Česnova juha za zdravje

  Česnova juha je zdrava in okusna jed ali predjed, ki ne sme manjkati na vašem jedilniku. Česen je kot vemo zelo zdrav, tudi pri nas smo že večkrat pisali o njegovih zdravilnih učinkovinah, da pa ga boste lažje vključili v vašo prehrano, je česnova juha prava izbira, saj okus ni tako močan kot pri surovem česnu. Česen je naravni antibiotik, ki zavira splošno propadanje telesa, ki ga pospešujejo napadi prostih radikalov na celice in hkrati tudi pomlajuje možgane in imunski sistem.

  Česnova juha

  Česnova juha je preprosta za pripravo. Potrebujemo nasledje sestavine:

  • 1 čebulo
  • 4 stroke česna
  • žlica masla
  • 7 dcl jušne osnove
  • 2 krompirja
  • svež timijan
  • sol in poper
  • smetana (kisla ali za kuhanje)

  Priprava:
  Česen in čebulo olupite in nasekljajte. Čebulo popražite na stopljenem maslu in jo počasi pražite deset minut – previdno, da ne porjavi. Dodajte ji česen in skupaj dušite še kakšni dve minuti, medtem ko mešate, da začutite močan vonj. Dodajte jušno osnovo in na majhne koščke narezan krompir. Nekaj časa kuhajte, potem pa dodajte še timijan. Ko je krompir kuhan, odstavite z ognja in pustite, da se ohladi. Potem zmešajte s paličnim mešalnikom in začinite še s soljo in poprom po okusu. Dodajte malo kisle smetane ali smetane za kuhanje ter vrnite na ogenj, kjer počasi segrevajte.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte

  3 KOMENTARJI

  1. Danes sem našel vaš recept in sem ga že preizkusil. Drži, da ni ravno pravi čas za sveže dišavnice z vrta, zato sem uporabil posušene a se mi je juha zdela precej pusta. Nekako prazna. Recept sem modificiral le v toliko, da sem dodal majhen zrel paradižnik ob tem, da nisem uporabil paličnega mešalnika. Zanima me kje sem zgrešil.

  2. Preprosto in dobro. Namesto česna lahko sedaj spomladi uporabite tudi čemaž. Juha bo zalena. Pa dober tek.

  3. Na ta način v česnu uničiš vse zdravilne snovi.
   česen je potrebno dati, ko je juha že kuhana,
   torej na koncu. Juha bo šele na ta način imela pravi okus
   po česnu in bo zaslužila naziv česnova juha.
   Tudi praženje čebule, ki je tako značilno za Slovenijo, je
   škodljivo, čebule naj sploh ne bi pražili.

  Comments are closed.