- Oglas -
Krompirjevi svaljki so lahko poleg priloge tudi odliฤna sladica, ki jo postreลพemo ob ali po kosilu in jih obogatimo z okusnim prelivom.
SESTAVINE (4 porcije):
- 1 Kg krompirja (kuhanega in olupljenega)
- 300 g grobe moke
- 1 jajce
- 40 g zmehฤanega masla
- sol
- 30 g masla (za mazanje pekaฤa)
- moka za pekaฤ
Preliv
- 150 g ovsenih kosmiฤev
- 30 g masla
- 2 ลพlici medu
- 2 ลพlici melase (lahko javorjev sirup)
- sladkor v prahu
PRIPRAVA:
- V ponvi segrejte 30 g masla, dodajte ovsene kosmiฤe in med meลกanjem praลพite do zlato rjave barve. Pustite, da se ohladi.
- Nareลพite krompir v skledo, dodate moko, jajce, zmehฤano maslo in ลกฤepec soli ter na kratko premeลกate in zgnetite, da nastane testo.
- Pekaฤ za pecivo potresite z moko in iz testa naredite zvitek, nato pa ga razreลพite na manjลกe kose, vsakega razgrnite s prsti, da naredite majhne svaljke, ki jih nato stresite v lonec z vrelo slano vodo, previdno premeลกajte, da se ne prilepijo na dno in kuhajte pribliลพno 6-7 minut.
- Nato precedite, da se krompirjevi svaljki odteฤejo. Prestavite v skledo in zmeลกate s stopljenim maslom. Postrezite jih s praลพenimi ovsenimi kosmiฤi, medom, pomeลกanim z melaso in sladkorjem v prahu.
- oglas -