Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.
Ekologija & okoljeRekordna vrednost ogljikovega dioksida v ozračju

Rekordna vrednost ogljikovega dioksida v ozračju

MORDA VAS ZANIMA

Pred nedavnim je bil zabeležen nov mejnik pri spremljanju podnebnih sprememb. Podobno kot večina drugih pojavov v zadnjih letih tudi ta ne obeta nič dobrega. Izmerjena je bila namreč rekordna vrednost ogljikovega dioksida v ozračju. Prvič v zgodovini merjenja je namreč število preseglo 410 delcev na milijon, kar je zaskrbljujoče visoka koncentracija. Že leta 2013, ko je koncentracija prvič dosegla 400 delcev na milijon, je bilo večini znanstvenikov jasno, da je stanje zelo resno.

- Oglas -

Ogljikov dioksid

Novi rekordi že na vidiku

Znanstveniki so omenjeni rekord, ki je bil postavljen 18. aprila letos, predvideli vnaprej, po njihovem mnenju pa naj bi bil to šele začetek. V prihodnjih mesecih naj bi tako kot za stavo padali rekordi, kar pomeni naglo naraščanje koncentracije ogljikovega dioksida v ozračju. Povečevanje količine ogljikovega dioksida v ozračju je seveda neposredno povezano z globalnim segrevanjem. Koncentracija omenjenega toplogrednega plina trenutno narašča dvestokrat hitreje kot ob koncu zadnje ledene dobe, ki se je zaključila pred približno 11.000 leti. Medtem ko je šlo pri naraščanju koncentracije ogljikovega dioksida na koncu ledene dobe za naravni pojav, pa ima na trenutno dogajanje velik vpliv naše lastno početje.

Pariški sporazum v nevarnosti?

Zelo hitro povečevanje koncentracije ogljikovega dioksida v ozračju pravzaprav ni presenetljivo, če upoštevamo emisije, do katerih prihaja med izgorevanjem fosilnih goriv, proizvodnjo cementa ipd. Letno so različne industrije odgovorne, tako neposredno kot posredno, za dodatnih 37 milijard ton ogljikovega dioksida v ozračju. Časa tako počasi, a zanesljivo zmanjkuje, možnosti pa ni več veliko. Pariški sporazum, ki je predstavljal eno največjih upanj za uspešnost globalne zajezitve podnebnih sprememb, močno povezanih s previsokimi izpusti ogljikovega dioksida v ozračje, je zadnje dni v precejšnji nevarnosti. Ameriški predsednik Donald Trump naj bi namreč resno razmišljal o tem, da Združene države Amerike odstopijo od dogovorov, kar bi lahko vplivalo tudi na druge podpisnice.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×