Zdravje & prehranaZa zdravo srce lahko veliko naredimo sami

Za zdravo srce lahko veliko naredimo sami

MORDA VAS ZANIMA

Srce je brez dvoma naš najpomembnejši organ v telesu. Bolezni srca in ožilja so v razvitem svetu, tudi v Sloveniji, najpogostejši vzrok prezgodnjih smrti. V minulem tednu smo zaznamovali svetovni dan srca, ob tem dnevu pa so v Društvu za zdravje srca in ožilja poudarili, da bi kar 80 odstotkov prezgodnjih smrti zaradi srčno-žilnih bolezni lahko preprečili že z zdravim načinom življenja.

- Oglas -

zdravo srce

Zakaj je srce vse bolj obremenjeno?

Srce, najvažnejša mišica v telesu, je v razvitem svetu vse bolj obremenjena. Zaradi hitrega tempa življenja jo vse bolj obremenjujemo z različnimi dejavniki tveganja, kot so: stres, neustrezna prehrana, uživanje preveč soljene hrane, kajenje, nekontrolirano konzumiranje alkoholnih pijač in premalo gibanja. Med najpogostejša srčno-žilna obolenja sodijo: povišan krvni tlak (hipertenzija), stiskanje v prsih (angina pectoris), koronarna srčna bolezen (ishemija) in srčni infarkt kot posledica te bolezni, srčno popuščanje, motnje srčnega ritma ter obolenja nožnih žil.

Kako do spremembe življenjskega sloga?

V društvu so spomnili, da je sprememba načina življenja na bolje vsem dosegljiva – dovolj je že, da začnemo bolj zdravo jesti, v svoje življenje vnesemo več gibanja, zmanjšamo škodljive razvade in se občasno odpravimo na kontrolo krvnega tlaka in maščob v krvi ter na snemanje srčnega ritma. Prebivalke in prebivalce Slovenije so pozvali, naj naredijo nekaj za svoje srce in ožilje, za kar je vsak odgovoren sam. Obenem so pozvali tudi odločevalce, ki v rokah držijo škarje in platno in katerih odločitve vplivajo na naše zdravje, naj zagotovijo zdravju prijazna bivalna okolja, ki vključujejo brezplačne možnosti za rekreacijo, kot so zelenice, urejene kolesarske poti in varne pešpoti. V društvu si želijo tudi, da bi delodajalci dali večji poudarek varovanju zdravja na delovnih mestih.

Skrb za mlado generacijo

Še posebej pomembno je, da na zdrav življenjski slog navadimo maldo generacijo, so ob svetovnem dnevu srca opozorili v društvu. Ena od njihovih akcij je že stekla v v prvih treh razredih ljubljanskih osnovnih šol, kjer bodo otroci s pomočjo pedagogov in staršev dva meseca proučevali gradivo in ustvarjali izdelke na temo svetovnega dneva srca.

Boste podpisali peticijo za zdravje?

- Oglas -

Ob letošnjem svetovnem dnevu srca je Evropska mreža za srce evropskemu komisarju za zdravje Toniju Borgu predala posebno peticijo, ki nosi naslov Environment & the Heart (Okolje in srce). Prebivalci lahko s podpisom izrazijo podporo evropske civilne družbe v prizadevanjih za izboljšanje tako življenjskih kot delovnih pogojev. Jo boste podpisali?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×