Najboljša leta? Med 30. in 34. letom starosti!

Mnenja o tem, katera so najboljša leta človekovega življenja, so seveda zelo subjektivna.

Ali lažnim novicam nasedajo samo starejši ljudje?

Prepričanje, da lažnim novicam nasedajo predvsem starejši ljudje, je zelo razširjeno. Ali gre pri tem za upravičeno stališče ali zgolj za predsodek?

Aktivno poslušanje – osnova uspešne komunikacije

Čeprav se vam morda zdi, da poslušate sogovornika, so standardi za aktivno poslušanje, ki je osnova uspešne komunikacije, precej visoki.

Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.
ŽivaliPsi lahko z neverjetno natančnostjo zaznajo raka prostate

Psi lahko z neverjetno natančnostjo zaznajo raka prostate

MORDA VAS ZANIMA

Skupina italijanskih raziskovalcev v nedavni študiji ugotavlja, da lahko psi zaznajo raka prostate z 99- do 100-odstotno natančnostjo. To odkritje pomeni velik premik v diagnostiki raka na prostati.

- Oglas -

Študija iz leta 2015, ki so jo v reviji Journal of Urology objavili dr. Taverna in sodelavci, je pokazala, da lahko psi s skoraj nezmotljivo natančnostjo zaznajo znake raka prostate v človeškem urinu. V študiji je sodelovalo 362 bolnikov z rakom na prostati (od raka v začetni fazi do metastatskega) in 540 zdravih sodelujočih v kontrolni skupini. V študiji sta bila uporabljena tri leta stara nemška ovčarja, trenirana za zaznavanje hlapnih organskih spojin v urinu moških z rakom prostate.

Psi zaznajo raka na prostati

Trenirana nemška ovčarja z neverjetno občutljivostjo

Oba psa sta zabeležila izjemne rezultate. Prvi je dosegel 100-odstotno občutljivost s 3-odstotno možnostjo podaje lažno negativne zaznave. Drugi pes je bil 98,6-odstotno občutljiv s 3,6-odstotno možnostjo lažno negativne zaznave.

Dr. Taverna je uporabljal pse za zaznavanje raka prostate v človeškem urinu že leta 2014. Njegova dva psa sta takrat vohala 677 vzorcev in zaznala raka prostate z 98-odstotno natančnostjo. Nova študija torej kaže, da se je pri obeh psih s treningom izboljšala zaznava raka prostate v urinu; bila je skoraj popolna in to celo pri večjem vzorcu. Dr. Taverna poudarja, da je pse v študiji treniral in uporabljal samo za zaznavanje raka prostate in ne za njegovo napovedovanje.

Tradicionalne metode so nenatančne in tvegane

- Oglas -

Trenutne metode odkrivanja raka prostate vključujejo PSA-test in biopsijo, ki sta v primerjavi z zaznavo psov zelo nenatančni. Moškim, pri katerih PSA-test izkazuje visoke vrednosti, opravijo biopsijo. Samo za četrtino moških, ki gredo skozi ta invaziven in tvegan postopek, se izkaže, da imajo raka prostate. Verjetno ni treba poudarjati, da je že samo čakanje na biopsijo izjemno stresno.

Z uporabo pasjih pomočnikov bi detekcija raka prostate postala ne samo bolj natančna, temveč tudi manj invazivna. Da bi to lahko prešlo v prakso, bodo verjetno potrebna še leta nadaljnjih raziskav. Kljub temu pa smo na dobri poti, da izkoristimo potencial naših štirinožcev – in morda o njih odkrijemo še kakšno presenetljivo dejstvo, za katerega sploh nismo vedeli, da obstaja.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×