0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeSmrtonosni vulkanski pepel

Smrtonosni vulkanski pepel

MORDA VAS ZANIMA

Vulkan na Islandiji še vedno buri duhove. Vendar pa je nekaterim morda zanimivo, zakaj ravno pepel povzroča toliko preglavic in ne vroča lava, za katero smo navajeni, da pride na površje ob izbruhu vulkana in uniči vse česar se dotakne.

- Oglas -


Zato je dobro, da razjasnimo pojem vulkanskega pepela, saj je o takšnih stvareh včasih dobro vedeti morda malce več.

Vulkanski pepel je sestavljen iz majhnih finih kamenčkov in delcev mineralov, ki so manjši od dveh milimetrov. To mešanico imenujemo vulkanski pepel in je v večini primerov prisotna ob vulkanskem izbruhu.

Pepel nastane, ko se kamenje zdrobi in ga magma loči v miniaturne delce med eksplozivno vulkansko reakcijo. Nasilna narava izbruha pa vljučuje tudi paro, ki prihaja iz prej omenjenih majhnih delcev lave, ki jih dobesedno raztrga v še manjše delce.

- Oglas -

Dim, ki je pogosto viden nad vulkanskih izbruhom je zato v večini sestavljen iz pepela in pare. Majhne delce pepela pa lahko veter raznosi več kilometrov daleč, kar povzroči vulkanski oblak. Vulkanski pelel pa ni nič kaj podoben tistemu pepelu, ki nastane pri gorenju npr. lesa, saj je vulkanski pepel veliko bolj trd in abraziven.

Iz zgodovine je znano, da je pepel ob izbruhih vulkanov pokopal pod sabo cela mesta in ljudi, ki so se zaradi pepela zadušili.

.

NAJNOVEJŠE