Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
Zdravje & prehranaPopečena cvetača s pikantno omako

Popečena cvetača s pikantno omako

MORDA VAS ZANIMA

Pomlad je že na skoraj tu, vendar nas občasno še vedno ujamejo hladnejši dnevi. Takrat se lahko pogrejemo tudi s pomočjo hrane. Naš tokratni predlog je popečena cvetača s pikantno omako, različica priljubljene indijske jedi, imenovane »tikka masala«.

- Oglas -

Pečena cvetača s paradižnikom

Jed vas bo prijetno pogrela in nasitila, obenem pa je takšno kosilo zelo zdravo. Sestavine, iz katerih je jed pripravljena, so namreč znane po številnih blagodejnih učinkih na naše zdravje in počutje. Čili na primer vsebuje kapsaicin, snov, ki velja za močan antioksidant, zato je koristen za preprečevanje tveganja za pojav mnogih bolezni, ki so povezane z oksidativnim stresom.

Sestavine:

  • 1 večja cvetača,
  • 2 žlici repičnega olja,
  • ½ nasekljane čebule,
  • 2 žlički naribanega ingverja ali ingverja v prahu,
  • 1 žlička čilija v prahu (oziroma po okusu – odvisno od tega, kako pikantno jed želite),
  • 1 žlica karija v prahu,
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata,
  • ½ žličke soli,
  • 1 pločevinka paradižnikovih koščkov,
  • 60 mililitrov rastlinske smetane za kuhanje,
  • 1 žlička koriandra v prahu.

Priprava:

Segrejte pečico na 200 °C. Cvetačo narežite na manjše koščke in jo razporedite po papirju za peko. Pokapljajte z žlico olja in pecite približno 20 minut, da se zmehča.

Na drugi žlici olja popražite čebulo ter ji nato dodajte ingver, čili, kari in paradižnikov koncentrat. Pražite še približno minuto ter dodajte še sol in paradižnikove koščke. Kuhajte približno 15 minut, pokrito, pri nizki temperaturi. Primešajte še smetano in koriander v prahu.

- Oglas -

Omako razporedite na 4 krožnike oziroma v 4 skodelice in nanjo naložite popečeno cvetačo. Postrezite z rižem oziroma s prilogo po izbiri.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×