0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliIzjemno realistične peščene skulpture živali vas bodo osupnile

Izjemno realistične peščene skulpture živali vas bodo osupnile

MORDA VAS ZANIMA

Umetnost je pogosto dojeta kot nekaj, kar naj bi presegalo obdobje svojega nastanka in posegalo proti večnosti. Čeprav so sicer umetnine običajno ustvarjene s pomočjo minljivih materialov, je minljivost medija še toliko očitnejša, ko gre za peščene skulpture. Te imajo na voljo še posebej malo časa, da naredijo vtis, saj so običajno uničene že zelo hitro po nastanku. Lahko torej v tem primeru sploh še govorimo o umetnosti? Tisti, ki so si v živo ogledali peščene skulpture, ki jih ustvarja Andoni Bastarrika, so enotni, da si več kot zaslužijo poimenovanje »umetnina«. To, da je njihov rok trajanja tako kratek, jim ne odvzema vrednosti, ampak povsem nasprotno …

- Oglas -

Že ob ogledovanju fotografij očitno, da gre za izjemno talentiranega umetnika

Čeprav je čas, ko si je mogoče umetnine Andonija Bastarrike ogledati v živo, izjemno kratek, pa fotografije vendarle omogočajo nekoliko dolgotrajnejšo obstojnost teh ustvarjanj. Prepričani smo sicer, da so skulpture v živo še mogočnejše, a tudi s pomočjo fotografij je mogoče presoditi, da gre za izjemno nadarjenega ustvarjalca. Skulpture močno presegajo običajne peščene gradove, ki ste jih morda kdaj poskusili ustvariti tudi sami.

Gre za izjemno dodelane umetnine, in sicer se je umetnik odločil, da se posveti predvsem upodabljanju različnih živali. Iz navidezno zelo preprostega materiala, ki ga običajno niti ne povezujemo z umetnostjo, Andoni Bastarrika ustvari skorajda neverjetno realistične skulpture, ki bi jih bilo mogoče precej zlahka zamenjati za resnične živali.

Minljivosti zapisane skulpture, a lepota se skriva v trenutkih …

Med peščenimi skulpturami, ki jih je Andoni Bastarrika ustvaril doslej, se najdejo konji, psi, morski psi, sloni, lignji, krokodili in predstavniki mnogih drugih vrst živali. Ne glede na to, za kateri motiv se odloči, je končni rezultat vedno estetski presežek, ki požanje ogromno občudovanja. Umetnik, ki se s tovrstnimi projekti ukvarja že od leta 2010, poskrbi tudi za ustrezno okolico oziroma podlago/ozadje, kar prispeva k temu, da umetnina na koncu učinkuje še bolj realistično. Na vprašanja o tem, zakaj se je odločil prav za peščene skulpture, odgovarja, da ga je material fasciniral že od nekdaj. Za peščeno skulpturo se mora združiti ogromno delcev peska oziroma mivke, kar vidi kot metaforo za idealno človeško družbo.

- Oglas -

Čeprav je tudi človek zapisan minljivosti, imamo čas, da s skupnimi močmi ustvarimo nekaj lepega, četudi bo to trajalo le kratek čas – dokler v to idilično podobo ne poseže narava. Podobno kot pri peščenih skulptur, torej, ki so, ko umetnik zaključi svoje delo, prepuščene vetru in drugim naravnim silnicam. Razlog za to, da večinoma ustvarja podobe živali, pa naj bi se skrival v navduševanju nad njihovo skorajda brezmejno svobodo – če seveda človek ne poskuša nasilno omejevati te svobode, kot se to pogosto dogaja. Čeprav se Andoni Bastarrika zaveda, da so verige realnost mnogih živali, se izogiba motivom, ki bi prikazovali trpljenje. Namesto tega želi poudariti lepoto, moč in svobodo – elemente, ki so vedno prisotni vsaj kot potencial.

Nekatere skulpture zahtevajo tudi več dni trdega dela

Kot lahko verjetno ugotovite na podlagi ogledovanja fotografij, skulpture Andonija Bastarrike niso nekaj, kar bi bilo mogoče ustvariti kar mimogrede. Umetnik posveti izdelavi posamezne skulpture kar nekaj časa. Pri manjših skulpturah to pomeni najmanj nekaj ur, večje in zahtevnejše pa mu lahko vzamejo tudi več dni. Umetnik stavi na precej minimalističen pristop – poleg peska oziroma mivke namreč uporablja le še omejeno število naravnih materialov, in sicer za to, da določene skulpture poživi z nekaj barve.

.

NAJNOVEJŠE