0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeAli bo imel vulkanski izbruh na Islandiji globalne posledice?

Ali bo imel vulkanski izbruh na Islandiji globalne posledice?

MORDA VAS ZANIMA

Nedavni vulkanski izbruh na Islandiji, ki dela letalskim prevoznikom velike preglavice zaradi velikih količin vulkanskega pepela v zraku je verjetno trenutno ena izmed medijsko odmevnejših tem.

- Oglas -

islandija vulkan
Vendar pa posledice tega dogodka ne bodo tako hude, kot so nekateri predvidevali, saj atmosferski znanstveniki sporočajo, da bi naj ta vulkanski pepel izginil v naslednjih nekaj dneh.

Vulkan po imeu Eyjafjallajokull je zadnjih nekaj dni spuščal v ozračje majhne koščke sestavljene iz silikatnega in bazaltnega stekla, ki so lahko izredno nevarni za letalske motorje. Glavni problem je v tem, da je vulkan te delce ‘izstrelil’ približno 9 km visoko v zrak, tam pa se še dodatno razpršijo po zračnem prostoru, kjer letijo leta.

Cilj in trajanje oblaka vulkanskega pepela sta primarno odvisna od vremenskih razmer, kot sta npr. vlažnost in veter. Oblak pepela naj bi v naslednjih nekaj dneh počasi izginil, poleg tega pa dim ni dosegel stratosfere, zato izbruh tudi ne bo imel globalnih posledic.

- Oglas -

islandija vulkanski prah
Količina žveplovega dioksida, ki ga je sprostil izbruh pa tudi ne predstavlja velike grožnje. Podobni in tudi večji izbruhi se dogajajo že od samega nastanka Zemlje, veliko pa se jih je zvrstilo tudi v preteklih stoletjih, vendar pa takrat še ni bilo toliko medijev, sploh pa ne globaliziranih, tako iz tega ljudje tudi niso naredili takšne senzacije, kot je danes. Prav tako pa takrat tudi ni bilo letal v zraku in so tako pojav opazili le v okolici izbruha.

Zato se ne smemo pustiti prestrašiti že ob vsaki naravni nesreči, saj se te dogajajo že ves čas, je pa to dober primer in obenem opozorilo, kako močne so sile narave in kakšne velike posledice ima lahko že samo en vulkanski izbruh.

.

NAJNOVEJŠE