0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rastResetirajte se! Obnovite svojo energijo in se osvobodite stvari, ki vam jo...

Resetirajte se! Obnovite svojo energijo in se osvobodite stvari, ki vam jo jemljejo

MORDA VAS ZANIMA

Ste nenehno izčrpani in težko najdete energijo že za najbolj osnovna opravila? To je seveda lahko simptom določenih zdravstvenih težav, zato je smiselno, da se o tem čim prej pogovorite z zdravnikom. Če se izkaže, da ne gre za nič resnejšega, pa je pomanjkanje energije najverjetneje povezano z vašimi vsakodnevnimi navadami. Rešitev se tako skriva v tem, da posvetite več pozornosti dejavnostim, ki pomagajo pri obnovi vaše energije. Obenem pa je zelo pomembno tudi to, da se poskušate osvoboditi slabih navad, negativnih miselnih vzorcev in navsezadnje tudi ljudi, ki vam nenehno kradejo energijo. Že navidezno drobne spremembe pomagajo pri tem, da boste imeli že kmalu občutek, da bi lahko premikali gore!

- Oglas -

Poiščite popolno jutranjo rutino

Ne pravijo zaman, da se po jutru dan pozna. To, kaj počnete navsezgodaj zjutraj, ima tako velik vpliv na to, koliko energije boste imeli čez dan. Čeprav si idealno jutranjo rutino vsakdo zamišlja malce po svoje, pa vendarle obstaja nekaj jutranjih navad, ki zagotovo koristijo večini ljudi. Na ta seznam med drugim sodijo:

Za bujenje uporabite nežno melodijo, ki vas bo zbudila postopoma

Glasen in neprijeten zvok alarma, ki vas nenadoma predrami iz sanj, predstavlja ogromen šok za telo, kar doprinese k nenehnemu občutku izčrpanosti. Namesto tega raje izberite nežno melodijo, ki vas bo prebujala počasi, kar bo dalo vašemu telesu možnost, da se privadi na stanje budnosti. Še posebej priporočljiva je budilka, ki obenem simulira sončne žarke. Tako se določen čas pred zvonjenjem alarma količina svetlobe v prostoru postopoma povečuje, kar poskrbi za mnogo bolj naravno budnico. Dobro je sicer, da budilka ni postavljena tako, da jo lahko preprosto dosežete iz postelje. To vam bo pomagalo, da se boste laže uprli želji po dremanju. Preveliko število »dremežev« nas namreč zgolj izčrpa.

Popijte kozarec vode na tešče

Dehidracija je eden pogostih razlogov za utrujenost. Ko se zbudimo, našemu telesu že močno primanjkuje tekočine, zato je zelo priporočljivo, da dan začnete s kozarcem vode. Najboljša izbira je topla oz. mlačna voda, ki spravi vaš metabolizem v pogon in pomaga pri razstrupljanju telesa.

- Oglas -
Jutranja joga

Vzemite si vsaj nekaj minut za raztezne vaje

Zakrčenost mišic ima velik vpliv na počutje. Če ves čas zaznavate napetost v delih, kot so npr. ramena ali vrat, ni presenetljivo, da se spopadate s pomanjkanjem energije. Na srečo pa obstaja preprosta rešitev – v svoji jutranji rutini rezervirajte vsaj nekaj minut, ki jih boste posvetili razteznim vajam. Ni treba, da pri tem sledite posebnim navodilom. Preprosto prisluhnite telesu, ki vam bo samo pokazalo, kateri gibi mu na posamezno jutro denejo še posebej dobro.

Pripravite načrt za dan, ki je pred vami

Če tega niste naredili že zvečer, je jutro vsekakor tudi čas, da razmislite o tem, kaj želite doseči čez dan, in to tudi zapišete. Tako bo mnogo manj nevarnosti, da se pozneje sesujete zaradi občutka, da so obveznosti, za katere bi morali poskrbeti, povsem neobvladljive. Zjutraj, ko so vaše misli še sveže, boste precej laže določili, katere so tiste resnično prioritetne obveznosti in kaj lahko vendarle še malce počaka.

