Najboljša leta? Med 30. in 34. letom starosti!

Mnenja o tem, katera so najboljša leta človekovega življenja, so seveda zelo subjektivna.

Ali lažnim novicam nasedajo samo starejši ljudje?

Prepričanje, da lažnim novicam nasedajo predvsem starejši ljudje, je zelo razširjeno. Ali gre pri tem za upravičeno stališče ali zgolj za predsodek?

Aktivno poslušanje – osnova uspešne komunikacije

Čeprav se vam morda zdi, da poslušate sogovornika, so standardi za aktivno poslušanje, ki je osnova uspešne komunikacije, precej visoki.

Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.
Ekologija & okoljeŠkoda GreenLine: Varčnejši in čistejši avtomobili

Škoda GreenLine: Varčnejši in čistejši avtomobili

MORDA VAS ZANIMA

Naravo smo si samo sposodili od naših zanamcev, pravi rek in včasih je potrebna le skromna ideja, da povsem spremenimo odnos do narave in okolja. Pri Škodi so s prav takimi majhnimi potezami naredili linijo varčnih in čistih avtomobilov GreenLine.

- Oglas -

Škoda Fabia Greenline

Varčnejše pnevmatike

Za začetek je treba pogledati kar pod avto oziroma tja, kjer se ta zliva s cesto. Da so pnevmatike pomemben del avtomobila, tudi ko gre za ekologijo, ve malokdo. Zmes, oblika in profil vplivajo na kotalni upor pri stiku s podlago. Vsi modeli serije GreenLine imajo posebne pnevmatike, ki so tanjše in trše od običajnih, kar pomeni, da imajo zaradi manjšega trenja in ker se med vožnjo manj deformirajo, manjši kotalni upor. Že samo s temi pnevmatikami se močno zmanjša poraba.

Posebna aerodinamična oblika

Če bi vozili v brezzračnem prostoru, bi bila poraba zanemarljiva, tako pa zrak ves čas zavira avto, ki potrebuje moč, da upor premaga. Od aerodinamike ni odvisna le končna hitrost, temveč tudi poraba. Zato so avtomobile Škoda GreenLine dodatno približali k tlom, z aerodinamičnimi dodatki in spremembami pa na pameten način zmanjšali upor in naredili vozilo bolj učinkovito.

Zbiranje odvečne energije

Pri zaviranju zavore opravljajo delo, energija, ki se pri tem sprošča, pa izpuhti v zrak kot toplota. Škodini modeli GreenLine pri zaviranju zbirajo del te energije in jo pretvorijo v električno energijo, ki se shranjuje v akumulator. Pametna elektronika poskrbi, da se tako povrnjena energija porablja v kompleksnih električnih sistemih sodobnega avtomobila, namesto da bi motor z alternatorjem proizvajal dodatno elektriko. Posledica? Vsak odstotek energije, ki ga lahko zberemo iz zaviranja, zmanjšuje porabo.

- Oglas -

Čakanje pred semaforji in v kolonah s prižganim motorjem vsekakor ne koristi ne porabi ne okolju. Sistem Start-Stop v modelih GreenLine samodejno izklaplja motor, kadarkoli avto stoji več kot sekundo. Ko pritisnete sklopko, se motor ponovno zažene, vse skupaj pa presenetljivo zmanjša porabo.

Spremembe, ki omogočajo zmanjšanje porabe goriva in izpustov ogljikovega dioksida:

  1. Sistem Start-stop.
  2. Sistem za regeneracijo energije.
  3. Ročni menjalnik z optimiziranimi prestavnimi razmerji.
  4. Zmanjšan koeficient zračnega upora zaradi znižanega in pokritega podvozja.
  5. Posebne pnevmatike z nizkim kotalnim uporom in višjo predpisano vrednostjo tlaka.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×