Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.
Zdravje & prehranaZaradi ugriza klopa alergični na meso

Zaradi ugriza klopa alergični na meso

MORDA VAS ZANIMA

Si predstavljate, da med sprehodom po gozdu ali travniku nehote postanete vegetarijanci? Sliši se nenavadno, a je resnično. Tako imenovani Lone Star klopi sprožajo prav posebno vrsto alergijske reakcije – alergijo na meso.
Posebna vrsta klopov z latinskim imenom Amblyomma americanum je prenašalec številnih bolezni. Čeprav ti nadležni insekti sicer ne prenašajo Lymske borelioze, ki je ena najbolj razširjenih okužb zaradi pikov klopov, pa se med drugim lahko ljudje, ki jih klop ugrizne, nenadno spremenijo v vegetarijance, saj postanejo alergični na meso.

Amblyomma_americanum_klop
Klop Amblyomma americanum (Foto: CDC – US Centers for Disease Control)

Alergija na alfa-gal

- Oglas -

Omenjena vrsta klopov, ki je še posebej razširjena na jugozahodu Združenih držav Amerike, čeprav so jo našli tudi že v drugih predelih sveta, na primer v Avstraliji, prenaša tako imenovan alfa-gal – gre pravzaprav za poseben tip sladkorja, najdemo pa ga v sesalcih, ki niso primati (govedina, svinjina, …). Pod normalnimi pogoji želodec alfa-gal lahko prebavi brez negativnih učinkov, povsem druga stvar pa je prisotnost tega tipa sladkorja v krvnem obtoku. Imunski sistem namreč ustvarja protitelesa proti njem in naslednjič, ko telo zazna njegovo prisotnost, se sproži alergijska reakcija.

Skratka, intenzivnost alergijske reakcije se spreminja, traja pa tudi do osem ur, kar je odvisno od količine zaužitega mesa, vendar lahko v najhujših primerih bolniku otežuje dihanje, mu povsem zapre dihalne poti ali povzroči pekoč občutek v telesu. Ljudje z omenjeno alergijo lahko še vedno uživajo ribe ali piščančje meso, ampak morajo paziti na vnos nekaterih mlečnih izdelkov, ki lahko sprožijo reakcijo. Strokovnjaki še niso prepričani, ali alergija sčasoma izzveni, vendar so bile v do zdaj znanih primerih reakcije pogosto vedno slabše vsakič, ko je oseba ponovno poskušala pojesti meso.

Preberite si tudi, katere bolezni prenašajo klopi.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×