0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaLjudski trik proti prehladu: čebulo v nogavice in hop v posteljo!

Ljudski trik proti prehladu: čebulo v nogavice in hop v posteljo!

MORDA VAS ZANIMA

Čebula je eno izmed najbolj cenjenih živil v ljudskem zdravilstvu. Že več stoletij se jo uporablja za spopadanje s številnimi zdravstvenimi tegobami. S tem ne mislimo zgolj uživanja čebule, ampak obstajajo tudi druge možnosti uporabe. Če ste prehlajeni, lahko npr. zvečer položite krožnik z narezano čebulo na nočno omarico. Ko se boste zbudili, se boste najverjetneje počutili precej bolje.

- Oglas -

Čebula v nogavici proti prehladu

Pozitiven vpliv naj bi bil tu povezan predvsem s sposobnostjo čebule, da prečisti zrak. Posledično pa se sprostijo vaše dihalne poti. Še ena možnost pa je, da rezine čebule položite kar na stopala/podplate oziroma v nogavice. Ideja se zdi marsikomu zelo nenavadna, vendar ima lahko ta preprost trik zelo pozitiven vpliv na zdravje …

Zakaj prav podplati?

Ne obstajajo sicer znanstvene raziskave, ki bi potrjevale učinkovitost spanja s čebulo v nogavicah, vendar pa izkušnje mnogih, ki so to metodo že preizkusili, govorijo o tem, da večinoma zares deluje. Prav skozi kožo na podplatih naj bi se absorbiral zelo visok delež koristnih snovi, ki jih vsebuje čebula. Tradicionalna kitajska medicina denimo uči, da je na naših stopalih ogromno t. i. meridianov, živčnih končičev, ki so povezani z najpomembnejšimi organi v našem telesu. To so hkrati tudi točke, ki imajo ključno vlogo pri akupunkturi, saj naj bi šlo za nekakšne energetske kanale. Prav to naj bi bil torej eden glavnih razlogov, zakaj je čebulo še posebej smiselno položiti na stopala oz. na podplate. Kaj pa so tisti najpogostejši pozitivni učinki, ki jih je mogoče pričakovati?

- Oglas -

Preprečevanje okužb in blaženje simptomov prehlada

Čebula, podobno kot česen, deluje kot naravni antibiotik. Spanje s čebulo v nogavicah lahko tako pomaga pri krepitvi imunskega sistema in pri zmanjševanju tveganja za okužbe. Poleg tega je čebula učinkovita tudi v boju z virusi, zaradi česar bo okrevanje v primeru prehlada precej hitrejše – seveda tudi zaradi že omenjenega dejstva, da čebula pomaga pri čiščenju zraka v prostoru in s tem pri lažjem dihanju.

Naravno razstrupljanje telesa

Rezine čebule na podplatih naj bi med spanjem tudi »povlekle« precejšen delež strupenih snovi iz našega telesa oz. iz krvi. Ključno vlogo pri tem naj bi bila fosforna kislina, ki jo med drugim vsebuje čebula, saj naj bi ta delovala kot nekakšen »magnet« za strupene snovi.

Oskrba telesa z antioksidanti

V čebuli lahko najdemo precejšen delež antioksidantov, ki so izjemno pomembni za obrambo našega telesa pred različnimi zdravstvenimi težavami. To naj bi bil torej še razlog več, da je pred spanjem v nogavice smiselno položiti nekaj rezin čebule.

Izgubiti ne morete praktično ničesar …

Čeprav so mnenja glede tega, ali lahko predstavljeni trik s čebulo zares pomaga, deljena, pa se večina strinja vsaj glede tega, da zagotovo ne more škoditi. Tako se ga vsekakor splača preizkusiti. Tudi če v vašem primeru ne bo deloval, bo praktično edina »škoda« malce neprijeten vonj stopal in spalnice, ki pa bo hitro izzvenel.

.

NAJNOVEJŠE