Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
ŽivaliKo v gozdu srečate medveda ...

Ko v gozdu srečate medveda …

MORDA VAS ZANIMA

Medved je največja evropska zver in zaradi svoje moči lahko resno ogrozi človeško življenje. A se to zgodi le izjemoma, saj se medved človeku praviloma umika. Če ga človek ne izziva, bo medved napadel izjemno redko, v Sloveniji smo v zadnjih sedemdesetih letih zabeležili le tri smrtne napade medveda. Kljub temu si je pred naslednjim odhodom v gozd pametno prebrati navodila, kako ravnati ob srečanju z medvedom. V publikaciji “Srečanja z medvedom” je tedanje Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano že leta 1998 podalo natančna navodila, kako ravnamo najpametneje.

- Oglas -

Najbolje je, če medveda sploh ne srečamo in mu omogočimo, da se nam varno umakne. Medved ima sicer odličen vonj, ampak nas zaradi nasprotne smeri vetra morda ne bo pravočasno zavohal. Zato mu pomagajmo z zvokom in bodimo glasni. Stopajmo tako, da nam listje šumi pod nogami, poleg tega pa lahko občasno z vejo udarimo po deblu, se glasno pogovarjamo, pojemo, žvižgamo, za pasom imamo lahko ključe, ki glasno zvončkljajo. Takemu hrupu se bo umaknil vsak zdrav medved, tudi medvedka z mladički.

medvedki

Ko pride do srečanja

“Naj pride do srečanja z medvedom ali z medvedko z mladiči, na večji ali manjši razdalji, v vsakem primeru je predvsem potrebno ohraniti mir in jasen premislek,” pišejo v publikaciji. Ob srečanju je najbolje, če smo pri miru. Pomisliti moramo na to, da medved ni napadalen, če se ne čuti ogrožen. Morda vas bo to vsaj malce pomirilo in bo začetna panika izginila. Poleg tega nikar ne mislite na tek. Medved teče s hitrostjo do petdeset kilometrov na uro in mu tudi najhitrejši ne morejo uiti niti po ravnem, niti po strmini navzgor ali dol.

“Če medveda zagledamo na razdalji vsaj trideset ali več metrov, ni težko premagati panike in ostati miren, še posebno, če nas medved še ni opazil in se od nas oddaljuje,” pravijo. V takem primeru je najbolje tiho obstati na mestu in pustiti medveda, da nemoteno nadaljuje pot. Opozarjajo: “Nikoli tiho ne zasledujemo medveda in še zlasti ne medvedke z mladiči, četudi od daleč. Če medved in še zlasti medvedka z mladiči zazna vztrajnega zasledovalca, se lahko počuti ogrožena in zelo nepredvidljivo odreagira.

- Oglas -

Če se vam medved približuje in vas ne vidi, ga opozorite nase z glasnim vzklikom. Tako bo najpogosteje obstal in se umaknil, prav tako bo njaverjetneje reagirala tudi mamica z mladički. Morda se bo samica svarilno zapodila proti vam, a le redko bo napadla, če boste ostali na mestu in mirni. Ko se bo medvedka po rohnjenju vrnila k mladičem, lahko ritemsko odidete stran. Vendar tako, da vas medvedka ne opazi. Če se obrne proti vam, se ustavite in mirujte.

Tudi če se srečate z medvedom zelo na blizu, je seveda najbolje mirovati. Ponavadi se ne boste nitii zavedali in medveda že ne bo več. Redko se medved ne bo želel umakniti. Praviloma zaradi pravkar najdene mrhovine ziroma kakšne druge hrane, ki je noče deliti. V takem primeru bo najverjetneje renčal. To vzemite kot svarilo in se počasi umaknite stran.

Če v gozdu naletite na mladega medvedka, se kar najhitreje umaknite iz območja. Ne pustite se zamotiti, če medvedek joka in če ljubko in izgubljeno gleda. Najverjetneje je mama medvedka kje v bližini. Če vas bo zalotila z medvedkom, vas bo skoraj zagotovo napadla in posledice njenega napada vas lahko stanejo življenja. Zato odidite stran, pristojni organ pa opozorite, da ste srečali izgubljenega medvedka. Možno je tudi, da ga je medvedka res izgubila.

Če pa do medvedjega napada dejansko pride, se ne morete nikakor braniti, ker je medved premočan. Zato lahko le upate na dober razplet dogodkov. Vsak, ki odide v gozd, se mora zavedati, da odhaja v medvedje domovanje in da se mora vesti temu primerno. Ne izzivajte nobene gozdne živali po nepotrebnem, medveda pa že na daleč opozarjajte nase. Medved je miroljublna žival, ki se človeka boji in se mu umakne.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×