0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliTako veliko je gnezdo beloglavih orlov!

Tako veliko je gnezdo beloglavih orlov!

MORDA VAS ZANIMA

Beloglavi orli spomladi vzgajajo svoje mladiče in ljudje jih radi opazujejo. Ponekod so okoljski čuvaji postavili tudi spletne kamere, kjer lahko gnezda ljudje opazujejo v živo, ne da bi jih pri tem motili in vznemirjali. Veliko pa so prejeli tudi vprašanj, kako velika so dejansko ta gnezda?

- Oglas -

Odgovor se skriva na fotografiji, kij e zaokrožila po družbenih medijih in prikazuje čuvaja, ki sedi v kopiji gnezda. Gnezdo, ki so ga zgradili je široko kar pet metrov in globoko tri metre. Se pravi mere bi se lahko skladale kar z večjo kopalno kadjo za 4 osebe.

Beloglavi Orel gnezdi

Fotografijo je lani prvotno podelil Center Forest Park v Illinoisu. Objava na Facebooku navaja, da se replika gnezda nahaja v državnem parku Hueston Woods v Ohiu.

Toda gnezda beloglavega orla so lahko celo še večja. Kot pojasnjujejo, je največje zabeleženo gnezdo merilo 2,9 metra v premer, 6 metrov v globino in tehtalo skoraj 2722 kilogramov!

- Oglas -
Beloglavi Orel

Po navedbah ornitološkega laboratorija Cornell so to gnezdo zgradili orli v St. Petersburgu na Floridi. Spletna stran laboratorija »Vse o pticah« navaja: »Še eno znano gnezdo – v Vermilionu v Ohiu – je bilo oblikovano kot kozarec za vino in tehtalo skoraj dve toni. Orli so ga uporabljali kar 34 let, dokler se drevo ni podrlo.”

Gnezda so običajno zgrajena v krošnjah najvišjih iglavcev in pritjena okrog njihovih čvrstih debel. Medtem ko oba starša gradita gnezdo, naj bi samica večinoma namestila vejice in mehke materiale.

Ameriški Beloglavi Orel

Orli, potem ko odletijo, običajno preživijo približno štiri leta v “nomadskem raziskovanju ogromnih ozemelj” in lahko preletijo na stotine kilometrov na dan. Mladi beloglavi orli, ki še niso zreli za gnezdenje, rojeni v Kaliforniji, na primer potujejo daleč na sever do Aljaske.

NAJNOVEJŠE