Tabule – okusna solata iz bulgurja

    Tabule (tabouleh) je okusna solata iz bulgurja, ki izvira iz arabskih držav. Danes se jo dobi tudi v bolje založenih trgovinah pri nas, čeprav ni nobenega razloga, da je ne bi pripravili kar sami.

    Tabule (tabouleh) solata

    Bulgur je zelo primeren za diete

    Bulgur, ki je glavna sestavina tabuleja, je primerno živilo tudi za diete, saj ima precej nižji glikemični indeks od npr. riža, poleg tega ima zelo malo kalorij ter visoko vsebnost proteinov, vlaknin in vitaminov. Narejen je iz durum pšenice, ki jo najprej poparijo, nato jo posušijo in na koncu še zdrobijo. Sodeč po nekaterih raziskavah preprečuje nastanek žolčnih kamnov, preprečuje pa tudi nastanek raka na debelem črevesju.

    Potrebujemo:

    • 200 g bulgurja,
    • pol skodelice nasekljane mlade čebule,
    • pol skodelice nasekljane rdeče paprike,
    • pol skodelice narezanega češnjevega paradižnika,
    • pol skodelice na drobno narezane kumare,
    • pol skodelice nasekljanega peteršilja,
    • žlica nasekljanih metinih listov,
    • sok dveh limon,
    • oljčno olje,
    • sol.

    Bulgur skuhamo po navodilih na embalaži, ohladimo in nežno razdrobimo z vilico. V večji skledi zmešamo z vsemi sestavinami, nato postavimo za vsaj dve uri v hladilnik. Ta okusna jed je primerna za ljudi, ki bi radi pred poletjem izgubili kakšen kilogram, poleg tega tabule, če je shranjen v zaprti posodi v hladilniku, lahko jemo še dva dni po pripravi. Dober tek!

    Povejte svoje mnenje - kometirajte