0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaRecept za naravno belilo, ki ne ogroža vašega zdravja

Recept za naravno belilo, ki ne ogroža vašega zdravja

MORDA VAS ZANIMA

Belila, ki so običajno izdelana na osnovi klorovih spojin, so lahko zelo učinkovit pripomoček pri čiščenju. S pomočjo tovrstnih belil je mogoče zelo hitro očistiti različne površine, ne da bi bilo pri tem potrebno intenzivno drgnjenje. Obenem pa belila uničijo večino bacilov. Za povrh uporaba belil pripomore k temu, da belo perilo zares ostane belo še kar nekaj časa. Na prvi pogled se torej zdi, da gre za izjemno uporabno sredstvo. Vendar pa lahko uporaba belil žal poveča možnost za številne zdravstvene težave. A na srečo obstaja način, da ohranimo vse prednosti, ki jih ima klasično belilo, pri tem pa se izognemo mnogim tveganjem …

- Oglas -
Belilo

Zakaj so lahko klasična belila zelo problematična?

Hlapi, ki nastajajo pri uporabi belil, imajo lahko zelo negativen vpliv na naša dihala. Poleg tega stik kože z belili običajno privede do opeklin oziroma poškodb. Upoštevati pa je treba tudi, da se belila povezujejo s povečano nevarnostjo za okvare živčnega sistema. Vse torej priča o tem, da nikakor ne gre za tako nedolžno snov, kot je videti na prvi pogled.

Še večja težava se pojavi, če je belilo kombinirano z drugimi agresivnimi kemikalijami, kot je to pogosto pri čistilih, ki jih je mogoče najti na policah trgovin. Takšna belila oziroma čistila pa niso nevarna samo ljudem, ampak lahko resno ogrozijo tudi zdravje hišnih ljubljenčkov, ki bivajo v vašem gospodinjstvu. Če se hočete izogniti vsem naštetim nevarnostim, vam predlagamo, da se izdelave lotite kar sami. Osnova belila, ki vam ga predstavljamo v nadaljevanju, je vodikov peroksid, ki velja za precej varnejšo alternativo klorovim spojinam.

Kako izdelati domače belilo

Sestavine in pripomočki za izdelavo domačega belila

  • 180 mililitrov 3-odstotnega vodikovega peroksida
  • 60 mililitrov limoninega soka
  • 2 žlici citronske kisline
  • destilirana voda
  • 20 kapljic eteričnega olja limone
  • 1-litrski kozarec oziroma steklenica iz temnega stekla
  • traktor 

Postopek izdelave

V kozarec oziroma steklenico najprej nalijte vodikov peroksid, pri čemer si pomagajte s traktorjem. Dodajte limonin sok in citronsko kislino. Nežno potresite, da se citronska kislina raztopi, nato pa počasi premešajte sestavine. Preostanek kozarca/steklenice napolnite z destilirano vodo. Povsem na koncu dodajte še eterično olje limone in vse sestavine še enkrat rahlo premešajte.

- Oglas -

Po želji lahko seveda naenkrat izdelate tudi večje količine naravnega belila. V tem primeru količino posameznih sestavin ustrezno prilagodite.

Nekaj možnosti uporabe doma izdelanega belila

Belilo, ki ste ga pripravili tako, da ste sledili zgoraj opisanemu postopku, lahko uporabite pri številnih gospodinjskih opravilih …

Če želite, da bo vaše perilo bolj belo, v pralni stroj dodajte približno 250 mililitrov belila. V primeru, da perete bela oblačila, na katerih so nastali madeži, perilo najprej čez noč namočite v belilo, nato pa ga operite v pralnem stroju kot običajno.

Za razkuževanje kuhinjskih pultov in drugih površin, kjer se želite čim bolj izogniti mikrobom, belilo nalijte v stekleničko z razpršilnikom, nato pa ga popršite po površini, ki jo želite dezinficirati. Malce počakajte, preden površino zbrišete s krpo.

- Oglas -

Doma izdelano belilo je lahko zelo uporabno tudi pri čiščenju kopalnice, še posebej za odstranjevanje delcev plesni ipd. Belilo lahko popršite neposredno po kopalniških elementih in ploščicah. Še ena možnost pa je, da ga zmešate z manjšo količino sode bikarbone, dobljeno pasto pa nato uporabite pri čiščenju.

Za brezhibno čisto straniščno školjko, ki se bo svetila, kot bi bila nova, vam priporočamo, da v notranjost školjke nalijete približno 250 mililitrov belila, nato pa počakate vsaj približno eno uro. Na koncu školjko rahlo zdrgnite s ščetko in potegnite vodo.

Preverite tudi kako izdelati:

.

NAJNOVEJŠE