Sestavine:
1 kg jabolk
2 žlički cimeta v prahu (ali po okusu)
1 žlička mletih klinčkov (ali po okusu)
300 g sladkorja
500 g moke (lahko kombiniramo črno in belo)
2 pecilna praška
2 žlici kakava ali čokolade v prahu (po želji)
ščepec soli
malo rumove arome (ali ruma)
malo limonine lupine
200 g mletih ali na koščke narezanih mandljev, lešnikov ali orehov
200 g suhega sadja (fige, slive, marelice, datlji, rozine)


Jabolka olupimo in naribamo, zmešamo s sladkorjem in začimbama ter pustimo stati čez noč.

Moko zmešamo s pecilnim praškom, kakavom in soljo, nato pa ji dodamo naribana jabolka, rum in limonino lupino ter zamesimo gosto testo. Majhen del ga damo na stran, v večino pa vmešamo zmlete oreščke in suho sadje (lahko v celih kosih ali narezano). Zmes preložimo v naoljen ali pomokan pekač za kolače ali pa jo oblikujemo v klobase in eno zraven druge položimo v navaden pekač, na papir za peko. Povrhu porazdelimo zmes brez suhega sadja, ki smo jo prej ločili, da se suho sadje med pečenjem ne zapeče preveč. Pečemo pri 160-180 stopinj, dokler skorja ne postane rjava.