Ekologija & OkoljeRazkorak med oglaševano in dejansko porabo goriva

Razkorak med oglaševano in dejansko porabo goriva

MORDA VAS ZANIMA

“Potrošniške organizacije že nekaj časa opozarjamo, da je razkorak med oglaševano in dejansko porabo goriva pri vožnji z osebnim avtomobilom, prevelik, oglaševana poraba pa zavajajoča,” opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije ZPS. V zadnjih letih se je razlika po njihovih besedah še povečala in lahko doseže tudi več kot petdeset odstotkov. Italijanska potrošniška organizacija  Altroconsumo je zato test izvedla v skladu z uradnim protokolom in na enak način kot avtomobilske tovarne. Preverila je resničnost oziroma točnost navedb o porabi pri dveh osebnih avtomobilih: Fiatu Pandi 1.2 in Volkswagnu Golfu 1.6 TDI. Izkazalo se je, da so tudi laboratorijsko izmerjene vrednosti pri obeh avtomobilih za 18 do celo petdeset odstotkov višje od oglaševanih.

- Oglas -

poraba goriva

“Italijanska potrošniška organizacija je po ustaljenih pravilih, ki veljajo za primerjalna testiranja, anonimno kupila dva avtomobila: Fiata Pando 1.2 in Volkswagna Golfa 1.6 TDI. Po testiranju v skladu s pravili protokola NEDC*so ugotovili, da so navedbe obeh avtomobilskih tovarn o porabi goriva med 18 in petdeset odstotkov nižje od izmerjenih,” opisujejo. To v praksi pomeni, da morajo lastniki teh dveh modelov, ki letno prevozijo 15 tisoč kilometrov, za gorivo na leto odšteti tudi do 500 evrov več, kot bi pričakovali glede na uradne in oglaševane podatke. Zato se se pri Altroconsumu so se odločili, da v imenu potrošnikov vložijo tožbo na italijanskem sodišču.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×