Dietno: zdravi piškoti

Pomlad je pravi letni čas za čiščenje in razstrupljanje telesa. Veliko ljudi se loti različnih diet, ki v večini prepovedujejo sladkarije. Ravno zaradi tega smo za vas pripravili sladke piškote brez škodljivih sestavin.

Razstrupljanja telesa in diete v večini temeljijo na belem mesu, ribah, zelenjavi in malo sadja. V teh primerih pozabite na kruh, peciva, piškote in čokolade. Kaj pa če prelisičimo diete in si spečemo super zdrave piškote, ki ne vsebujejo ne sladkorja ne moke?

piškoti

V spodnjem receptu boste našli zelo nizek delež ogljikovih hidratov, zato so primerni za poobedek in za trenutke šibkosti, ko vam »pade cukr«. Specite si jih veliko, shranite jih v veliko stekleno posodo in se »posladkajte« brez greha.

Kaj potrebujete?

 • 200 gramov mletih lešnikov, mandljev ali orehov
 • 50 gramov mletega kokosa ali kokosove moke
 • 50 gramov kokosovega olja
 • začimbe kot so cimet, ingver, vanilja (po okusu)
 • 1/2 vrečke pecilnega praška
 • 50 gramov kakava
 • 2-3 jajca

Postopek priprave:

Zmešajte lešnikovo in kokosovo moko. Dodajte ji začimbe po želji in kakav. Na koncu noter stresite še pecilni prašek. Jajca ločite na beljak in rumenjak. Beljak stepite v trd sneg, ki ga zlijte v mešanico suhih sestavin. Dodajte rumenjak. Če je zmes pretrda, ji dodajte malce vode, ampak načeloma mora biti precej suha, da nastanejo trdi piškoti in ne neke vrste kolački.

Mešanico z žlico dajte na peki papir v obliki piškota. Na vrh postavite še en orešček (pečeni orehi so zelo dobri).  Piškote pečemo v pečici, vnaprej segreti na 180 stopinj približno 20-30 minut.

DELI
Kaja Kovič
Nepoboljšljiva optimistka, ki ve, da se za boljši jutri začne delati že danes.
 • katarina goltez

  Jih naredila že drugič… Ali je avtor tega recepta, recept dejansko tudi že sprobal? Namreč:
  1) piškoti so popolnoma črni oz. temno rjavi zaradi kakava in še zdaleč ne tako svetli kot na sliki.
  2.) 30 minut peke je absolutno preveč! Piškoti so bili samo za v smeti – ker so bili povsem zažgani … Že pri 15 minut peke so se začeli ‘smoditi’, tako da cca 10-13 min