Ekologija & OkoljeSkrivnostni poljski gozd z ukrivljenimi drevesi

Skrivnostni poljski gozd z ukrivljenimi drevesi

MORDA VAS ZANIMA

Znanost lahko sicer pojasni marsikaj, vendar ostajajo določena vprašanja vsaj za zdaj še neodgovorjena. Eden takšnih pojavov, ki jih znanstveniki še ne znajo povsem razložiti, je skrivnostni poljski gozd, poimenovan Krzywy Las, v katerem rastejo nenavadno ukrivljenja drevesa …

Manj znan, a izjemno zanimiv fenomen

- Oglas -

Na svetu sicer obstaja kar nekaj skrivnostnih naravnih fenomenov. Nekateri so precej dobro znani, na primer jezera, katerih voda se je obarvala v rožnat odtenek. Po drugi strani pa obstajajo tudi malce manj znani, a zato nič manj osupljivi fenomeni. Eden takšnih je zagotovo gozd Krzywy Las. Nahaja se v regiji, imenovani Zahodnopomorjansko vojvodstvo, v neposredni bližini mesta Gryfino, nedaleč od poljsko-nemške meje. V gozdu Krzywy Las raste približno 400 dreves, katerih skupna značilnost je opazna že na prvi pogled – v spodnjem delu se debla ukrivijo pod ostrim kotom, nato pa zopet usmerijo navzgor. Pojav pa je še bolj nenavaden zaradi dejstva, da se je večina drevesnih debel ukrivila v isto smer …

Poljski gozd z ukrivljenimi drevesi Krzywy Las

Nekateri krivijo »čarovnice«

Domneva se, da so bila drevesa posajena nekje na začetku 30. let prejšnjega stoletja. Vendar pa gre zgolj za domneve, saj so se izgubila vsa poročila, na podlagi katerih bi bilo mogoče rekonstruirati nastanek gozda. Pomanjkanje otipljivih informacij v kombinaciji s skrivnostnim fenomenom je seveda spodbudilo številna ugibanja oziroma interpretacije. Pri tem gre pogosto za zgodbe s pravljičnimi elementi oziroma za nekakšne bajke, ki poskušajo narediti skrivnosti gozd še nekoliko skrivnostnejši. Med drugim se omenjajo tudi energijska polja in čarovništvo.

Gre morda za posledico posebne tehnike sajenja?

Kot kontrast razlagam, obarvanim z magičnimi elementi, so se pojavili tudi poskusi nekoliko bolj realističnih pojasnil za ukrivljenost dreves. Tako nekateri domnevajo, da gre za posledico posebne tehnike pri sajenju, saj naj bi bil les dreves predviden za izdelavo ukrivljenih predmetov. Vendar pa ne zna nihče zares pojasniti, kakšna natančno naj bi bila ta tehnika.

Poljski gozd z ukrivljenimi drevesi Krzywy Las

Znanstvene razlage niso povsem zadovoljive

Znanstveniki se sicer bolj kot k razlagi, v skladu s katero naj bi bil gozd Krzywy Las posledica načrtnih človeških posegov, nagibajo k temu, da so bili na delu določeni okoljski dejavniki. Možno naj bi na primer bilo, da je že kmalu po saditvi dreves zapadlo veliko snega, kar je vplivalo na smer rasti dreves. Vendar pa ima tudi ta razlaga določene pomanjkljivosti. Ne pojasni namreč, zakaj so v neposredni bližini gozda druga borova drevesa, ki rastejo skorajda povsem naravnost oziroma navpično. Tako morajo tudi znanstveniki na koncu priznati, da ne vedo zares, kaj je bil razlog za to, da so se drevesa ukrivila.

Bi ljudje sploh verjeli znanosti?

- Oglas -

Izkušnje znanstvenikov s tovrstnimi pojavi so sicer pogosto takšne, da morebitna znanstvena razlaga na koncu niti ne spremeni dosti. Četudi jim uspe najti razlog za določen pojav, ki se je zdel dlje časa nepojasnljiv, predvsem lokalno prebivalstvo pogosto le stežka verjame tem razlagam. Ker so bili tako dolgo v stiku s tem pojavom, so ustvarili lastne teorije in zgodbe, kar je seveda povsem logično, nato pa se nočejo odpovedati tem interpretacijam, četudi jim je ponujena logična znanstvena razlaga.

Podobe kot iz fantazijskega romana …

Ne glede na to, kaj je razlog, da so se drevesa ukrivila, in ne glede na to, ali bo znanstvenikom uspelo najti ta razlog ali ne, je nekaj jasno: podoba gozda je naravnost osupljiva. Tako ni presenetljivo, da je Krzywy Las privabil tudi kar nekaj fotografov. Gozd je vsekakor odličen motiv za rahlo srhljive, a zato toliko bolj zanimive fotografije, ki pričarajo prav posebno vzdušje, še posebej ob malce bolj meglenih dneh.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×