DomovZdravje & prehranaPopečena cvetača s pikantno omako

Popečena cvetača s pikantno omako

Pomlad je že na skoraj tu, vendar nas občasno še vedno ujamejo hladnejši dnevi. Takrat se lahko pogrejemo tudi s pomočjo hrane. Naš tokratni predlog je popečena cvetača s pikantno omako, različica priljubljene indijske jedi, imenovane »tikka masala«.

- Oglas -

Pečena cvetača s paradižnikom

Jed vas bo prijetno pogrela in nasitila, obenem pa je takšno kosilo zelo zdravo. Sestavine, iz katerih je jed pripravljena, so namreč znane po številnih blagodejnih učinkih na naše zdravje in počutje. Čili na primer vsebuje kapsaicin, snov, ki velja za močan antioksidant, zato je koristen za preprečevanje tveganja za pojav mnogih bolezni, ki so povezane z oksidativnim stresom.

Sestavine:

  • 1 večja cvetača,
  • 2 žlici repičnega olja,
  • ½ nasekljane čebule,
  • 2 žlički naribanega ingverja ali ingverja v prahu,
  • 1 žlička čilija v prahu (oziroma po okusu – odvisno od tega, kako pikantno jed želite),
  • 1 žlica karija v prahu,
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata,
  • ½ žličke soli,
  • 1 pločevinka paradižnikovih koščkov,
  • 60 mililitrov rastlinske smetane za kuhanje,
  • 1 žlička koriandra v prahu.

Priprava:

Segrejte pečico na 200 °C. Cvetačo narežite na manjše koščke in jo razporedite po papirju za peko. Pokapljajte z žlico olja in pecite približno 20 minut, da se zmehča.

- Oglas -

Na drugi žlici olja popražite čebulo ter ji nato dodajte ingver, čili, kari in paradižnikov koncentrat. Pražite še približno minuto ter dodajte še sol in paradižnikove koščke. Kuhajte približno 15 minut, pokrito, pri nizki temperaturi. Primešajte še smetano in koriander v prahu.

Omako razporedite na 4 krožnike oziroma v 4 skodelice in nanjo naložite popečeno cvetačo. Postrezite z rižem oziroma s prilogo po izbiri.

- Oglas -

NAJNOVEJŠE