0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaLahko prsti razkrijejo, ali imate pljučnega raka?

Lahko prsti razkrijejo, ali imate pljučnega raka?

MORDA VAS ZANIMA

Ste že slišali, da obstaja zelo preprost test, na podlagi katerega naj bi bilo mogoče ugotoviti, ali ima določena oseba pljučnega raka? Za natančno diagnozo so seveda potrebna ustrezna testiranja. Vendar pa naj bi bilo možno na podlagi tega testa vendarle precej zanesljivo ugotoviti, kdaj bi bil smiseln pregled pri zdravniku. S pomočjo tega testa, imenovanega tudi Schamrothovo okence, se da namreč opaziti enega izmed zelo slabo poznanih simptomov, ki so značilni za pljučnega raka …

- Oglas -
Pregled prstov na roki

Odsotnost razmika lahko opozorilni znak, a panika ni potrebna

Kako torej izvesti omenjeni test? Gre za zelo preprost postopek. Vse, kar morate narediti, je to, da staknete nohta obeh kazalcev. Ko se nohta dotikata, bi morali med nima videti drobno okence oziroma špranjico, ki po obliki nekoliko spominja na diamant. Če te luknjice ni, bi to lahko opozarjalo na določene zdravstvene težave. Do tega pojava običajno pride, ko je eden od kazalcev ali nohtov na roki zadebeljen. Včasih se to sicer zgodi tudi z obema kazalcema oziroma nohtoma. Pri precejšnjem številu ljudi, ki niso mogli opaziti mini razmika, ko so izvedli test »Schamrothovo okence«, je bil nato diagnosticiran pljučni rak. Seveda sam test še ne potrjuje ničesar, zato je panika odveč. Vendar pa po drugi strani zagotovo ne bi bil nesmiseln pregled pri zdravniku. Kot namreč verjetno veste, je pri rakavih obolenjih pomembno, da se zdravljenje začne čim prej.

Zadebelitev postaja običajno postopoma vedno bolj očitna

Za ljudi, ki ne vidijo luknjice, je značilno tudi, da postane koren nohta, imenovan tudi »lunica« (gre za svetleje obarvano polkrožno dno nohta), mehkejši in bolj sijoč, kar naj bi bilo povezano s kopičenjem presežnih količin tekočine. Zadebelitev nohta sicer ni vedno opazna oziroma očitna na prvi pogled – običajno dobimo precej jasnejšo sliko, če noht pogledamo od strani. Prav tako pa se ta težava običajno ne pojavi kar čez noč, ampak se stanje postopoma poslabšuje, dokler ne postanejo prsti močno zadebeljeni, še posebej okoli nohtov.

Ali lahko prsti razkrivajo pljučnega raka

Razlog za to, da ne vidite razmika, lahko tudi druge zdravstvene težave

Čeprav se »neopravljen« test velikokrat povezuje prav s pljučnim rakom, je lahko v ozadju zatekanja nohtov, ki preprečuje, da bi videli špranjico, tudi druga bolezen oziroma zdravstvena težava. Tovrstna zadebelitev kazalca oziroma nohta je lahko na primer povezana z drugimi težavami z vašimi pljuči, kot so denimo pljučni absces, bronhiektazije ali določene alergijske reakcije. Včasih je tudi znak kroničnih vnetnih črevesnih bolezni, kamor sodita ulcerozni kolitis in Crohnova bolezen. Pojavlja pa se tudi pri ljudeh s prirojenimi srčnimi napakami in v primeru določenih redkih okužb. Možnosti je torej kar nekaj, a končno diagnosticiranje vsekakor zaupajte zdravniku.

- Oglas -

Nohti lahko  tudi nasploh povedo ogromno o vašem zdravju

Marsikdo meni, da je urejenost nohtov odraz celostne urejenosti človeka. Vendar pa bi lahko rekli tudi, da so nohti vsaj v določeni meri tudi odraz našega zdravja. S tem nimamo v mislih le zgoraj opisanega testa, ampak lahko težave, povezane z nohti, opozarjajo še na celo kopico drugih motenj. Tako je pametno, da vedno spremljate, v kakšnem stanju so vaši nohti, in po potrebi čim prej ukrepate. Mnogi namreč težave z nohti zelo dolgo ignorirajo, misleč, da ne gre za nič resnejša. Vendar pa si simptomi, kot so udrtine na površini nohtov, močno stanjšani, krhki in lomljivi nohti ali bele lise, vsekakor zaslužijo pozornost, saj nikoli ne veste, kaj vse se lahko skriva za temi znaki.

.

NAJNOVEJŠE