1,5 skodelice vode (360 ml)
- 1/2 žličke soli
- 1,5 skodelice čičerikine moke (180 g)
- 1 žlica oljčnega olja
- oljčno olje za cvrtje
PRIPRAVA
- Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Pekač velikosti 23 x 33 cm premažemo z maslom.
- V mešalniku ali multipraktiku zmešamo vodo, čičerkino moko in sol, da postane zmes gladka.
- Testo vlijemo v ponev in med nenehnim mešanjem pečemo na šibkem ognju toliko časa, da se zgosti, vendar še vedno ostane tekoče. Če se naredijo grudice, ga v mešalniku ponovno zmešamo do gladkega.
- Testo vlijemo v pekač in ga enakomerno zgladimo. Poškropimo ga z olivnim oljem in ga s hrbtno stranjo žlice enakomerno razmažemo. Pečemo približno 30 minut, dokler testo ne porjavi in nekoliko popoka. Pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo.
- V ponvi segrejemo olivno olje, ki naj bo 3 mm globoko. V bližini pripravimo pladenj s papirnatimi brisačami.
- Socco narežemo na kvadrate velikosti 5 cm. Pečemo jih z obeh strani, dokler ne pozlatijo. Odcedimo.
Predniki socce so posušeni koščki pulmentuma, enega od osnovnih živil rimskih legiona-rjev. Danes v njem uživajo legije turistov na cestah francoske in italijanske obale. Če olivno olje nadomestimo z ghijem ali oljem milejšega okusa ter v testo dodamo malce kalonjija ali kuminovih semen, dobimo nekaj, kar bi na ulicah Bombaja lahko prodajali kot hitro hrano. Čičerkina moka je na voljo na prodajnih mestih z zdravo prehrano tudi pri nas.
- oglas -