Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Ekologija & okoljeRaven živega srebra v oceanih narašča

Raven živega srebra v oceanih narašča

MORDA VAS ZANIMA

Zaskrbljujoča nova študija kaže, da se je raven živega srebra v oceanih potrojila od industrijske revolucije, kar je predvsem posledica različnih virov onesnaževanja. Znanstveniki opozarjajo, da več živega srebra najdemo tudi v morski hrani.

- Oglas -

Glede na raziskavo, objavljeno v znani strokovni reviji Nature (Narava), se je vsebnost živega srebra v plitvih oceanskih plasteh v zadnjih dobrih 200 letih potrojila. Glavni viri onesnaževanja s to nevarno kovino so rudniki, elektrarne na premog in odplake. Živo srebro se tako hitreje kopiči v površinskih slojih kot v globinah oceanov. Strupena kovina pa se bo sicer sčasoma razpršila tudi v nižje ležeče plasti in na dno oceanov, kar lahko traja še več desetletij.

Morje in živo srebro

Alarmantni podatki

Študija je pokazala tudi, da imajo globoke vode v severnem Atlantiku večjo vsebnost živega srebra kot globoke vode v južnem Atlantiku in južnem Tihem oceanu. Na žalost bosta severni pol oziroma arktični krog verjetno nosila največje posledice tovrstnega onesnaževanja – vetrovi in morski tokovi namreč nosijo onesnaževalce iz različnih krajev po svetu ravno na ta območja, kjer se kopičijo v največjih plenilcih, kot so severni medvedi.

Raziskovalci opozarjajo tudi na nevarnosti kopičenja živega srebra v oceanih za zdravje ljudi. Čeprav menijo, da je težko reči, kako veliko škode je bilo do sedaj že storjene morskemu življenju, vključno z užitnimi vrstami rib in druge morske hrane, pa že opažajo manjši porast vsebnosti živega srebra v nekaterih morskih vrstah živali. Prepričani so, da je to dober pokazatelj, kakšen vpliv imamo ljudje dejansko na morsko okolje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×