0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSjögrenov sindrom: koristni nasveti za blaženje simptomov

Sjögrenov sindrom: koristni nasveti za blaženje simptomov

MORDA VAS ZANIMA

Sjögrenov sindrom se uvršča med revmatološka avtoimunska obolenja. Med najpogostejše simptome spadajo težave s suhimi usti in suhimi očmi, saj gre za težavo, ki prizadene predvsem žleze slinavke in solzne žleze. Sindrom lahko sicer preseneti ljudi vseh starosti, vendar je posebno pogost pri starejših ženskah. Bolezni vsaj za zdaj žal še ni mogoče pozdraviti; bolnikom se tako pomaga z metodami za lajšanje simptomov in z ukrepi za preprečevanje resnejših težav. Pri tem se uporabljajo tako farmakološki kot nefarmakološki pristopi. Za lajšanje bolečin v sklepih in mišicah, ki se pogosto pojavljajo pri bolnikih s Sjögrenovim sindromom, se običajno uporabljajo nesteroidni antirevmatiki ali protibolečinska sredstva. Nato pa so smiselni še ukrepi, vezani na posamezne dele telesa, ki so prizadeti.

- Oglas -

Sjögrenov sindrom: kako ublažiti težave s suhimi usti?

Posebno pomembni so zagotovo ukrepi, namenjeni blaženju težav s suhimi usti. Občutek zelo suhih ust je lahko zelo neprijeten, še huje pa je, da težava presega nelagodje. Če žleze slinavke ne izločajo dovolj sline, se namreč poveča tveganje za najrazličnejše dentalne težave, od kariesa do parodontalne bolezni in izgube zob. Obravnava oseb s Sjögrenovim sindromom zato zahteva sodelovanje različnih specialistov. Poleg revmatologa in oftalmologa je običajno vključen tudi zobozdravnik.

Za preprečevanje dentalnih težav je pomembna uporaba zobne paste s fluorom. Pomaga lahko tudi žvečenje žvečilnega gumija ali lizanje bombonov brez sladkorja, saj lahko s tem spodbudite izločanje sline. Osebe s Sjögrenovim sindromom morajo biti obenem seveda posebno pozorne na to, da popijejo dovolj vode. Priporočamo, da vodi dodate še malce limoninega soka, saj kisli okusi spodbujajo izločanje sline. Po drugi strani pa se je pametno izogibati kavi in drugih kofeinskim napitkom ter alkoholnim pijačam. Tako kofein kot alkohol namreč povzročata dehidracijo. Običajno se je smiselno odpovedati tudi zelo pikantnim jedem, saj lahko pikantna hrana dodatno razdraži vašo ustno sluznico. Priporočljiva pa je tudi uporaba fiziološke raztopine, s katero si pomagajte pri čiščenju nosu. Tako boste lažje dihali skozi nos, ne skozi usta (dihanje skozi usta prispeva k izsuševanju ustne votline).

Sjögrenov sindrom: kako ublažiti težave s suhimi očmi?

Posebni ukrepi so potrebni tudi za blaženje težav s suhimi očmi. Pri najresnejših oblikah Sjögrenovega sindroma se običajno priporoča uporaba posebnih protivnetnih kapljic za oči. Če se odločite za uporabo umetnih solz, morate paziti, da boste izbrali takšne, ki jih vaše oči dobro prenašajo. Nekatere umetne solze namreč vsebujejo konzervanse, ki lahko dodatno razdražijo oči.

- Oglas -

Včasih je smiselna tudi uporaba tesno prilegajočih se očal. S tovrstnimi očali lahko namreč upočasnite izhlapevanje solz, posledično pa so oči manj izsušene. Očala obenem ščitijo oči pred patogenimi mikroorganizmi, s čimer se zmanjša tveganje za očesne okužbe, ki so pri osebah s Sjögrenovim sindromom zelo pogoste. Priporoča se tudi nežna masaža oči oziroma vek in uporaba toplih obkladkov. Obenem pa si je pametno priskrbeti kakovosten vlažilnik zraka, ki vam bo prišel med sezono ogrevanja zagotovo zelo prav.

Dodatni nasveti za lažje življenje s Sjögrenovim sindromom

Sjögrenov sindrom sicer najbolj izrazito prizadene oči in ustno votlino, vendar se lahko pojavljajo tudi spremljevalni sindromi. Poleg ustne votline so pogosto izsušene tudi ustnice, zato je pametno, da imate vedno pri roki vazelin oziroma kakovosten vlažilni balzam za ustnice.

Poskrbite tudi za redno vlaženje kože. Priporočljivo je, da po vsakem prhanju nanesete kakovosten vlažilni losjon. Če se spopadate tudi z zelo suho nožnico, pa si lahko pomagate s posebnim vaginalnim vlažilnim gelom, ki ga lahko v lekarnah kupite tudi brez recepta.

NAJNOVEJŠE