Zdravje & prehranaProtibolečinsko mazilo iz arnike in kokosovega olja

Protibolečinsko mazilo iz arnike in kokosovega olja

MORDA VAS ZANIMA

Arnika (Arnica montana) je gorska rastlina, ki je znana predvsem po svojih protivnetnih in protibolečinskih lastnostih. Tovrstna uporaba rastline je v naravnem zdravilstvu prisotna že več stoletij. Poleg tega deluje arnika tudi protimikrobno in pomaga pri pospeševanju prekrvavitve, zato med drugim poskrbi, da morebitne modrice na koži izginejo precej hitreje, kot bi sicer. Tudi kokosovo olje učinkuje protimikrobno, hkrati pa je odlična osnova za izdelovanje naravnih mazil. Če združite obe sestavini, torej arniko in kokosovo olje, dobite izjemno učinkovito mazilo, ki pomaga pri blaženju bolečin v različnih delih telesa …

- Oglas -

Arnika

Kdaj je mazilo še posebej učinkovito?

Mazilo z dodatkom arnike se pogosto priporoča za ublažitev bolečin in napetosti v spodnjem, ledvenem predelu hrbta. Tovrstne bolečine so danes zelo pogoste zaradi nepravilne drže med sedenjem, uporabe neustreznega stola ali pa preprosto zaradi dolgotrajnega sedenja brez odmorov. Mazilo iz arnike je zelo učinkovito tudi po napornejši športni aktivnosti, saj lahko z njim uspešno pomirite bolečine v mišicah. Nekateri pa si z njim pomagajo tudi pri artritisu, torej pri kroničnih bolečinah v sklepih. Kot že omenjeno, lahko s pomočjo arnike poskrbite tudi za hitrejšo odpravo modric.

Navodila za izdelavo mazila

Za začetek potrebujete 450 gramov kokosovega olja in 150 gramov posušenih cvetov arnike. Količine lahko po želji ustrezno povečate ali zmanjšate, odvisno od tega, koliko mazila potrebujete naenkrat. Če nimate suhih cvetov, lahko uporabite tudi olje arnike.

Cvetove zdrobite na čim manjše koščke, pri čemer si lahko pomagate tudi s kuhinjskim mešalnikom. Nato v posodici nad vodno paro stopite kokosovo olje. Ko je v tekoči obliki, mu primešajte zdrobljene cvetove. Znižajte temperaturo na najnižjo možno. Priporočljivo je, da mešanico zdaj segrevate še nadaljnjih 12 ur, lahko pa tudi do 24 ur. Cilje je, da se v olje izloči čim več zdravilnih učinkovin iz arnike. Mešanico na koncu precedite. To morate storiti, dokler je še vroča oziroma topla, zato bodite previdni.

- Oglas -

Nato preprosto počakajte, da se kokosovo olje ponovno strdi. Po želji lahko še pred začetkom strjevanja kokosovemu olju primešate eterična olja po izbiri.

Namig za še večjo učinkovitost mazila

Pred začetkom segrevanja lahko mešanici kokosovega olja in suhih cvetov arnike dodate približno 3–5 žličk kajenskega popra. Gre namreč začimbo, ki vsebuje izjemno močno protivnetno snov, imenovano kapsaicin. Kajenski poper tako preprečuje otekanje sklepov, zavira bolečino in pomaga pri spodbujajo prekrvavitve, zato bo mazilo v tem primeru še učinkovitejše. To velja še posebej v primeru, da želite mazilo iz arnike uporabiti za blaženje simptomov revmatoidnega artritisa.

Preberite tudi: Arnika zdravi poškodbe in rane po operacijah

NAJNOVEJŠE