Česnova juha je zdrava in okusna jed ali predjed, ki ne sme manjkati na vašem jedilniku. Česen je kot vemo zelo zdrav, tudi pri nas smo že večkrat pisali o njegovih zdravilnih učinkovinah, da pa ga boste lažje vključili v vašo prehrano, je česnova juha prava izbira, saj okus ni tako močan kot pri surovem česnu.

Česen je naravni antibiotik, ki zavira splošno propadanje telesa, ki ga pospešujejo napadi prostih radikalov na celice in hkrati tudi pomlajuje možgane in imunski sistem.

Česnova juha je že od nekdaj priljubljena jed na žlico, še posebej v mrzlih mesecih na pogreje in poskrbi za okrepitev našega telesa, prežene pa tudi kakšno sezonsko bolezen 😉

Česnova juha

Česnova juha je preprosta za pripravo. Potrebujemo nasledje sestavine:

  • 1 čebulo
  • 4 stroke česna
  • žlica masla
  • 7 dcl jušne osnove
  • 2 krompirja
  • svež timijan
  • sol in poper
  • smetana (kisla ali za kuhanje)

Priprava:
Česen in čebulo olupite in nasekljajte. Čebulo popražite na stopljenem maslu in jo počasi pražite deset minut – previdno, da ne porjavi. Dodajte ji česen in skupaj dušite še kakšni dve minuti, medtem ko mešate, da začutite močan vonj. Dodajte jušno osnovo in na majhne koščke narezan krompir. Nekaj časa kuhajte, potem pa dodajte še timijan. Ko je krompir kuhan, odstavite z ognja in pustite, da se ohladi. Potem zmešajte s paličnim mešalnikom in začinite še s soljo in poprom po okusu. Dodajte malo kisle smetane ali smetane za kuhanje ter vrnite na ogenj, kjer počasi segrevajte.

Juha najbolj tekne v zimskih mesecih, ko nam prijajo vroče in bolj začinjene jedi, ki naše telo pogrejejo od znotraj navzven in ko potrebujemo dodatno naravno podporo za naš imunski sistem, saj smo v teh mesecih bolj izpostavljeni virusom in bakterijam. Če vam je okus po česnu premočan vas lahko potolažimo, da v juhi nima tako močnega in izrazitega okusa, zato jo lahko uživa tudi marsikdo, ki sicer surovega česna ne mara.