Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.
ŽivaliŽivali, ki so odkrile skrivnost večnega življenja

Živali, ki so odkrile skrivnost večnega življenja

MORDA VAS ZANIMA

Predstavljamo vam pet »nesmrtnih« vrst živali, ki bi lahko odkrile skrivnost večnega življenja, saj so znane po tem, da bi lahko živele večno. Od meduz, ki se en starajo, ampak so vedno mlajše, do grenlandskih kitov, ki dočakajo čez 200 let.

Nesmrtna meduza

- Oglas -

Majhna vrsta meduze, poznana pod imenom Turritopsis doohmii, ki ji pravijo tudi nesmrtna meduza, je na primer iznašla način, kako prelisičiti smrt, saj se ne stara. Če se meduza poškoduje ali zboli, se namreč vrne nazaj v stanje polipa (spolno nezrelost), pri čemer transformira svoje celice, ki sčasoma spet odrastejo, v mlajšo fazo.

jastog

Večno rastoč jastog

Obstaja kar nekaj razprav znotraj znanstvene skupnosti o tem, ali so ti rdeči prebivalci oceanov nesmrtni. Jastogi so vedno večji, ko se starajo, vzrok za njihov pogin pa je običajno bolezen, ne starost; v nasprotju z drugimi živalskimi vrstami se lahko tudi razmnožujejo vse do smrti. Na obali Nove Fundlandije v Kanadi so denimo odkrili 140 let starega jastoga, čeprav večina moških pripadnikov te vrste živi 30 let, medtem ko ženski jastogi dočakajo okoli 54 let.

Želva z oroka galapagos

Želva

- Oglas -

Znano je, da lahko želve živijo stoletja, znanstveniki pa so odkrili tudi, da njihov organizem s časom ne propada. Tako so nekateri prepričani, da bi lahko želve živele večno, če bi se jim le uspelo izogniti plenilcem in boleznim.

Ploski črvi

Te na videz neprivlačne živalce so znane po sposobnostih regeneriranja tkiva, saj na mestu, kjer se črv poškoduje ali prereže na pol, lahko nastaneta dva povsem nova črva. V študiji na univerzi v Nottinghamu v Angliji so ugotovili, da se lahko ta neskončna regeneracija uporablja tako za staranje kot poškodovano tkivo, s čimer lahko črvi prelisičijo smrt.

grenlandski-kit

Grenlandski kit

Čeprav uradno niso nesmrtni, so grenlandski kiti najdlje živeči sesalci na svetu. Sicer lahko tudi druge vrste kitov dočakajo zavidljivo starost okoli 70 let, vendar naj bi ta vrsta živela še mnogo dlje. Pred 20 leti so na primer odkrili kite, ki so imeli brazgotine, slednje pa naj bi nastale zaradi suličastega orožja, ki so ga uporabljali okoli leta 1800. Najstarejši poznani grenlandski kit je tako dočakal visoko starost 211 let.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×