Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.

Podrgnite česen po stopalih … in v ustih boste že kmalu začutili znan okus!

Ali ste vedeli, da lahko okušamo tudi s stopali? Če mislite, da gre za nekakšno čudno šalo, se lahko o resničnosti te trditve precej hitro prepričate sami.

Covid-19: skoraj polovica vseh primerov asimptomatičnih

Raziskovalci so ugotovili, da naj bi bil asimptomatičen potek bolezni značilen za kar približno 40,5 odstotka, torej skoraj polovico vseh primerov covida-19.

Najboljši prijatelji za vaše astrološko znamenje

Ali se vedno spoprijateljite z »napačnimi osebami«, ki nimajo najboljšega vpliva na vas? Prav tisto, kar vas je pri določeni osebi pritegnilo, lahko postopoma postane zelo problematično in celo uničujoče.
Osebna rastSmeh je izjemno zdrav za vas in koristen za vaša razmerja

Smeh je izjemno zdrav za vas in koristen za vaša razmerja

MORDA VAS ZANIMA

Smeh naj bi bil v preteklosti zelo pomemben za preživetje človeka. Predstavljal je namreč neverbalni signal, s katerim je bilo mogoče drugim hitro sporočiti, da je vse v redu oziroma da na vidiku ni (življenje ogrožajoče) nevarnosti. Čeprav smeh danes večinoma nima več tovrstne funkcije, naj bi se določeni vidiki vendarle ohranili. Ko slišimo, da se nekdo smeji, postanemo tudi sami vsaj malce bolj sproščeni. Smeh je sicer na površini precej preprosto početje, vendar so v ozadju praviloma precej kompleksni procesi – med njimi celo takšni, ki so lahko zelo koristni za lajšanje bolečine. Tako je lahko smeh tudi izredno zdrav, obenem pa ima zelo pomembno vlogo pri vzpostavljanju in ohranjanju intimnih vezi med ljudmi …

Izrazitejši učinki endorfinov in manj kortizola v telesu

- Oglas -

Različne informacije, ki jih sprejemamo vsakodnevno, se najprej obdelajo v našem frontalnem režnju, kjer je med drugim sprejeta tudi odločitev o tem, ali je nekaj smešno ali ne. Smešne informacije sprožijo emocionalni odziv v limbičnem sistemu, čemur sledi še stimulacija motoričnega korteksa. Ko se začnemo smejati, to vpliva na cirkulacijo endorfinov v naših možganih, kar lahko poskrbi za že omenjene protibolečinske učinke. Smeh lahko pomaga tudi pri zmanjšanju količine kortizola in adrenalina v telesu. Tako smo bolj sproščeni oziroma manj napeti. Pogosteje ko se smejemo, izrazitejši so ti učinki.

Smeh kot odlično orodje za spopadanje s konfliktnimi in težavnimi situacijami

Raziskovalci s kalifornijske univerze Berkeley so ugotovili, da lahko smeh pomaga celo pri ohranjanju partnerskih razmerij. Do te ugotovitve so se dokopali s pomočjo dolgoletne študije, ki se je začela leta 1989 in v kateri je sodelovalo nekaj več kot 150 parov, ki so bili v dolgoletnem razmerju. V okviru enega od eksperimentov so morali pari razpravljati o izbrani težavi v njihovem razmerju, raziskovalci pa so jih medtem snemali ter spremljali njihove fiziološke in emocionalne odzive s pomočjo poligrafa. Tako je bilo ugotovljeno, da lahko trenutki smeha med sicer resnimi in težavnimi pogovori pomagajo pri razbremenitvi. Čustveni odzivi postanejo s tem pozitivnejši, posledično pa je lažja tudi pot do rešitve težave. Pari, ki znajo tudi v stresnih situacijah poiskati zabaven vidik, so tako običajno precej zadovoljnejši. Smeh seveda ni čudežna rešitev, toda osebe, ki najdejo priložnost za smeh tudi tam, kjer se zdi vse precej mračno, so običajno precej boljše pri sklepanju kompromisov, posledično pa so uspešnejše pri spopadanju s konfliktnimi situacijami.  

Temnejša plat smeha: »neprimeren smeh« kot znak nevroloških težav

Smeh je torej lahko zelo zdrav in koristen za najrazličnejše odnose – tako partnerske kot druge pomembne odnose v vašem življenju. Vendar pa je lahko v specifičnih okoliščinah smeh tudi znanilec težav. V mislih imamo predvsem smeh v situacijah, ki za to nikakor niso primerne, kar je pogosto eden od zgodnejših znakov demence oziroma nevroloških okvar. To, da se nekdo smeji takrat, ko se zdi tovrsten odziv povsem neprimeren, torej še ne pomeni, da gre za nevljudno oziroma neobčutljivo osebo, ampak je lahko to znak resnejših težav.

Dobra družba – večja verjetnost za smeh

Čeprav se lahko seveda smejimo tudi takrat, ko smo sami, je smeh še posebej pogost med socialnimi interakcijami. Ko smo v družbi, naj bi bila tako verjetnost za smeh kar 30-krat večja kot takrat, ko smo sami. Smeh torej predstavlja pomembno družbeno vezivo. Pogosto je led resnično prebit šele takrat, ko se v družbi neke osebe prvič od srca nasmejemo. S tem se odpre prostor za spletanje intimnejših, pristnejših vezi, ki presegajo mimobežno kramljanje. Vsekakor je torej pametno, da poskušate čim pogosteje poiskati priložnost za smejanje – v družbi ali sami – in da tako izkoristite številne pozitivne učinke smeha!

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×