5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?
Ekologija & okoljeRaven živega srebra v oceanih narašča

Raven živega srebra v oceanih narašča

MORDA VAS ZANIMA

Zaskrbljujoča nova študija kaže, da se je raven živega srebra v oceanih potrojila od industrijske revolucije, kar je predvsem posledica različnih virov onesnaževanja. Znanstveniki opozarjajo, da več živega srebra najdemo tudi v morski hrani.

- Oglas -

Glede na raziskavo, objavljeno v znani strokovni reviji Nature (Narava), se je vsebnost živega srebra v plitvih oceanskih plasteh v zadnjih dobrih 200 letih potrojila. Glavni viri onesnaževanja s to nevarno kovino so rudniki, elektrarne na premog in odplake. Živo srebro se tako hitreje kopiči v površinskih slojih kot v globinah oceanov. Strupena kovina pa se bo sicer sčasoma razpršila tudi v nižje ležeče plasti in na dno oceanov, kar lahko traja še več desetletij.

Morje in živo srebro

Alarmantni podatki

Študija je pokazala tudi, da imajo globoke vode v severnem Atlantiku večjo vsebnost živega srebra kot globoke vode v južnem Atlantiku in južnem Tihem oceanu. Na žalost bosta severni pol oziroma arktični krog verjetno nosila največje posledice tovrstnega onesnaževanja – vetrovi in morski tokovi namreč nosijo onesnaževalce iz različnih krajev po svetu ravno na ta območja, kjer se kopičijo v največjih plenilcih, kot so severni medvedi.

Raziskovalci opozarjajo tudi na nevarnosti kopičenja živega srebra v oceanih za zdravje ljudi. Čeprav menijo, da je težko reči, kako veliko škode je bilo do sedaj že storjene morskemu življenju, vključno z užitnimi vrstami rib in druge morske hrane, pa že opažajo manjši porast vsebnosti živega srebra v nekaterih morskih vrstah živali. Prepričani so, da je to dober pokazatelj, kakšen vpliv imamo ljudje dejansko na morsko okolje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×