Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.
Ekologija & okoljePrebivalec Slovenije je leta 2016 v povprečju proizvedel 476 kg komunalnih odpadkov

Prebivalec Slovenije je leta 2016 v povprečju proizvedel 476 kg komunalnih odpadkov

MORDA VAS ZANIMA

Državni statistični urad je objavil podatke o ravnanju z odpadki v Sloveniji v letu 2016. Vsak Slovenec je na dan proizvedel v povprečju 1.3 kg komunalnih odpadkov. V Sloveniji je v 2016 nastalo skoraj 5,5 milijona ton odpadkov, od tega 2 % nevarnih. Komunalnih odpadkov je bilo 982.000 ton,  od tega jih je bilo 67 % zbranih ločeno.

- Oglas -

Komunalni odpadki

Več komunalnih odpadkov in manj nevarnih odpadkov kot leta 2015

Kot kažejo ugotovitve Državnega statističnega urada je v letu 2016 v Sloveniji nastalo za 6 % več komunalnih odpadkov in za enak odstotek več drugih vrst odpadkov kot v 2015.  Več kot 2,5 milijona ton odpadkov je nastalo (46 %) v proizvodnih dejavnostih, 2,4 milijona ton (44 %) v storitvenih dejavnostih, približno 573.000 ton (10 %) odpadkov pa v gospodinjstvih. Nastalo je 120.000 ton nevarnih odpadkov ali skoraj 18 % manj kot v 2015. Prav tako je nastalo 18 % manj nevarnih komunalnih odpadkov. Največ, 73 %, nevarnih odpadkov je nastalo v proizvodnih dejavnostih, v gospodinjstvih pa le 4 %. Največ komunalnih odpadkov so proizvedli v obalno-kraški statistični regiji (577 kg na prebivalca), najmanj pa v zasavski statistični regiji (329 kg na prebivalca).

Ravnanje z odpadki v Sloveniji v letu 2016

Kot so ugotovili na Državnem statističnem uradu, je bilo skoraj 660.000 ton komunalnih odpadkov  zbranih ločeno. Delež ločeno zbranih komunalnih odpadkov se je glede na prejšnje leto znižal iz 69 % na 67 %. 4,4 milijona ton odpadkov je bilo predelanih, 371.000 ton odpadkov je bilo odstranjenih. Na odlagališča odpadkov je bilo odloženih skoraj 138.000 ton odpadkov (50 % manj kot v 2015), od tega je bilo 57 % komunalnih odpadkov. Za polovico manjše količine odloženih odpadkov v 2016 kot v 2015, so posledica izvajanja obdelave mešanih komunalnih odpadkov pred odlaganjem v centrih za ravnanje s komunalnimi odpadki. Vsi mešani komunalni odpadki, nastali v 2016, niso bili obdelani do konca v istem letu, ampak so bili ali bodo odloženi v letošnjem letu. Uvoz odpadkov se je glede na leto 2015 zmanjšal za skoraj 4 %, izvoz odpadkov pa se je povečal za 40 %.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×