Privoščite si zajtrk, ki vas bo napolnil z energijo

Kakovosten zajtrk bo imel zelo pozitiven vpliv na raven vaše energije čez dan. Izogibajte se enostavnim ogljikovim hidratom, saj ti povzročijo hiter dvig, a nato še hitrejši padec energije. Odličen zajtrk, ki vas bo napolnil z veliko energije, so npr. ovseni kosmiči z dodatkom lanenih semen, semen chie ali oreščkov. Pri tem, da boste imeli več energije, vam lahko pomaga tudi avokado na polnozrnatem toastu, postrežen s svežo zelenolistno zelenjavo, ki vsebuje ogromno klorofila – ene izmed pomembnih snovi, ki nam pomagajo pri tem, da imamo več energije.

Pomagajte si s preprostimi naravnimi tehnikami za razstrupljanje telesa

Kopičenje strupenih snovi v telesu povečuje tveganje za številne kronične bolezni, obenem pa vpliva tudi na to, da smo večino časa zelo utrujeni. Priporočamo vam, da redno izvajate tehnike, ki naravno spodbudijo proces razstrupljanja. V mislih imamo predvsem:

- Oglas -
 • suho ščetkanje kože, ki spodbudi vašo prekrvavitev in limfni sistem,
 • redno ščetkanje jezika oz. odstranjevanje oblog s pomočjo posebnega strgala, s čimer se znebite bakterij, ostankov hrane in številnih potencialno strupenih snovi, ki se nalagajo na jeziku,
 • žvrkljanje olja, ki jestarodavna ajurvedska praksa za razstrupljanje telesa, med drugim znana tudi po tem, da nam dolgoročno pomaga pri obnovi energije.

Poskrbite za mitohondrije – elektrarno naših celic

V ozadju težav s kronično utrujenostjo so včasih lahko tudi mitohondriji – izjemno pomembni celični organeli, ki jih nekateri imenujejo kar celična elektrarna. V mitohondrijih, kjer poteka celično dihanje, se namreč velik del snovi, ki jih v telo vnesemo s hrano, predela v energijo. Za optimalno delovanje mitohondrijev in s tem za čim več energije naj bi bili pomembni predvsem kakovost našega dihanja in hrana, ki jo uživamo. Večina ljudi diha precej plitvo in večkrat po malem zadržuje sapo, kar je pogosto povezano s stresnimi situacijami, ki smo jim izpostavljeni vsakodnevno. Tako je nujno, da postanete bolj pozorni na svoj dih in da se naučite tehnik globokega dihanja s trebušno prepono, ki jih morate nato seveda tudi redno izvajati v praksi.

Med živila, ki naj bi bila še posebej koristna za obnovo mitohondrijev in s tem za ublažitev težav s pogosto utrujenostjo, pa sodijo predvsem zdrave maščobe, protivnetne začimbe (kurkuma, ingver, česen, cimet …) in s fitohranili oz. z antioksidanti bogata živila, torej predvsem različne vrste sadja in zelenjave.

V primeru hujših težav z izčrpanostjo pa so lahko koristna tudi določena prehranska dopolnila, še posebej:

 • koencim Q10,
 • magnezij,
 • vitamini iz skupine B,
 • acetil L-karnitin in
 • D-riboza.
Čustveni vampirji

Osvobodite se »energijskih vampirjev«

Ljudje, s katerimi se družimo, naj bi nam pomagali pri obnovi energije, vendar pa mnogi opažajo, da v njihovem življenju obstaja vsaj ena oseba, ki jim energijo nenehno izpija. Če tudi sami zaznavate podobno, obstaja precejšnja verjetnost, da imate opravka s t. i. energijskim vampirjem. Tak odnos je seveda večinoma najbolje čim prej prekiniti. Se sprašujete, kako sploh prepoznati »energijske vampirje«? Običajno je tu najbolje slediti intuiciji – če vam določena oseba nenehno povzroča precej več stresa kot prijetnih občutkov, se verjetno globoko v sebi zavedate, da nekaj ni v redu. Vendar pa si lahko obenem pomagate tudi tako, da ste pozorni na določene znake:

