0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaDolgčas – nekaj najboljšega za vsakega otroka?

Dolgčas – nekaj najboljšega za vsakega otroka?

MORDA VAS ZANIMA

Dolgčas običajno dojemamo kot nekaj izključno negativnega. Ko se začnemo dolgočasiti – na primer ko moramo čakati v vrsti – tako običajno hitro poiščemo najenostavnejšo možnost za preganjanje dolgčasa. V večini primerov to seveda pomeni, da začnemo brskati po telefonu.

- Oglas -

Starši, ki že sami zelo težko prenašajo dolgčas, tako pogosto menijo, da morajo pred njim za vsako ceno obvarovati svoje otroke. Vendar pa je lahko v resnici dolgčas izjemno koristen – tako za vas, še posebej pa za najmlajše …

Dolgčas prispeva k temu, da postanemo bolj kreativni

Zaradi strahu pred dolgčasom oziroma zaradi nelagodja v situacijah, ko ne vedo dobro, kaj početi s sabo, se odrasli pogosto zatekajo k nezdravim navadam. Prav dolgčas je tako denimo eden izmed najpogostejših vzrokov za prenajedanje. Če se želite znebiti tovrstnih slabih navad, je zato nujno, da spremenite svoj odnos do dolgčasa oziroma da se znebite strahu pred njim. Namesto da poskušate dolgčas za vsako ceno pregnati z aktivnostmi, ki niso najboljše za vas, si poskušajte večkrat načrtno vzeti čas za to, da ne počnete ničesar. Prav v takšnih trenutkih se namreč prebudi vaša kreativnost. Tako lahko dobite številne zanimive ideje, hkrati pa lahko najdete rešitve za težave, ki so se zdele še nedolgo tega praktično nerešljive. Obstaja tudi kar nekaj študij, ki dokazujejo, da postanejo ljudje precej bolj kreativni, če jim je pred reševanjem različnih nalog, ki zahtevajo kreativnost, dolgčas. Nič drugače ni seveda niti pri otrocih …

Pomembno je, da se osvobodite lastnih strahov, povezanih z dolgčasom

Otroci, ki jim je dolgčas, so pogosto nemirni. Ker to pomeni več motenj za starše, poskušajo ti pogosto zamotiti svoje otroke s pomočjo različnih naprav. Vendar s tem otroke prikrajšate za pomembno izkušnjo. Če ne bi takoj popustili in bi se naučili malce potrpeti, ko otroci sitnarijo, ker jim je dolgčas, bi verjetno že kmalu opazili nekaj zelo zanimivega. Otroci bi »izumili« povsem nove, kreativne načine za to, da se zamotijo. Takojšnje odzivanje na otrokovo negodovanje, ko ne ve, kaj početi, je lahko povezano tudi z vašimi lastnimi strahovi. Morda vidite dolgčas kot nekaj negativnega predvsem zato, ker vas prisili, da se soočite s tistim, kar poskušate večino časa odrivati na stran.

- Oglas -

Kako doseči, da bodo lahko otroci užili vse koristi dolgčasa?

Prvi korak je, da zaupate svojim otrokom oziroma temu, da se v njih skriva ogromno kreativnega naboja, ki čaka, da se osvobodi. Strokovnjaki tako pogosto priporočajo, da na otroški urnik uvrstite tudi »dolgčas«. Ne poskušajte jim torej zapolniti vsake minute dneva z različnimi aktivnostmi. Če so otroci dovolj stari, jim razložite, da se morajo znati občasno zamotiti tudi sami, brez vaše pomoči, hkrati pa brez zatekanja k elektronskim napravam. Otrokom povejte, da je njihova naloga, da poiščejo dejavnost, s katero bodo pregnali dolgčas – seveda nekaj, kar je varno in kar ne bo povzročilo škode. Hkrati upoštevajte, da otroci pogosto posnemajo vedenje odraslih.

Če sami vsako minuto, ki ni zapolnjena z obveznostmi, izkoristite za brezplodno brskanje po telefonu, je težko pričakovati, da bodo otroci preprosto sprejeli, da tovrstno vedenje ni dovoljeno tudi zanje. V vsakem primeru morate sicer pričakovati, da se bodo otroci sprva najverjetneje upirali in zahtevali vašo pozornost ali dovoljenje za uporabo priljubljene elektronske naprave. Tako je pomembno, da ste vztrajni in da imate vseskozi v mislih, da s tem omogočate optimalen razvoj otrokove kreativnosti, kar bo pripomoglo tudi k povečanju samozavesti. Dolgčas je lahko obenem koristen za izboljšanje odnosov med sorojenci. Če so prisiljeni, da skupaj poiščejo kreativne načine za premagovanje dolgčasa, to skorajda nujno pomeni, da morajo pozabiti na različna nesoglasja in delovati složno. Dolgčas lahko torej pripomore tudi k temu, da postanejo otroci boljši pri sklepanju kompromisov.

.

NAJNOVEJŠE