0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSkrb za osebe z demenco: 10 praktičnih nasvetov

Skrb za osebe z demenco: 10 praktičnih nasvetov

MORDA VAS ZANIMA

Skrb za osebo z Alzheimerjevo boleznijo in sorodnimi oblikami demence je lahko zelo naporna – tudi v zgodnjih fazah bolezni in tudi če je odgovornost porazdeljena med več oseb. Vsakodnevne situacije pogosto prinesejo najrazličnejše izzive. Skrb za osebo z demenco zahteva ogromno prilagodljivosti, saj je težko predvideti vse ovire, ki vas čakajo, vendar so vsaj določeni vidiki relativno predvidljivi. Spodnji nasveti pridejo tako v poštev pri večini oseb, pri katerih je bila diagnosticirana demenca.  

- Oglas -

1. Dnevi naj ne bodo pretirano nepredvidljivi

Ustaljena dnevna rutina je za osebe z demenco posebno pomembna. Če so dnevi popolnoma nepredvidljivi, je namreč zmedenost še izrazitejša, kar pogosto privede do nemira oziroma razdražljivosti. Nepredvidljivost je tako običajno povezana s pogostejšimi izbruhi negativnih čustev. Ni sicer nujno, da so dnevi načrtovani do potankosti, vendar je zelo zaželeno, da vsaj pri osnovnih opravilih sledite ustaljenemu zaporedju.

2. Poskrbite za različne tipe opomnikov

Eden od najbolj tipičnih simptomov demence je seveda pozabljivost. Vsaj v zgodnjih fazah bolezni je mogoče negativen vpliv tega simptoma precej uspešno omejiti z opomniki. Poskrbite, da bo imela oseba, za katero skrbite, na voljo opomnike z najpomembnejšimi informacijami – tako opomnike v fizični obliki kot opomnike na elektronskih napravah.

3. Osebi z demenco dopustite, da je čim bolj samostojna

Izbuba občutka samostojnosti je lahko zelo boleča. Tako je izjemno pomembno, da osebi z demenco pustite, da čim več naredi sama – tudi če to pomeni, da bodo določene aktivnosti zahtevale več časa. Če ocenite, da je nujno, da za nalogo poskrbite vi, bodite karseda uvidevni (prošnja za dovoljenje pred vsakim slačenjem/umivanjem ipd.).

- Oglas -

4. Po prostorih razstavite različne spominke

Tudi če se oseba, za katero skrbite, večino časa ne spomni več pomembnih dogodkov in ljudi iz svojega življenja, lahko prostor, napolnjen s spominki, ki so povezani s temi dogodki/osebami, nanjo vpliva zelo blagodejno. Tovrstni spominki lahko namreč na nezavedni ravni ustvarijo občutek varnosti in domačnosti.

5. Izogibajte se oštevanju in izražanju razočaranja

Trenutki hude frustracije se zdijo skorajda neizogiben sestavni del nege osebe z demenco. Toda če je le mogoče, poskušajte ohraniti mirno kri. Zelo visok ton glasu ali celo kričanje ne rešita ničesar. Podobno velja za oštevanje. Namesto stalnega opozarjanja na napake raje izberite nežno usmerjanje. Izogibajte pa se tudi vprašanjem, kot so: »Ali se res ne spomniš tega?«

6. Poskrbite za redno telesno aktivnost

Zelo priporočljivo je, da dnevna rutina vključuje tudi gibanje. Vrsto in intenzivnost aktivnosti morate seveda prilagoditi morebitnim omejitvam. Obenem pa je nujno, da poskrbite, da bo aktivnost čim bolj zanimiva. Sprehod lahko na primer vključuje tudi opazovanje živali ali nabiranje rastlin.

7. Osebo z demenco vključite v proces odločanja

Pomembno je, da ima oseba, za katero skrbite, še vedno občutek, da lahko odloča o različnih vidikih svojega življenja. Če veste, da bi v primeru neomejenih možnosti oseba izbrala nekaj, kar bi bilo lahko zanjo škodljivo, omejite nabor možnosti, nato pa jo vprašajte, katera od teh se ji zdi najboljša (ta princip je smiselno upoštevati pri načrtovanju prehrane in pri številnih drugih odločitvah, ki so del vsakdana).

- Oglas -

8. Ne pozabite, da tudi sami potrebujete ustrezno oporo

Osebi z demenco boste težko v oporo, če se boste zlomili. Tako je pomembno, da ne podcenjujete znakov izgorelosti. Če opažate, da postaja breme preveliko, prosite za pomoč – obrnete se lahko tako na svoje bližnje kot na pristojne institucije.

9. Poskrbite za karseda varno bivalno okolje

Bivalni prostori naj bodo prilagojeni tako, da bo zagotovljeno karseda varno bivanje. Odstranite potencialno nevarne predmete, zaščitite vtičnice, po potrebi namestite dodatne ograje ipd. Oseba z demenco je lahko v ustrezno prilagojenem okolju precej bolj samostojna.

10. Odstranite moteče dražljaje

Intenzivni dražljaji so za osebe z demenco pogosto posebno moteči. Tako je zelo pomembno, da poskrbite za čim učinkovitejšo zaščito pred hrupom, močnimi vonjavami, intenzivnimi barvami in vzorci itn.

.

NAJNOVEJŠE