0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rastS kakšno osebo bi se morali poročiti?

S kakšno osebo bi se morali poročiti?

MORDA VAS ZANIMA

Pogosto se sprašujemo, kakšna oseba bi bila za nas najbolj primerna v odnosu, s kakšno osebo bi bili najbolj srečni oz. s kakšno osebo bi se morali poročiti. Pravilnega odgovora na zastavljena vprašanja ni. Dejstvo pa je, da je treba v vsakem odnosu, zvezi ali zakonu delati na tem, da uspe. Vzdrževati moramo nenehno komunikacijo ter graditi medsebojno razumevanje.

- Oglas -
Partnerstvo

Naš svet se ves čas spreminja, s tem pa tudi pojmovanje pomembnosti medčloveških odnosov. Zaradi hitrega tempa življenja, kopice vsakodnevnih izzivov in tehnologije, ki nas vse bolj oddaljuje, so razumevajoči in srečni odnosi postali prej izjema kot pravilo. Ker so slednji bolj kot ne instantne narave, nas izzivi v partnerskem odnosu hitro zmotijo do te mere, da vržemo puško v koruzo. Toda takšno ravnanje nas ne navdaja s srečo in zadovoljstvom. Toda kaj je tisto, kar nas po eni strani tako privlači in povezuje med seboj ter hkrati spravlja v stres in razdvaja v odnosih? To je naš tip osebnosti. Kako, prosim? Da. Slednji je namreč tisti, ki podzavestno postavlja t. i. smernice, s pomočjo katerih živimo svoje življenje. Če se naše življenje sklada s »smernicami« naše osebnosti, imamo občutek, da nadziramo svojo usodo, in se počutimo srečne. Kadar pa nas življenjski izzivi prisilijo, da iztirimo iz naše ustaljene poti, občutimo stres in čustveno neugodje. Naša edinstvena osebnost ima sicer dva vidika. Prvi predstavlja lastnosti posameznika, ki so rezultat genetskega zapisa, in določa, kako se razvijajo in delujejo naši možgani – ta se skozi življenje nikoli ne spremeni. Drugi pa so priučene značilnosti, ki se tekom življenja skozi odraščanje spreminjajo in nam pomagajo, da se laže prilagodimo. Toda dovolj teorije, poglejmo raje, kako se razlike med osebnostnimi tipi kažejo na najpomembnejšem področju v življenju – v odnosih.

Katerega tipa osebnosti sem?

Čeprav je vsakdo izmed nas edinstven in neponovljiv, mnoga dognanja in študije potrjujejo dejstvo, da se ljudje glede na svoj podedovani tip osebnosti razvrščamo v štiri osnovne skupine. Nekateri imajo izrazite lastnosti rumenega tipa osebnosti (veseljaka), drugi rdečega tipa (odločneža), tretji modrega tipa (previdneža) in četrti zelenega tipa (pomirjevalca).

Poglejmo na kratko osnovne značilnosti posameznega tipa osebnosti, za lažje razumevanje vpliva le-teh na partnerski odnos.

- Oglas -
  • Osnovna želja rumenega tipa osebnosti je zabavati se. Njegove čustvene potrebe so pozornost, pohvala, naklonjenost ter sprejemanje. Je duhovit, sproščen in optimističen. Rad je v družbi ljudi, saj ga druženje z ljudmi navdaja z energijo. Njegove šibkosti so, da je pogosto površen, neodgovoren, neorganiziran in raje govori kot posluša. V ljubezni in partnerskem odnosu išče harmonično povezanost uma in telesa. Z osebo, ki jo ljubi, plete duhovno povezanost, glede odnosa ima pogosto nerealistična/idealistična pričakovanja.
  • Osnovna želja rdečega tipa osebnosti je imeti nadzor. Všeč mu je, če mu izkazujemo hvaležnost ter spoštovanje in mu dajemo občutek nadzora ter priložnost za akcijo. Je odločen, ciljno usmerjen, pozitiven in organiziran. Rad ima izzive, ki se jih drugi ne lotijo, zaupa vase in svoje odločitve. Njegove šibkosti so, da pogosto kritizira, je pokroviteljski, nepotrpežljiv in zna manipulirati z ljudmi. Ljubezen zanj pomeni vzajemni odnos, jaz tebi – ti meni. Sam redko izraža čustva, medtem ko besedi »ljubim te« rad sliši. Ima močno potrebo po skrbi za tiste, ki jih ljubi. Od partnerja pričakuje, da mu bo vedno na voljo.
  • Osnovna želja zelenega tipa osebnosti je imeti mir. Njegove čustvene potrebe so tišina, odsotnost stresa ter občutek vrednosti. Že po naravi je skrbnik, saj pogosto potrebe drugih postavlja pred svoje. Družina je njegova največja vrednota in raje posluša in opazuje kot govori ali se izpostavlja. Poleg tega, da težko reče »ne«, so njegove šibkosti tudi muhavost, trma in neodločnost. Zanj je ljubezen tesna povezanost dveh oseb, ki skrbita druga za drugo. Zadovoljevanje potreb partnerja ga osrečuje. Rad dela stvari skupaj s partnerjem in si z njim deli skupne interese.
  • Osnovna želja modrega tipa osebnosti je delati stvari pravilno. Njegove čustvene potrebe so rahločutnost, podpora, osebni prostor in tišina. Je analitičen, natančen, redoljuben, vizionar. Razmišlja poglobljeno in stvari rad razišče do konca. Njegovi šibkosti sta pretiran perfekcionizem in maščevalnost. Lahko pade v melanholijo, če mu ne gre vse tako, kot si je zamislil. Zanj partnerstvo pomeni odnos, v katerega obe osebi vložita enak delež. Občutki naklonjenosti z njegove strani segajo od vročega do hladnega. Je redkobeseden, ne izraža čustev, saj predvideva, da partner ve, da ga ljubi.

