Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Zdravje & prehranaRaka je mogoče odkriti tudi s pogledom na nohte!

Raka je mogoče odkriti tudi s pogledom na nohte!

MORDA VAS ZANIMA

Obstajajo vrste raka, pri katerih se očitne težave z zdravjem pojavijo že v zgodnejših fazah. Po drugi strani pa pri določenih vrstah sprva ni posebnih simptomov, kar seveda pogosto pomeni precej pozen začetek zdravljenja, posledično pa manjše možnosti za uspešno ozdravitev.

- Oglas -

Temna črta na nohtih

A čeprav ne moremo vedno opaziti, da se z našim zdravjem dogaja nekaj nenavadnega, je vseeno pomembno, da ste pozorni na tisto, kar vendarle lahko zaznate sami. Pogosto se na primer poudarja pomen rednega pregledovanja kože, vendar  pa se redko omeni, da bi morali pri tem vključiti tudi svoje nohte …

Temna navpična črta – znak, ki ga nikakor ne smete ignorirati

Ob težavah z nohti pogosto pomislimo predvsem na lomljenje ali cepljenje. Vendar pa lahko nohti včasih razkrivajo tudi znake resnejših težav. V nekaterih primerih so bile tako celo manikerke tiste, ki so prve ugotovile, da je nujen obisk zdravnika. Znak, ki je lahko še posebej problematičen, je temna vertikalna črta, ki se pojavi na sredini nohta. Gre namreč za enega manj znanih simptomov kožnega raka. Črta je običajno črna, včasih pa je lahko tudi rjavkaste barve.

Pozorni bodite tudi na druge nenavadne spremembe, povezane z nohti

V omenjenem primeru govorimo o podvrsti melanoma, o t. i. podnohtnem kožnem raku oziroma melanomu. Ta sicer predstavlja precej majhen odstotek vseh melanomov, po nekaterih ocenah nekje med 0,7 in 3,5 %. A čeprav gre za redko vrsto oziroma podvrsto raka, je vsekakor izjemno pomembno, da ne zanemarite nenavadnega dogajanja, povezanega z vašimi nohti.

- Oglas -

Navpična črta temne barve sicer ni edini simptom raka, ki ga lahko razkrijejo nohti na vaših rokah ali stopalih. Pozorni morate biti na primer tudi na potemnelo kožo v okolici nohta, nenavadne krvavite ali gnojni izcedek. Zgodnja diagnoza je tudi tu izjemno pomembna oziroma je od nje v veliki meri odvisna uspešnost zdravljenja, zato nikar ne odlašajte z odhodom do zdravnika.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×