0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeRazmnoževanje pelargonij

Razmnoževanje pelargonij

MORDA VAS ZANIMA

Še malo in prišel bo čas, ko bomo z balkonov in okenskih polic umaknili svoje poletne zasaditve. Ker je večina balkonskih rastlin v svoji domovini trajnic, jih ne zavrzimo kar tako, ampak jim najdimo primeren prostor, kjer bodo prezimile, ter nam spomladi ponovno polepšale balkon. Tudi pelargonije so ene izmed njih. Najljubše med njimi si lahko razmnožimo in pomladimo, soseda ali prijateljica pa tudi ne bosta jezni, če boste odrezali kakšen vršiček z njihove pelargonije, ki ste jo občudovali preko poletja. In zdaj je ravno pravi čas, da poskrbite tudi za to.

- Oglas -

Pelargonije na naših okenskih policah in balkonih

Pelargonije so bile včasih ene izmed najbolj priljubljenih balkonskih rastlin. Zadnje čase jih izpodrivajo raznorazne novosti, ki pa niso zmeraj to, kar pričakujemo od njih. Veliko jih je zelo zahtevnih, potrebujejo ogromno vode in hranil in s tem tudi našega časa in denarja. V letošnjem poletju, z dolgimi sušnimi obdobji in temperaturami okoli 40°C, se je ponovno pokazalo, da so pelargonije v takih vremenskih razmerah še vedno najprimernejša izbira za okrasitev balkonov in okenskih polic.

Pelargonij je ogromno, tako vrst kot sort, tako da ni potrebno, da so naši balkoni zasajeni samo z eno sorto. Ravno zaradi teh več metrov dolgih monotonih zasaditev, ki so bile stalnica na slovenskih balkonih, so se pelargonije marsikomu zamerile. Vendar verjemite, da si lahko z njimi ustvarite čudovite nezahtevne mešane zasaditve in namesto, da vas skrbi za rastline, ali bodo preživele ali ne, ter tekate naokoli z zalivalko dvakrat na dan, raje počivajte in uživajte v njihovi lepoti.

Pelargonije
Majhno okensko poličko je popolnoma zapolnila bujno rastoča in cvetoča pelargonija zonalka.

Kako razmnožujemo pelargonije?

Konec avgusta in septembra si pelargonije lahko razmnožimo sami. Potaknjence vedno jemljemo samo s krepko rastočih in zdravih rastlin. Izbiramo kratko mlado rast, ki izvira blizu dna. Kratki mladi poganjki se ukoreninijo bolje kot dolgi in starejši. Če je le mogoče, izberemo poganjke brez popkov in cvetov. Režemo s čistim in ostrim nožem. Poganjek odrežemo tik pod listnim kolencem, saj je tam koncentracija rastnega hormona avksina največja. Dolžina potaknjenca naj bo okoli 10 cm. Odstranimo vse spodnje liste, morebitne cvetove in popke ter sortam z velikimi listi le-te prikrajšamo za tretjino. Za rezanje potaknjencev izberemo dan v času dvigajočih luninih lokov. Ker želimo, da bodo naše pelargonije lepo cvetele, izberemo dan za cvet.

- Oglas -

Narezane poganjke zavijemo v vlažen časopisni papir in do potikanja shranimo v hladnem prostoru. Če jih potikamo v času padajočih luninih lokov, se rastline hitreje in bolje ukoreninijo, saj se v tem času vse sile usmerijo v tvorbo korenin. To obdobje je na setvenem koledarju označeno kot »presajanje«. Ponovno izberemo dan za cvet.Substrat si lahko pripravimo sami in sicer iz mešanice vrtne zemlje ali krtin, komposta in peska, ki poskrbi za boljšo zračnost. Sadimo v lončke premera 10 cm. Lahko pa v večji lonec posadimo po več potaknjencev skupaj. Ko se po treh tednih ukoreninijo, presadimo vsakega v svoj lonček velikosti 10 – 12 cm. Preden se potaknjenci dobro ukoreninijo obstaja nevarnost gnilobe, zato bodimo pri zalivanju previdni.

Presajanje pelargonije

Prezimovanje pelargonij

Lončke s potaknjenci postavimo v zavetno lego. Pred mrazom jih umaknemo v notranje prostore, najbolje je, če jim namenimo svetlo mesto, ki ima okoli 18ºC. Sproti odstranjujemo uvele liste. Aprila jih ob toplem in sončnem vremenu postavimo na prosto, v mrzlih nočeh pa umaknemo nazaj v notranjost ali pokrijemo z vrtnarsko kopreno. Tako se rastline počasi utrjujejo. Maja pelargonije presadimo v korita in po ledenih možeh pustimo na balkonih in okenskih policah.

Če želimo imeti trajnostni in nezahteven kotiček, če nimamo časa za vsakodnevno oskrbo rastlin, če razmišljamo ekološko in ne želimo porabljati pitne vode za zahtevne balkonske rastline ter vsako leto znova kupovati balkonskega cvetja, izberimo pelargonije. Kombiniramo jih lahko z nezahtevnimi zelnatimi trajnicami, ki jih ponavadi sadimo na okrasne grede ter dišavnicami. Te rastline, prav tako kot pelargonije, prezimimo in naslednje leto znova uživamo v njihovi lepoti. Za popestritev ali potešitev želje po spremembi, naslednje leto dokupimo kakšno rastlino, ki nam je všeč, lahko pa že samo drugačna postavitev korit in lončkov doprinese k popolnoma drugačnemu videzu balkona.

.

NAJNOVEJŠE