Recept: kolač s suhim sadjem

    Sestavine:
    1 kg jabolk
    2 žlički cimeta v prahu (ali po okusu)
    1 žlička mletih klinčkov (ali po okusu)
    300 g sladkorja
    500 g moke (lahko kombiniramo črno in belo)
    2 pecilna praška
    2 žlici kakava ali čokolade v prahu (po želji)
    ščepec soli
    malo rumove arome (ali ruma)
    malo limonine lupine
    200 g mletih ali na koščke narezanih mandljev, lešnikov ali orehov
    200 g suhega sadja (fige, slive, marelice, datlji, rozine)


    Jabolka olupimo in naribamo, zmešamo s sladkorjem in začimbama ter pustimo stati čez noč.

    Moko zmešamo s pecilnim praškom, kakavom in soljo, nato pa ji dodamo naribana jabolka, rum in limonino lupino ter zamesimo gosto testo. Majhen del ga damo na stran, v večino pa vmešamo zmlete oreščke in suho sadje (lahko v celih kosih ali narezano). Zmes preložimo v naoljen ali pomokan pekač za kolače ali pa jo oblikujemo v klobase in eno zraven druge položimo v navaden pekač, na papir za peko. Povrhu porazdelimo zmes brez suhega sadja, ki smo jo prej ločili, da se suho sadje med pečenjem ne zapeče preveč. Pečemo pri 160-180 stopinj, dokler skorja ne postane rjava.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte