Tabule (tabouleh) je okusna solata iz bulgurja, ki izvira iz arabskih drลพav. Danes se jo dobi tudi v bolje zaloลพenih trgovinah pri nas, ฤeprav ni nobenega razloga, da je ne bi pripravili kar sami.
Bulgur je zelo primeren za diete
Bulgur, ki je glavna sestavina tabuleja, je primerno ลพivilo tudi za diete, saj ima precej niลพji glikemiฤni indeks od npr. riลพa, poleg tega ima zelo malo kalorij ter visoko vsebnost proteinov, vlaknin in vitaminov. Narejen je iz durum pลกenice, ki jo najprej poparijo, nato jo posuลกijo in na koncu ลกe zdrobijo. Sodeฤ po nekaterih raziskavah prepreฤuje nastanek ลพolฤnih kamnov, prepreฤuje pa tudi nastanek raka na debelem ฤrevesju.
Potrebujemo:
- 200 g bulgurja,
- pol skodelice nasekljane mlade ฤebule,
- pol skodelice nasekljane rdeฤe paprike,
- pol skodelice narezanega ฤeลกnjevega paradiลพnika,
- pol skodelice na drobno narezane kumare,
- pol skodelice nasekljanega peterลกilja,
- ลพlica nasekljanih metinih listov,
- sok dveh limon,
- oljฤno olje,
- sol.
Bulgur skuhamo po navodilih na embalaลพi, ohladimo in neลพno razdrobimo z vilico. V veฤji skledi zmeลกamo z vsemi sestavinami, nato postavimo za vsaj dve uri v hladilnik. Ta okusna jed je primerna za ljudi, ki bi radi pred poletjem izgubili kakลกen kilogram, poleg tega tabule, ฤe je shranjen v zaprti posodi v hladilniku, lahko jemo ลกe dva dni po pripravi. Dober tek!