- Oglas -
Krompirjevi svaljki so lahko poleg priloge tudi odlična sladica, ki jo postrežemo ob ali po kosilu in jih obogatimo z okusnim prelivom.
SESTAVINE (4 porcije):
- 1 Kg krompirja (kuhanega in olupljenega)
- 300 g grobe moke
- 1 jajce
- 40 g zmehčanega masla
- sol
- 30 g masla (za mazanje pekača)
- moka za pekač
Preliv
- 150 g ovsenih kosmičev
- 30 g masla
- 2 žlici medu
- 2 žlici melase (lahko javorjev sirup)
- sladkor v prahu
PRIPRAVA:
- V ponvi segrejte 30 g masla, dodajte ovsene kosmiče in med mešanjem pražite do zlato rjave barve. Pustite, da se ohladi.
- Narežite krompir v skledo, dodate moko, jajce, zmehčano maslo in ščepec soli ter na kratko premešate in zgnetite, da nastane testo.
- Pekač za pecivo potresite z moko in iz testa naredite zvitek, nato pa ga razrežite na manjše kose, vsakega razgrnite s prsti, da naredite majhne svaljke, ki jih nato stresite v lonec z vrelo slano vodo, previdno premešajte, da se ne prilepijo na dno in kuhajte približno 6-7 minut.
- Nato precedite, da se krompirjevi svaljki odtečejo. Prestavite v skledo in zmešate s stopljenim maslom. Postrezite jih s praženimi ovsenimi kosmiči, medom, pomešanim z melaso in sladkorjem v prahu.
- oglas -