Pogostokrat slišimo, kako zelo je za naše zdravje priporočljivo uživanje česna. Poleg tega, da krepi naš imunski sistem, lahko odigra pomembno vlogo tudi pri zniževanju holesterola, zniževanju krvnega tlaka in izboljšanju našega krvnega obtoka. Učinkovit je v boju z bakterijami, virusi in zajedalci. Je močan antioksidant in deluje protivnetno. Raziskovalci pa mu pripisujejo nezanemarljivo vlogo tudi v boju proti raku.
V knjigi Zdravilna moč česna, dr. Earla L. Mindella, ki jo je izdala založba ARA, lahko najdemo poleg podrobno opisanih številnih študij in s tem pozitivnih učinkov česna tudi 150 odličnih zdravilnih receptov, ki jih lahko pripravimo kar v lastni kuhinji. Česna res ne gre zanemariti in njegovih pozitivnih učinkov smo lahko deležni na različne načine.
1. Česnovo vino
Potrebujemo:
- 1/4 l suhega belega vina
- 3 olupljene česnove stroke
- 1 skodelico listov poprove mete
- pest mladih svežih listov zelene
Zelišča dobro operemo in posušimo s kuhinjskim papirjem. Olupljeni česen na grobo nasekljamo. Vse to damo v steklenico. Dolijemo vino in pustimo en teden na hladnem.
Česnovo vino je odličen dodatek k vsem vrstam solat, saj jim daje poseben okus s pridihom na česen.
2. Česnov kis
Potrebujemo:
- 10 dag česna
- 1 čajno žličko soli
- 6 nageljnovih žbic
- 1,5 dag ingverja (celega)
- 1 l vinskega ali jabolčnega kisa
Česnove stroke olupimo in skupaj s soljo stresemo v možnar, torej terilnik. Dobro ga stremo. Zmes česna in soli damo skupaj z nageljnovimi žbicami in ingverjem v lončeno posodo. Vse skupaj zalijemo s kisom in pustimo dobro pokrito 10 do 14 dni. Po tem čas vse skupaj precedimo skozi platneno krpo in nalijemo v steklenice.
Uporabimo pri vseh solatah, razredčeno z vodo lahko ponudimo kot zanimiv napitek.
3. Česnovo olje
Potrebujemo:
- 1/2 l oljčnega olja
- 20 olupljenih česnovih strokov
- po tri vejice rožmarina, timijana, bazilike
- 1 vejico žajblja
To je najenostavnejši recept za dobro česnovo oljčno olje. Vzamemo kozarec za vlaganje ali drugo posodo, ki jo lahko dobro zapremo.
Česnove stroke olupimo in jih, ne da bi jih nasekljali ali kako drugače zdrobili, damo v izbrano posodo. V posodo dodamo še vejice rožmarina, timijana, bazilike in žajblja. Prelijemo z oljčnim oljem in posodo nepredušno zapremo.
Postavimo jo v hladen in temen prostor za tri tedne. Takšno česnovo oljčno olje, če je v primerni posodi, je tudi zelo lep okras na mizi, pa tudi lepo domače darilo.
4. Česnovo maslo
Potrebujemo:
- 1 jedilno žlico drobno nasekljanih svežih česnovih listov
- 12 dag na sobno temperaturo ogretega masla
- 2 trdo kuhana jajčna rumenjaka
- sol
V priročni posodi maslo penasto vmešamo. Rumenjaka pretlačimo skozi sito. Dobro zmešamo in rahlo primešamo še nasekljane česnove liste. Posolimo. Ponudimo h kruhu ali toastu.
5. Česnova skuta
Potrebujemo:
- 25 dag skute
- 4 jedilne žlice mleka ali smetane
- 1 olupljen česnov strok
- 1 jedilno žlico nasekljanega peteršilja
- ščepec zmlete kumine
- sol
- poper
V posodo damo skuto. Česnov strok olupimo in pretlačimo skozi stiskalnico ali stremo v možnarju. Dodamo ga skuti, primešamo mleko ali smetano, nasekljani peteršilj ter ščepec kumine. Vse skupaj dobro premešamo.
Nazadnje pikantno začinimo. Ponudimo k majhnim kruhkom. Ne pozabimo na kozarec rdečega.
6. Pesto
Potrebujemo:
- 8 česnovih strokov
- 10 dag svežih listov bazilike
- 5 dag jedrc pinije ali pistacije (zdrobljenih)
- 1 ščepec soli
- 1/8 l oljčnega olja
- 1/2 skodelice naribanega trdega ovčjega sira
Olupljen česen, baziliko, jedrca in sol zdrobimo v kašo v mešalniku. Vmešamo sir in počasi dolivamo olje, da nastane voljna pasta. Postrežemo k testeninam.
7. Palačinke z ognjeno omako
Potrebujemo:
- 8 jajc
- sol, poper, oljčno olje
Za omako:
- 3 čebule
- po 2 rdeči in zeleni papriki
- 6 paradižnikov
- 4 česnove stroke
- 1 čajno žličko mlete paprike
- 1/2 skodelice mesne juhe
- 2 jedilni žlici oljčnega olja
- 1 čajno žličko moke
- tabasko
Paprikam očistimo semenje in jih na drobno narežemo, čebulo narežemo na kocke, česen stremo, vse zdušimo do mehkega na vročem oljčnem olju. Začinimo s soljo, tabaskom in mleto papriko. Dodamo olupljene in na kocke narezane paradižnike, prekuhamo. Pomokamo, prelijemo z mesno juho in kuhamo na šibkem ognju.
Jajca žvrkljamo s soljo in poprom. In spečemo kot običajno spečemo palačinke.
Damo jih na krožnik, do polovice pokrijemo z omako in prepognemo.
8. Sladko-kisla česnova marinada
Potrebujemo:
- 5 čebul
- 4 česnove stroke
- 1/4 l rdečega vina
- 1/4 l kisa
- 20 dag sladkorja
- 5 črnih poprovih zrn
- 2 nageljnovi žbici
- 4 brinove jagode
- majhen košček ingverja
- 1/2 čajne žličke gorčičnih zrn
- 2 lovorjeva lista
Čebulo olupimo in narežemo na kolobarje. Za pripravo marinade kuhamo vino, kis, sladkor in začimbe, dokler se sladkor ne raztopi. Dodamo čebulne kolobarje in kuhamo na šibkem ognju še 5 minut. Zavretek ohladimo.
Ta marinada je še posebno dobra za vlaganje slanih ribjih filetov. Marinado moramo pripraviti pravočasno, da fileti ležijo v njej najmanj 2 dni. Posodo postavimo v hladilnik ali na drugo hladno mesto.