Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.

Prepiri med partnerjema so lahko koristni

Prepiri so lahko koristni za okrepitev vezi med partnerjema – če seveda niso povezani z nespoštljivostjo in nasilnim obnašanjem.

Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.
Zdravje & prehranaZa krvne žile je lahko problematičen že en sam energijski napitek

Za krvne žile je lahko problematičen že en sam energijski napitek

MORDA VAS ZANIMA

Obstajajo številne raziskave, povezane s problematičnostjo rednega uživanja energijskih napitkov. Tako se večina ljudi zaveda nevarnosti, povezanih s to navado. Vendar pa se vam po drugi strani morda ne zdi problematično, da si energijski napitek privoščite občasno, ko imate občutek, da ga zares potrebujejo. A izsledki houstonskih znanstvenikov, ki so pred kratkim izvedli zanimiv eksperiment, kažejo drugačno sliko. Problematičen naj bi bil že en sam energijski napitek, predvsem za naše žile …

- Oglas -

Energijske pijače in vpliv na ožilje

Negativen vpliv kljub dejstvu, da so v raziskavi sodelovali mladi in zdravi nekadilci

Pretekle raziskave vpliva energijskih napitkov na organizem so pogosto razkrile, da so ti povezani s povečano verjetnostjo za težave s srcem, jetri, živčnim sistemom in želodcem. Pogosto je bila dokazana tudi povezava med pogostim pitjem energijskih napitkov in tanjšanjem zobne sklenine. Verjetno ste slišali tudi za opozorila, da so energijski napitki še posebej nevarni, če jih mešate z alkoholnimi pijačami. V tem primeru namreč dobite občutek povečane budnosti, vendar opitost s tem seveda še ne izgine. Tako obstaja precej večja možnost za nevarna dejanja. Vsem omenjenim težavam pa bo očitno treba prišteti še eno – vpliv, ki ga ima že en sam energijski napitek na krvne žile. V eksperimentu, ki smo ga omenili, je sicer sodelovalo 44 študentov in študentk, starih med 20 in 30 let, nihče izmed njih ni bil kadilec. Raziskovalci so najprej preverili stanje endotelija – notranje plasti žilnih sten. Sodelujoči so nato popili energijski napitek, po 90 minutah pa so raziskovalci izvedli še eno testiranje endotelija.

Energijski napitek povzroči takojšnje zoženje krvnih žil

Izvedene meritve dilatacije arterijskih žil, pri katerih so si raziskovalci pomagali z ultrazvokom, so pokazale, da je bila razširjenost žil pred začetkom eksperimenta v povprečju nekaj več kot 5-odstotna. Po 90 minutah od zaužitja energijskega napitka pa je padla na zgolj 2,8 odstotka, kar priča o akutni okvari delovanja krvnih žil. Dilatacija oziroma razširjenost je zelo pomemben pokazatelj stanja žilnega sistema. Večja razširjenost pomeni lažji oziroma boljši pretok krvi in olajša delo srcu. Z večjo razširjenostjo žil pa se seveda znižuje tudi krvni tlak. Raziskovalci, ki so izvedli eksperiment, sicer menijo, da naj bi bil takojšnji vpliv energijskih napitkov na endotelij povezan s kombiniranim učinkom različnih sestavin, med drugim kofeina, tavrina, sladkorja in zeliščnih stimulansov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×