0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ZgodbePovsem brez denarja živel kar 15 let

Povsem brez denarja živel kar 15 let

MORDA VAS ZANIMA

Danes si je praktično nemogoče predstavljati življenje brez denarja. Postal je glavno menjalno sredstvo, brez katerega je lahko močno otežen ali celo povsem onemogočen že dostop do najosnovnejših dobrin, potrebnih za življenje. Vendar pa je moški po imenu Daniel Suelo dokazal, da je vendarle možno živeti in preživeti tudi drugače. Kar 15 let je namreč preživel popolnoma brez uporabe denarja …

- Oglas -

Razdal vse svoje premoženje in začel živeti povsem samosvoje življenje

Leta 2000, ko se je odločil, da poskusi preživeti brez denarja, je bil Daniel Suelo star 39. Sklenil je, da razda vse premoženje, ki ga je ustvaril do takrat. Ostalo mu je le še 30 dolarjev, ki jih je na koncu pustil v naključni telefonski govorilnici. Napotil se je na puščavsko območje v bližini mesta Muab v ameriški zvezni Utah, kjer je preživel večji del življenja do leta 2016, ko se je odločil, da je napočil čas, da zaključi svoj »eksperiment«. Razlog za to niso bile težave s preživetjem, ampak dejstvo, da sta njegova ostarela starša potrebovala njegovo pomoč. O svoji izkušnji, ki je trajala dobrih 15 let – pravila, ki jih je postavil sam, je prekršil zgolj enkrat, povsem na začetku, ko je vračilo dohodnine porabil za to, da se je udeležil prijateljeve poroke –  danes piše na blogu Zero Currency.

Denarja ni sprejemal od nikogar

Živeti brez denarja za Daniela, čigar priimek je bil sicer nekoč Shellabarger, vendar ga je ob odločitvi za »novo življenje« spremenil v Suelo, kar je španska beseda za zemljo, ni pomenilo zanašanja na državno pomoč ali sprejemanja denarja od drugih. Povsem zavestno se je odločil, da z denarjem noče imeti več ničesar. Tako se je zanašal izključno na t. i. darilno ekonomijo, ki temelji na neposredni menjavi različnih dobrin, brez uporabe denarja, obenem pa je živel tudi od tistega, kar je našel v naravi.

Izstopiti iz sistema, ki nas zasužnjuje

Pisatelj Mark Sundeen, ki se je z Danielom spoprijateljil že pred leti, se je odločil, da o njem napiše knjigo, ki je pritegnila kar nekaj pozornosti. Gre za knjigo z naslovom The Man Who Quit Money, ki je izšla leta 2011. Sundeen sicer priznava, da sprva ni zares razumel ali podpiral prijateljevih načrtov. Mislil je, da se mu je zmešalo, vendar je začel sčasoma spoznavati, da je lahko zanašanje na ekonomski sistem, ki temelji na denarju, zelo nevarno – in da smo pogosto povsem podrejeni denarju, kar pušča zelo malo prostora za svobodo in za to, da počnemo tisto, kar resnično želimo početi. Čeprav Daniel kot zgolj en človek seveda ni mogel spremeniti sistema, v katerem živimo, pa je vendarle ugotovil, da ni povsem brez moči. Imel je izbiro, da izstopi in da ne sodeluje več pri nečem, česar ne podpira.

- Oglas -

Neprijetnih incidentov je bilo zelo malo

Kot omenjeno, Daniel Suelo ni želel sprejemati denarja od drugih, sprejemal je zgolj konkretne dobrine, ki jih je potreboval za preživetje in ki mu jih je nekdo prostovoljno podaril, ali pa tisto, kar mu je podarjala narava. Odpovedal se je tudi svojemu potnemu listu in vozniškemu dovoljenju. Večino časa je živel na prostem – zavetje je pogosto našel v jamah – občasno pa je noč preživel tudi v komuni ali pri ljudeh, ki so mu ponudili prenočišče za noč ali dve. Ko je bil »na poti«, je v eni izmed svojih jam, ki jih je pogosto zelo izvirno preuredil, vedno pustil sporočilo, da so popotniki dobrodošli, da prenočijo tam, če želijo. Večinoma ni imel neprijetnih izkušenj. Ena izmed izjem je bilo srečanje s čuvajem, ki mu je napisal kazen, ker je predolgo kampiral na nekem območju. Ko je čuvaj ugotovil, da Daniel ne uporablja denarja, sta se skupaj odpeljala do sodnice, ki se je strinjala z Danielovim predlogom, da kazen odplača s pomočjo v centru za ženske in otroke, ki so preživeli zlorabo.

Preberite tudi: Jane Goodall: Med ljudmi in opicami je tanka meja

.

NAJNOVEJŠE