0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljePremik ure – sprememb še ne bo

Premik ure – sprememb še ne bo

MORDA VAS ZANIMA

Vedno več je nasprotnikov premikanja ure, saj naj bi imel prehod iz zimskega na poletni čas in obratno več negativnih kot pozitivnih posledic na naša življenja. Negativni učinki naj bi se odrazili predvsem na biološki uri ljudi, ob dnevih po premiku naj bi bilo zato več prometnih nesreč, ljudje pa naj bi bili tudi manj storilni. Evropski parlament je tako odločal o tem, ali bomo v Evropi sploh še premikali uro.

- Oglas -

Premikanje urinega kazalca

Evropski poslanci sprejeli resolucijo o premikanju ure

Evropski parlament je tako sprejel neobvezujočo resolucijo o premikanju ure, a očitno kakšnih pomembnih sprememb oziroma takojšnjih učinkov zaradi te odločitve ne bo. Na zimski čas tako uro premikamo konec oktobra, ko spimo eno uro dlje, eno uro manj pa konec marca, ko prehajamo na poletni čas.  Zimski čas je s Soncem usklajeni čas, premikanje ure pa so uvedli po 2. svetovni vojni, ker naj bi tako pripomogli k zmanjšanju porabe energije in boljšemu izkoristku svetlega dela dneva. Ravno to je še zdaj glavni argument zagovornikov te uredbe. Nasprotniki premika  so prepričani, da velikih energetskih prihrankov ni, negativni učinki pa naj bi se odrazili predvsem na biološki uri ljudi, ob dnevih po premiku naj bi bilo zato več prometnih nesreč, ljudje pa naj bi bili tudi manj produktivni.

Študije do zdaj niso potrdile negativnih učinkov na ljudi

Evropski poslanci so opozorili, da prav nobena študija ni nedvoumno dokazala teh negativnih učinkov na človeka, zato so sprejeli resolucijo, s katero predlagajo vnovično preučitev učinkov premikanja ure. Za resolucijo je glasovalo 384 poslancev, 153 jih je bilo proti, 12 pa se jih je vzdržalo. S tem se ne bo spremenilo nič bistvenega, gre le za predlog Evropski komisiji, da problematiko spremlja še naprej. Če bo Evropska komisija dala nov predlog, ki bo vključeval ukinitev premikanja kazalcev, bo pri tem potrebovala podporo večine nacionalnih parlamentov kot tudi Evropskega parlamenta. Celoten proces lahko traja več kot leto dni. V resoluciji je zapisano, da mora Evropska unija ohraniti enoten režim po tem, ko bo prišlo do ukinitve premikanja urnih kazalcev.

.

NAJNOVEJŠE