 1. Za energijske vampirje je značilno, da zelo veliko govorijo, sami pa so izjemno slabi poslušalci. Celo takrat, ko se zdi, da poslušajo, se pozneje običajno izkaže, da so preslišali praktično vse, kar ste povedali.
 2. Energijski vampirji zelo radi pretiravajo pri opisovanju svojih težav. Tisto, kar bi marsikdo drug odpravil kot malenkost, poskušajo prikazati kot največjo možno katastrofo.
 3. Če energijske vampirje soočite s tem, da nikoli ne posvečajo pozornosti vašim težavam, bodo trdili, da niso niti opazili, da bi bilo kaj narobe, četudi gre za situacijo, ki traja že kar nekaj časa.
 4. Skorajda nemogoče je pričakovati, da bi energijski vampirji kadarkoli prevzeli odgovornost in priznali krivdo. Namesto tega ves čas iščejo krivce v drugih, sebe pa prikazujejo kot večno žrtev.
 5. Večina energijskih vampirjev se zelo pogosto zateka k čustvenemu izsiljevanju in postavljanju ultimatov.
 6. Ljudje, ki ustrezajo opisu energijskega vampirja, so navajeni nenehno prositi za usluge, ne da bi pri tem sploh pomislili, da pogosto pričakujejo praktično nemogoče.
 7. Energijski vampirji vam bodo posvetili pozornost le takrat, ko dobijo občutek, da vas lahko izgubijo. V takšnih situacijah bodo postali skorajda pretirano ustrežljivi – če to nima učinka, pa nemalokrat uberejo nasprotno taktiko in postanejo precej agresivni.

Uživajte v zdravih in naravnih energijskih napitkih

Ena največjih napak, ki jih lahko naredite, če ste pogosto utrujeni, je, da se ujamete v začaran krog uživanja energijskih napitkov in podobnih poživil. Na dolgi rok lahko namreč to vaše težave zgolj poslabša. Precej pametneje je, da si pomagate z naravnimi, doma pripravljenimi napitki, ki poskrbijo za dolgoročen dvig energije. Za vas smo zbrali nekaj zanimivih receptov za tovrstne napitke:

 1. Smuti z granatnim jabolkom

Granatno jabolko je ena najboljših izbir za vse, ki želite poskrbeti za naraven dvig energije. Še posebej pozitiven učinek pa je mogoče doseči, če ga kombinirate s semeni chie in z zelenolistno zelenjavo.

V mešalnik nalijte približno 2,5 decilitra vode, ki ji nato dodajte skodelico izluščenih semen granatnega jabolka, 2 žlici semen chie in šop špinače ali zelenolistne zelenjave po izbiri. Zmešajte in popijte.

 • Pikanten kisov napitek

Pri premagovanju utrujenosti si lahko zelo uspešno pomagate tudi z določenimi začimbami, še posebej s tistimi, ki so malce bolj pikantne. Če jih uporabite v kombinaciji z jabolčnim kisom in limono, pa dobite napitek, ki vam bo v hipu pognal kri po žilah in zbistril vaše misli ter vas tako pripravil na izzive, ki so pred vami.

Za začetek potrebujete 2,5 decilitra tople vode, ki ji nato dodajte 2 žlici jabolčnega kisa, 2 žlici limoninega soka, 1 žličko mletega ingverja, ¼ žličke cimeta, ščep kajenskega popra in ščep muškatnega oreščka. Dobro premešajte in popijte.

 • Kokosovo-citrusni izotonični napitek

Za nenehno utrujenost je pogosto krivo tudi pomanjkanje elektrolitov. Tako je lahko mnogokrat zelo koristen domač izotonični napitek.

Napitek pripravite tako, da zmešate 2,5 decilitra kokosove vode, sok polovice limete ali limone, 1 deciliter pomarančnega soka in ščep soli.

.

NAJNOVEJŠE