Pomembno je zavedanje, da nihče izmed nas nima lastnosti samo ene barve osebnosti, temveč smo vsi bolj ali manj mešanica vseh štirih barv. Res pa je, da je samo ena od njih tista, po kateri se vedemo, ko se odzivamo nenadzorovano in v afektu (brez možnosti premisleka ali priprave na odziv).

S kakšno osebi bi se morali poročiti

Različne osebnosti v odnosu

Dejstvo je, da je treba dober in srečen partnerski odnos nenehno negovati in znotraj njega iskati ravnovesje med zadovoljevanjem čustvenih potreb obeh partnerjev. Dolgotrajen ljubezenski odnos se ne zgodi, ampak se ustvari. Kar zadeva teorije osebnosti, pa v odnosih pogosto velja, da se nasprotja privlačijo. To pomeni, da druga oseba, ki vam je privlačna, izžareva ravno tiste lastnosti, ki manjkajo vaši osebnosti. Takšen odnos je sprva videti nadvse obetaven, dokler nas medsebojne osebnostne razlike ne začnejo motiti. Naj omenjeno ponazorim s konkretnimi (najpogostejšimi) primeri.

Rumeni tip osebnosti nadvse privlači njegovo nasprotje, in to je modri tip osebnosti. Namreč slednji je »namesto njega« bolj organiziran, strukturiran in natančen. Modri tip osebnosti pa privlači rumeni zaradi svoje igrivosti, optimizma, energije in zgovornosti. Na podoben način sta si všeč rdeči in zeleni tip osebnosti. Rdeči se navdušuje nad mirnostjo, ustrežljivostjo in skrbnostjo zelenega, ta pa občuduje močno voljo, odločnost in ciljno usmerjenost rdečega. Pri obeh parih se pojavijo težave v odnosu, ko začneta partnerja drug do drugega gojiti pričakovanja, ki so pogosto povsem nerealna in sovpadajo s pričakovanji, da bo naš partner razmišljal enako kot mi, počel enake stvari kot mi, na enak način kot mi, in če ni tako, se celo lotimo spreminjanja njega samega oz. njegove osebnosti.

Rumeni tip v partnerskem odnosu od modrega pričakuje več nežnosti, topline, igrivosti ter nenehno izražanje ljubkovalnih besed, medtem ko modri od rumenega pričakuje več resnosti, odgovornosti in tišine. Zeleni tip do rdečega goji pričakovanja, da bo bolj nežen, razumevajoč in umirjen, medtem ko rdeči od zelenega zahteva, da je hiter, ubogljiv in vedno pripravljen za akcijo. Da na tej točki ne pride do trenj, sta nujno potrebna zrelost posameznika in razumevanje, da je edina oseba, ki se kakorkoli lahko spremeni, zgolj on sam. Partnerja, v katerega ste se zaljubili, ne boste mogli nikoli spremeniti, zato od njega ne morete pričakovati, da bo postal takšen, kot ste vi. Ravno poznavanje različnih osebnosti lahko v teh primerih odigra ključno vlogo pri ohranjanju zveze, partnerskega odnosa ali celo zakona.

- Oglas -
Kakšnega partnerja izbrati

Kaj uničuje in kaj rešuje naš partnerski odnos

Včasih imamo občutek, da je zdrava ljubezen zapletena, zahtevna in včasih celo zastrašujoča. Vendar v resnici ni tako. Temelj zdravega in srečnega partnerskega odnosa ali zakona je poznavanje čustvenih potreb našega partnerja. Kar pa pogosteje počnemo, je, da predvidevamo ali pričakujemo od partnerja nekaj, česar ga nikoli nismo vprašali ali pa mu povedali. Zmotna predvidevanja in neizpolnjena pričakovanja pogosto vodijo v konflikt ali celo uničenje odnosa. V partnerskem odnosu je pomembno, da se zavedamo, da imamo vsi svoje prednosti in slabosti. Razumevanje osebnosti vašega partnerja in tudi svoje osebnosti bo naredilo čudeže za vašo osebno rast in drastično izboljšalo kakovost vašega življenja.

Če iščete pravo in iskreno ljubezen, je ključ do tega v razumevanju ljubezni skozi oči partnerjeve osebnostne barve. Kajti ravno spoštovanje drugačnih od nas in sprejemanje samega sebe predstavljata eno od najdragocenejših kvalitet naše osebnostne zrelosti.

.

NAJNOVEJŠE