0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliPozor, v naravi so vabe za lisice

Pozor, v naravi so vabe za lisice

MORDA VAS ZANIMA

Prišel je čas, ko Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) začenja z jesensko akcijo cepljenja lisic proti steklini. Akcijo so začeli 2. oktobra in bo predvidoma trajala vso do 20. novembra. V vsaki akciji se položi 460.000 vab, pri čemer je gostota položenih vab 22–26 vab/km2.

- Oglas -

Vaba cepljenje proti steklini

Vaba z oslabljenim virusom stekline

Seveda je glavni namen akcije varovanje ljudi pred to nevarno boleznijo, kar pa pomeni nevarnost tudi za človeka, zato se je treba nujno poučiti o tem, kako ravnati ob morebitnem srečanju z vabo. »S položenimi vabami nameravamo aktivno zaščititi populacijo lisic v slovenskih gozdovih, ki predstavlja rezervoar stekline, ter tako preprečiti širjenje bolezni,« pravijo pri UVHVVR. Polaganje vab se bo izvajalo na celotnem ozemlju države, in sicer z višine 300 metrov, pri tem pa bodo uporabili naslednja letališča: Letališče Jožeta Pučnika, Portorož, Murska Sobota in Novo mesto. Po potrebi bodo uporabili tudi letališča v Celju, Slovenj Gradcu in Divači. Vaba za cepljenje lisic proti steklini je sestavljena iz zunanjega ovoja (vabe) ter kapsule s cepivom. Vaba je seveda namenjena privabljanju lisic, v kapsuli pa je oslabljen virus stekline (SAD B 19).

Pomembni napotki

In kaj je za prebivalce najbolj pomembno? Uprava je pripravila seznam ukrepov, po katerih se je treba ravnati. Nastavljenih vab za lisice se nikar ne dotikajte in o tem poučite tudi otroke. Če vabo najdete na svojem dvorišču ali vrtu, jo primite z vrečko in odvrzite v bližnji grm ali smeti. Če je vaba prišla v stik s sluznico ali svežo rano, to mesto sperite in umijte z milom. Takoj obiščite najbližjo antirabično ambulanto, to pa obiščite tudi, če vas ugrizne ali opraska potepuška ali divja žival. Takšnim živalim se seveda izogibajte, prav tako pa ne pozabite, da je prosto gibanje psov na javnih mestih prepovedano.

- Oglas -

Na leto 3000 sumljivih ugrizov

Sicer pa vsako leto 28. septembra obeležujemo svetovni dan boja proti steklini, ki letos nosi geslo »Skupaj izkoreninimo steklino«. Kot so povedali pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), vsako leto obravnavajo približno 3000 sumljivih ugrizov, v več kot četrtini primerov pa poškodovanca zaščitijo s cepljenjem, da bi preprečili morebiten razvoj bolezni.

Steklina je namreč smrtno nevarna in se z okužene živali lahko prenese na ljudi. Bolezen je razširjena po vsem svetu, tudi pri nas pa je število steklih živali začelo upadati z uvedbo peroralnega cepljenja lisic z vabami. Po vsem svetu zaradi stekline na leto umre približno 55.000 ljudi, od tega skoraj polovica otrok, v Sloveniji pa je med letoma 1946 in 1950 za urbano steklino umrlo 14 ljudi, medtem ko od takrat naprej smrtnih primerov pri nas niso zabeležili.

Prizadene osrednji živčni sistem

Steklino povzroča virus, ki prizadene osrednji živčni sistem toplokrvnih živali ter človeka. Okužena žival izloča virus s slino. »Virus stekline pri živalih je bil v Sloveniji nazadnje ugotovljen januarja 2013, novembra 2014 pa je bil pri kuni na območju občine Ig izoliran cepni sev virusa stekline,« je povedala Marta Košir z NIJZ.

.

NAJNOVEJŠE