Ekologija & OkoljeProč z azbestom!

Proč z azbestom!

MORDA VAS ZANIMA

Italijanski znanstveniki iz Modene se zavzemajo za popolno prepoved uporabe azbesta po vsem svetu. Opozarjajo na dejstvo, da je azbest prepovedan le v 52 državah in da uvoz in izvoz azbestnih izdelkov kljub temu, da so danes na voljo varnejše sintetične različice, po svetu še vedno cveti. Pri tem omenjajo predvsem Kanado, ki je doma prepovedala uporabo teh mineralnih vlaken, še vedno pa jih izvaža v države v razvoju. Takšno licemerno ravnanje Kanade so okrcali tudi v medicinski reviji The Lancet.

- Oglas -

Azbest

Azbest je skupno ime za vrsto naravnih mineralnih vlaken, ki so odporna na ogenj, lužila in kisline. Zaradi teh lastnosti so ga v preteklosti v veliki meri uporabljali v industriji in gradbeništvu, predvsem azbest vrste serpentin. Za serpentine so značilna dolga, zvita in na koncih skodrana vlakna. V to skupino sodi krizotil (beli azbest), ki predstavlja več kot 90 odstotkov vsega komercialno uporabljenega azbesta.

Azbestna vlakna se zelo rada lomijo vzdolžno, pri čemer nastajajo tanjša, iglam podobna vlakna. Pri vdihavanju lahko vlakna zaidejo globoko v pljuča in povzročijo bolezni, kot sta azbestoza in rak pljuč. Mezoteliom, redko obliko raka popljučnice ali potrebušnice, skoraj v vseh primerih povzroči azbest.

NAJNOVEJŠE