Ekologija & okoljeRastlinski encim spreminja emisije v gorivo

Rastlinski encim spreminja emisije v gorivo

MORDA VAS ZANIMA

Znanstveniki so odkrili, da je rastlinski encim zmožen spreminjanja ogljikovega monoksida v propan.

- Oglas -

Mikrob z imenom Azotobacter vinelandii najdemo v koreninah večine užitnih rastlin. Sojini kalčki tako ustvarjajo encim vanadium nitrogase, ki proizvaja amoniak iz dušika, ki se nahaja v prsti. Znanstveniki so tako poskusno ‘nahranili’ ta encim z ogljikovim monoksidom namesto z dušikom in pri tem ugotovili, da ustvarja kratke oglikove verige, dolge dva ali tri atome, kar je v bistvu propan.

Znanstveniki so mnenja, da lahko ta encim modificirajo, da bi ta lahko ustvaril še daljše verige, kar bi na koncu privedlo do tega, da bi lahko omenjeni encim ustvaril gorivo. V najboljšem scenariju bi tako lahko avtomobile poganjal lasten izpust, s čimer bi zmanjšali onesnaženost in odvisnost od nafte.

Čeprav je odkritje vsekakor vznemerljivo, pa znanstveniki poudarjajo, da so še daleč od dejanske uresničitve te zamisli.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×