0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaPred čiščenjem zob najprej očistite zobno ščetko

Pred čiščenjem zob najprej očistite zobno ščetko

MORDA VAS ZANIMA

Ste kdaj razmišljali o tem, kaj vse se nahaja na vaši zobni ščetki, preden jo daste v usta? Na njej so stafilokoki, koliformne bakterije, psevdomonade, kvasovke, črevesne bakterije in celo fekalne klice. Prav zato sta pravilno shranjevanje in nega zobne ščetke zelo pomembna za doseganje popolne osebne ustne higiene ter za učinkovito odstranjevanje zobnih oblog.

- Oglas -

Ustna votlina je dom številnim različnim mikroorganizmom, ki se med ščetkanjem zob preprosto preselijo na zobno ščetko. Večina zobnih ščetk ima svoje mesto v naših kopalnicah, zaradi česar se na njih lahko naselijo tudi črevesni mikroorganizmi. Prav zato ustrezna skrb za zobno ščetko ni ključna le za zagotavljanje zdravja ustne votline, ampak zdravja celotnega organizma. Kako torej optimalno poskrbeti za svojo zobno ščetko?

zobna ščetka

Ali se bakterije iz stranišče školjke res lahko naselijo na zobni ščetki?
Črevesne bakterije se lahko prenesejo tudi na zobno ščetko in posledično v naša usta. Do tega lahko pride predvsem zaradi slabe osebne higiene (ne dovolj temeljitega umivanja rok po uporabi stranišča). Bakterije se na zobno ščetko lahko naselijo tudi že ob pakiranju, saj pravila ne določajo, da bi morali zobne ščetke pakirati v sterilnem okolju.

- Oglas -

Kako pravilno očistiti zobno ščetko, da bomo z nje odstranili mikrobe?
Zobno ščetko moramo temeljito sprati pod tekočo vodo, saj bomo tako odstranili vse ostanke zobne paste in hrane. Če zobno ščetko pomočimo v protibakterijsko ustno vodico lahko ravno tako zmanjšamo število bakterij, ki bi se sicer zadrževale na njej.

Kako shranjevati zobno ščetko?
Po priporočilih Ameriškega zobozdravstvenega združenja zobne ščetke ne bi smeli shranjevati v zaprti embalaži oziroma nanjo natikati zaščitnega pokrovčka, saj je toplo in vlažno okolje naravnost idealno za razrast različnih mikroorganizmov. Če je le mogoče, zobno ščetko shranjujte z glavo obrnjeno navzgor ter omogočite, da se njene ščetine posušijo na zraku. Če v lončku shranjujete več zobnih ščetk, potem poskrbite, da se ne bodo med sabo dotikale.

Kaj pa, ko zbolimo?
Vsaka bolezen se lahko prenaša preko telesnih tekočin, zato je prav, da oboleli poskrbi, da njegova zobna ščetka ne pride v stik z zobnimi ščetkami drugih družinskih članov, prav tako je priporočljivo, da jo po bolezni zavrže.

Kako pogosto menjati zobno ščetko?
Zobno ščetko je priporočljivo zamenjati vsake tri do štiri mesece oziroma takrat, ko se ščetine obrabijo (kar se pač zgodi prej).

- Oglas -

Tukaj so še štirje dodatni koraki, s katerimi boste dosegli višjo kakovost ustnega zdravja ter se izognili oziroma omejili nekatere izvore širjenja bakterij.

Pred ščetkanjem zob si usta sperite s protimikrobno ustno vodico. Tako boste preprečili nalaganje bakterij v ustih in lahko celo zmanjšali število mikroorganizmov, ki bi se po ščetkanju znašli na zobni ščetki.

Poskrbite za redno in temeljito zobno nego. Z rednim ščetkanjem zob in drugimi opravili, povezanimi s skrbjo za ustno votlino, boste zmanjšali število bakterij, ki se zadržujejo v ustni votlini. Posledično bo manj bakterij in drugih mikroorganizmov tudi na vaši zobni ščetki. To je še posebej pomembno za tiste, ki imajo težave z boleznimi zob in dlesni, saj lahko bakterije, ki so v ustih, v krvni obtok vstopijo praktično med vsemi vsakodnevnimi aktivnostmi, vključno s prehranjevanjem, žvečenjem in ščetkanjem zob.

Temeljito si umivajte roke. S temeljitim umivanjem rok po uporabi stranišča in pred ščetkanjem zob lahko močno zmanjšate okužbo oziroma prenos različnih mikroorganizmov.

Svoje zobne ščetke nikoli ne delite z drugimi. Seveda je to popolnoma logično, vendar naj bi si veliko partnerjev med sabo dejansko delilo zobno ščetko.

Tukaj boste našli tudi recept za domačo zobno pasto >>

NAJNOVEJŠE