Skutina tortica z jagodami

Jagode maja po dolgi, neprijazni zimi končno sramežljivo pokukajo na plano. Tako so dišeče in slastne, da se jim težko upremo, predvsem pa teknejo v raznih smutijih ali kot malica kar tako. Mi jih obožujemo v sladicah.

Skutina torta z jagodami

ŠTEVILO OSEB: 4

ZA KOGA:

  • od 8. meseca dalje,
  • z mlečnimi izdelki,
  • z glutenom*,
  • brez jajc.

ČAS ZA PRIPRAVO: 15 minut
CELOTEN ČAS: 120 minut

KAJ POTREBUJEM:

 Za podlago (okrogel pekač premera 15 cm):

  • otroški piškoti, manj sladki ali nesladki, 150 g,
  • pravi kakav, 3–4 zvrhane jušne žlice (odvisno, koliko temno podlago želimo),
  • maslo (navadno ali kokosovo), 75 g,

Za nadev:

  • navadna skuta, 350 g,
  • kremni sir ali sirni namaz, 100 g,
  • po želji: sladkor, 1 zvrhana jušna žlica,
  • mleko, 100 ml,
  • agar agar, v prahu, 2 g (ali ustrezna količina želatine, 3–4 lističe),
  • jagode, 2 večji pesti,
  • sveže jagode.

Skutina torta z jagodami

POSTOPEK PRIPRAVE:

Piškote, kakav in maslo zmešamo v sekljalniku, da nastanejo drobtine. Pritisnemo jih na dno pekača, obloženega z živilsko folijo; enakomerno razporedimo in dobro pritisnemo. Ohladimo za pol ure v hladilniku.

Medtem jagode narežemo v manjši lonček in jih podušimo, da spustijo vodo in se zmehčajo. Nekaj jagod prihranimo za okras. Jagodno omako ohladimo.

Skuto zmešamo s kremnim sirom in če želimo, še s sladkorjem.

Mleko zavremo in vanj vmešamo agar. Ko se malo ohladi (čez 15 minut), ga primešamo skutni mešanici.

Jagode, ki so nam preostale, narežemo in pritisnemo na obod pekača, da oblikujemo vzorec.

Na piškotno podlago previdno vlijemo skutino mešanico in pazimo na vzorec iz jagod. Enakomerno razporedimo. Na vrh razporedimo še jagodno omako.

Tortico hladimo vsaj 100 minut v hladilniku.

Recept pripravila: Klavdija Kosič

DELI
Anja Kralj
Novinarka, ki za vas piše in spremlja zanimive tematike ter aktualne dogodke.