0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaRegrat prinaša pomlad in zdravje: najpomembnejše zdravstvene koristi

Regrat prinaša pomlad in zdravje: najpomembnejše zdravstvene koristi

MORDA VAS ZANIMA

Za nekatere so prvi znanilci pomladi zvončki, spet drugi pa boste zatrdili, da je najzanesljivejši znak, da se je pomlad res začela, regrat. Ko se ta enkrat pojavi na naših mizah, se je zima poslovila in pred nami je obdobje polno sonca in spomladanske razposajenosti. Da pa bi lahko zares uživali na svežem zraku in občudovali ponovno rojevanje narave, moramo biti seveda zdravi.

- Oglas -

Prav premišljenost pri prehranjevanju je eden ključnih dejavnikov, ki vplivajo na naše zdravje. In le redko katero živilo je tako zdravo, kot je regrat. Zakaj ne bi torej izkoristili tistega, kar nam ponuja narava? Predstavljamo vam nekaj najpomembnejših razlogov, zaradi katerih bi moral biti regrat to pomlad še pogosteje na vašem jedilniku.

Regrat zdravje

Zdrave in močne kosti

Regrat je dober vir kalcij, minerala, ki je zelo pomemben za močne kosti. Poleg tega najdemo v regratu številne antioksidante, na primer vitamin C in luteolin, ki preprečujejo poškodbe kosti zaradi staranja.

- Oglas -

Zaščita jeter pred poškodbami

Že omenjeni antioksidanti, ki jih vsebuje regrat, so le eden od razlogov, zaradi katerih je ta zelo koristen za vaša jetra in za razstrupljanje telesa. Medtem ko vitamin C, luteolin in drugi antioksidanti skrbijo za normalno funkcioniranje jeter in preprečujejo njihovo staranje, najdemo v regratu tudi snovi, ki preprečujejo krvavitve v jetrih oziroma jih pomagajo zaustaviti. Regrat pripomore tudi k normalnemu pretoku žolča in izboljšuje prebavo.

Zmanjševanje tveganja za zaplete pri diabetikih

Regratov sok je zelo koristen za vse sladkorne bolnike, saj spodbuja tvorbo inzulina, posledično pa pomaga ohranjati normalno raven sladkorja v krvi. Ker vsebuje regrat snovi, ki veljajo za diuretike, bo uživanje regrata poskrbelo za pogostejše uriniranje, kar lahko prav tako koristi diabetikom. Ljudje, ki jih je prizadela sladkorna bolezen, imajo pogosto težave tudi z ledvicami, zato lahko regrat pomaga zmanjševati tveganje za tovrstne zaplete. 

Pomoč pri ohranjanju zdravih sečil

Kot smo že omenili, uvrščamo regrat med diuretike, torej snovi, ki povzročajo pogostejšo potrebo po uriniranju. Uživanje regrata tako preprečuje prekomerno nalaganje strupenih snovi v ledvicah oziroma v sečilih. Regrat vsebuje tudi snovi, ki delujejo dezinfekcijsko, zato preprečuje pretirano razmnoževanje škodljivih bakterij, ki lahko povzročijo zelo neprijetne okužbe sečil. 

Lepša koža

Tistim, ki imate težave s kožo, bo še posebej koristil regratov mleček. Ta je namreč znan po svojem protiglivičnem in protibakterijskem delovanju in po bazičnih lastnosti. Regratov mleček lahko uporabite za zdravljenje razdražene, srbeče kože, izpuščajev, aken in drugih težav s kožo, pazite le, da ne pride v stik z vašimi očmi.

- Oglas -

Pomoč pri izgubi odvečnih kilogramov

Ste v zimskem času pridobili nekaj odvečnih kilogramov, ki bi se jih radi znebili še pred poletjem? Velika skleda regratove solate je lahko izvrstna in lahka spomladanska večerja, saj regrat vsebuje zelo malo kalorij, kljub temu pa je zelo nasiten. Pazite le, da ne boste pretiravali z dodatki, saj se lahko tako regratova solata hitro spremeni v pravo kalorično bombo.

Zmanjševanje nevarnosti za različne vrste raka

Antioksidanti v regratu so med drugim koristni tudi za zmanjševanje tveganja za raka. Škodljivi prosti radikali naj bi namreč močno povečevali možnost za različne vrste raka, z antioksidanti v prehrani pa lahko preprečite oksidativni stres oziroma ublažite negativne posledice. Antioksidanti, ki jih najdemo v regratu, naj bi bili še posebej učinkoviti pri preprečevanju raka na prostati. 

Boljša prebava

Predvsem visoka vsebnost vlaknin je glavni razlog, zaradi katerega lahko uživanje regrata pomaga tudi tistim, ki imate težave z zaprtjem. Regrat bo pospešil prebavo, kar ima seveda pomemben vpliv na vaše celostno zdravje. Neredna prebava lahko namreč privede do številnih resnejših bolezni. 

Preprečevanje slabokrvnosti

Regrat je dober vir železa ter vitaminov in beljakovin. Ker lahko pomanjkanje železa privede do slabokrvnosti oziroma anemije, je regrat izvrstno živilo za vse, ki se želite izogniti tovrstnim težavam. Vitamin C, ki ga prav tako najdemo v regratu, bo poskrbel za boljšo absorpcijo železa, vitamini iz skupine B in beljakovine pa bodo spodbudili tvorbo rdečih krvničk in nekaterih drugih sestavin krvi.

Zniževanje previsokega krvnega tlaka

Še ena od koristi uživanja regrata je nižji krvni tlak, zato je živilo izvrstno za vse, ki se spopadate s hipertenzijo. Zaradi omenjene visoke vsebnosti vlaknin vam lahko regrat pomaga tudi pri uravnavanju holesterola v krvi, kar vpliva tudi na krvni tlak. V regratu pa najdemo tudi kalij, mineral, ki je zelo pomemben za ohranjanje normalnega krvnega tlaka.

.

NAJNOVEJŠE