Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Dom & energijaZakaj so sobne rastline odlične za zdravje?

Zakaj so sobne rastline odlične za zdravje?

MORDA VAS ZANIMA

Sobne rastline seveda niso »novodobna pogruntavščina«, vendar lahko v zadnjem času opažamo, da se nad njimi navdušuje zares ogromno ljudi. Tako se stanovanja, ki so bila še nedolgo tega praktično brez zelenja, spreminjajo v nekakšne urbane džungle, velik delež zaslug za vsesplošno popularizacijo zelenih rastlin pa imajo nedvomno družbena omrežja. Če se tudi sami navdušujete nad tem trendom, vas bo najverjetneje razveselilo, da sobne rastline niso »zgolj« paša za oči, ampak da lahko hkrati prispevajo tudi k boljšemu zdravju in počutju …

Obogatijo zrak s kisikom

- Oglas -

Več kisika in manj ogljikovega dioksida v zraku pomeni lažje dihanje oziroma nasploh kakovostnejši in bolj zdrav zrak. Za prisotnost kisika v zraku je seveda ključen proces fotosinteze, ki poteka v zelenih rastlinah. S pomočjo sobnih rastlin lahko tako obogatite zrak v stanovanju s kisikom, kar lahko celo nekoliko zmanjša potrebo po prezračevanju. Določene rastline so v tem oziru še posebej koristne, predvsem sukulenti in orhideje, ki so tako še posebej dobra izbira za spalnice. V primerjavi z mnogimi drugimi vrstami namreč porabijo manjši delež proizvedenega kisika – ne smemo namreč pozabiti, da morajo tudi rastline dihati.  

Sobne rastline

Pomagajo pri odstranjevanju škodljivih snovi iz zraka

Sobne rastline lahko učinkujejo tudi kot nekakšni naravni prečiščevalci oziroma filtri zraka. Med drugim lahko pomagajo celo pri odstranjevanju delcev formaldehida v zraku. Precejšen del odkritij, povezanih s tovrstnimi učinki zelenih rastlin, izvira iz raziskav, ki so jih izvedli pri Nasi, in sicer v povezavi s kakovostjo zraka v zaprtih prostorih. Pri tem so odkrili, da imajo lahko prav zelene rastline ključno vlogo pri dvigu kakovosti. V proces odstranjevanja škodljivih hlapov so vključeni tako listi kot korenine. Med vrste, ki so še posebej učinkovite pri prečiščevanju zraka, med drugim sodijo zlati potos, navadni bršljan, čopasta zelenčica, salonska palma, taščin jezik, rumenkasti spatifil in obrobljena zmajevka.

Povečujejo zbranost

V zadnjih mesecih ste verjetno mnogi pridobili izkušnjo dela od doma. To ima seveda tako prednosti kot slabosti.  Za marsikoga je največja slabost ta, da se je doma pogosto precej težje zbrati in se osredotočiti (zgolj) na delo. Pri premagovanju tovrstnih težav si lahko na srečo pomagate z različnimi tehnikami, v pomoč pa so vam lahko tudi sobne rastline. Obstaja namreč več raziskav, ki razkrivajo, da lahko prisotnost zelenih rastlin v prostoru pomembno pripomore k izboljšanju zbranosti, koristna pa je tudi za spomin. V delovni prostor oziroma kotiček je torej dobro dodati vsaj nekaj zelenih rastlin.

Sobne rastline

Manj težav s suhim zrakom

Rastline med t. i. transpiracijo sprostijo v zrak kar nekaj vlage. Ocenjuje se, da predstavlja kar približno 10 odstotkov vse vlage v ozračju prav vlaga, ki jo oddajajo rastline. Proces transpiracije oziroma izhlapevanja tekočine iz rastlin je na prostem in v stanovanju zelo podoben. To pomeni, da lahko s pomočjo sobnih rastlin poskrbite, da bo zrak v prostorih vašega doma manj suh. Tako lahko sobne rastline uporabljate tudi kot nekakšen naravni vlažilnik zraka. Kot je znano, je suh zrak v prostorih, kar je pogosta težava v zimskih mesecih, povezan s številnimi nevšečnostmi.

- Oglas -

Med drugim je prenizka stopnja zračne vlage pogosto kriva za zelo suho kožo, oteženo dihanje, kašljanje, neprijetno praskanje v grlu ipd. Sobne rastline v stanovanju vam lahko tako pomagajo pri preprečevanju naštetih in sorodnih težav. Raziskave pa so razkrile celo, da bolj vlažen zrak oteži preživetje virusa gripe in nekaterih drugih virusov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×