Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.
Ekologija & okoljePremik ure – sprememb še ne bo

Premik ure – sprememb še ne bo

MORDA VAS ZANIMA

Vedno več je nasprotnikov premikanja ure, saj naj bi imel prehod iz zimskega na poletni čas in obratno več negativnih kot pozitivnih posledic na naša življenja. Negativni učinki naj bi se odrazili predvsem na biološki uri ljudi, ob dnevih po premiku naj bi bilo zato več prometnih nesreč, ljudje pa naj bi bili tudi manj storilni. Evropski parlament je tako odločal o tem, ali bomo v Evropi sploh še premikali uro.

- Oglas -

Premikanje urinega kazalca

Evropski poslanci sprejeli resolucijo o premikanju ure

Evropski parlament je tako sprejel neobvezujočo resolucijo o premikanju ure, a očitno kakšnih pomembnih sprememb oziroma takojšnjih učinkov zaradi te odločitve ne bo. Na zimski čas tako uro premikamo konec oktobra, ko spimo eno uro dlje, eno uro manj pa konec marca, ko prehajamo na poletni čas.  Zimski čas je s Soncem usklajeni čas, premikanje ure pa so uvedli po 2. svetovni vojni, ker naj bi tako pripomogli k zmanjšanju porabe energije in boljšemu izkoristku svetlega dela dneva. Ravno to je še zdaj glavni argument zagovornikov te uredbe. Nasprotniki premika  so prepričani, da velikih energetskih prihrankov ni, negativni učinki pa naj bi se odrazili predvsem na biološki uri ljudi, ob dnevih po premiku naj bi bilo zato več prometnih nesreč, ljudje pa naj bi bili tudi manj produktivni.

Študije do zdaj niso potrdile negativnih učinkov na ljudi

Evropski poslanci so opozorili, da prav nobena študija ni nedvoumno dokazala teh negativnih učinkov na človeka, zato so sprejeli resolucijo, s katero predlagajo vnovično preučitev učinkov premikanja ure. Za resolucijo je glasovalo 384 poslancev, 153 jih je bilo proti, 12 pa se jih je vzdržalo. S tem se ne bo spremenilo nič bistvenega, gre le za predlog Evropski komisiji, da problematiko spremlja še naprej. Če bo Evropska komisija dala nov predlog, ki bo vključeval ukinitev premikanja kazalcev, bo pri tem potrebovala podporo večine nacionalnih parlamentov kot tudi Evropskega parlamenta. Celoten proces lahko traja več kot leto dni. V resoluciji je zapisano, da mora Evropska unija ohraniti enoten režim po tem, ko bo prišlo do ukinitve premikanja urnih kazalcev.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×