Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
Zdravje & prehranaRespiratorni virusi naj bi se prenašali tudi z delci prahu

Respiratorni virusi naj bi se prenašali tudi z delci prahu

MORDA VAS ZANIMA

Strokovnjaki so doslej domnevali, da se virus gripe prenaša predvsem s pomočjo drobnih kapljic, ki nastajajo med kihanjem in kašljanjem. Vendar nedavne raziskave razkrivajo drugačno sliko. Virus, ki povzroča gripo, naj bi se namreč širil tudi z mikroskopsko majhnimi delci prahu …

Kar nekaj neznank tudi v povezavi z virusi, ki so z nami že dolgo

- Oglas -

Medtem ko se večina sveta trenutno osredotoča predvsem na novi koronavirus, so virusi, ki jih poznamo že vrsto let, seveda še vedno z nami in med nami. Eden najbolj razširjenih virusov, ki povzročajo t. i. akutne respiratorne okužbe,  je zagotovo virus, ki je kriv za gripo. Okužbe s tem virusom so izjemno pogoste, še posebej v hladnejših mesecih, pri čemer zaradi gripe vsako leto umre vse prej kot zanemarljivo število ljudi. Razumevanje, kako se virus, ki povzroča gripo, širi, je seveda ključno za oblikovanje ustreznih preventivnih smernic.

Kot smo omenili uvodoma, je bil doslej v ospredju pozornosti predvsem kapljični prenos, a znanstveni članek, ki je bil avgusta letos objavljen v reviji Nature Communications, sugerira, da to ni edino, na kar bi morali biti pozorni. Študija, pod katero so se podpisali ameriški strokovnjaki, namreč prinaša ugotovitve o tem, da se lahko virus gripe po zraku širi tudi z delci prahu, vlaken in z drugimi mikroskopsko majhnimi delci. Raziskovalci so s pomočjo različnih eksperimentov ugotovili, da lahko virus, ki je kriv za gripo, na materialih, kot je na primer papir, preživi dovolj dolgo, da se oprime drobnih delcev prahu in razprši  ter se nato še naprej širi po zraku.

Respiratorni virusi pra[ni delci

Čeprav se virus posuši, še ni nujno tudi uničen

Pri enem izmed eksperimentov so znanstveniki na papirnate robčke nanesli raztopino z virusom. Nato so počakali približno 30–45 minut, da so se robčki posušili. Sledilo je mečkanje in zlaganje robčkov ob aerodinamičnem razpršilniku delcev, pri čemer se je v zrak razpršilo približno 900 drobnih delcev na sekundo. Šlo je za delce, ki so bili dovolj majhni, da jih ljudje zlahka vdihnemo, seveda nevede.

Čeprav se je torej raztopina z virusom na papirnatih robčkih posušila, je bilo mogoče v delcih, ki so se razpršili v prostor, še vedno zaznati aktiven virus, ki povzroča gripo. Kasneje se je izkazalo, da je bil virus dovolj aktiven za okužbo celičnih kultur v laboratoriju. Čeprav se virus, ki je kriv za gripo, »posuši«, to torej še ne pomeni nujno, da je uničen – s pomočjo delcev prahu lahko najde in okuži novega gostitelja.

So lahko ugotovitve relevantne tudi za boljše razumevanje novega koronavirusa?

- Oglas -

Zagotovo gre za pomembno odkritje, ki bi lahko močno vplivalo na priporočila, povezana z zaščito pred gripo. Znanstveniki, ki so pripravili predstavljeno študijo, sicer opozarjajo, da je to šele začetek oziroma prvi korak. Tako se zavedajo, da bodo nujne dodatne raziskave, s katerimi bo mogoče dokončno potrditi ta odkritja. Če bodo ugotovitve potrjene, bo seveda sledilo tudi preverjanje, ali je tovrstno širjenje možno tudi pri drugih virusih. Večino seveda še posebej zanima, ali nam lahko ta odkritja povedo tudi kaj novega o prenosu virusa SARS-CoV-2, torej novega koronavirusa.

Že pred nekaj meseci je bilo sicer mogoče zaslediti študijo, v kateri je bilo navedeno, da so v kitajskih bolnišnicah odkrili nadpovprečno visoke koncentracije virusa v zraku v prostorih, ki so bili namenjeni preoblačenju bolnišničnega osebja. Tako obstaja domneva, da se lahko novi koronavirus razprši v zrak pri slačenju kontaminiranih oblačil oziroma pri odstranjevanju zaščitne opreme.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×