Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.

Podrgnite česen po stopalih … in v ustih boste že kmalu začutili znan okus!

Ali ste vedeli, da lahko okušamo tudi s stopali? Če mislite, da gre za nekakšno čudno šalo, se lahko o resničnosti te trditve precej hitro prepričate sami.
Ekologija & okoljePoskrbite za manj odpadkov

Poskrbite za manj odpadkov

MORDA VAS ZANIMA

Ponujamo vam nekaj nasvetov, s pomočjo katerih lahko zmanjšate količino odpadkov v svojem  domu. Ponova uporaba predmetov je le eden od načinov.

Izogibajte se kopičenju stvari v svojem  domu.

- Oglas -

Vsako stvar, ki jo prinesete domov, so nekje naredili. Če tega predmeta ni mogoče reciklirati, predelati, uporabiti za druge namene, konča kje drugje kot na smetišču.

Marmelade in druge vložnine kupujte v stekleni embalaži, saj boste steklene kozarce lahko uporabili sami, ko si boste sami pripravljali ozimnico. Stekleno embalažo lahko uporabite tudi za številne druge namene – iz kozarcev ali steklenic lahko izdelate vaze ali jih uporabite kot posode za shranjevanje drugih živil. Pri nakupu se vedno vprašajte, kako boste določen izdelek uporabili ter se izogibajte nepotrebni dodatni embalaži.

Recikliranje odpadkov

Kompostirajte.

Nobenega razloga ni, da morali biološki odpadki pristati v navadnih smeteh, še posebej če imate doma možnost kompostiranja. Kompostirate lahko travo, ki ste jo pokosili okrog hiše. Na kompost sodijo tudi papir, lepenka in druga papirnata embalaža. Za vse, ki pa nimate možnosti kompostiranja, pa so na voljo tudi rjavi zabojniki, namenjeni prav biološkim odpadkom, tako da res nimate nobenega izgovora za to, da bi biološki odpadki pristali tam, kamor ne sodijo.

Reciklirajte.

- Oglas -

Čeprav se zdi recikliranje nekaj popolnoma naravnega in najbolj samoumevnega, žal v resnici ni tako. Še vedno se v napačnih smeteh znajdejo odpadki, ki tam nimajo kaj iskati. Če ne veste, kam spada določen odpadek, se o tem pozanimajte pri komunalnem podjetju v vaši bližini. Z vestnim recikliranjem določenim materialom zagotovimo ponovno uporabo ali predelavo. Na tak način močno zmanjšamo količino odpadkov, ki pristanejo na smetiščih. Poleg tega z recikliranjem zmanjšujemo porabo energije ter tako skrbimo za manjše izpuste toplogrednih plinov.

Razmislite o ponovni uporabi.

Zelo preprosto je smeti spremeniti v pravi zaklad. Preden nekaj zavržete, se vprašajte, ali vam ta predmet lahko koristi kje druge ali pa nemara pride prav komu drugemu. Odslužena oblačila lahko na primer uporabite na različne načine – lahko jih uporabite za čiščenje, svojemu ljubljenčku lahko iz njih izdelate ležišče in še in še.

Čim bolj stisnite embalažo.

Dejstvo je, da nekaj smeti nastane v čisto vsakem. Pri embalaži je zelo pomembno, da jo stisnete na karseda majhno površino. Če nič drugega, si boste tako zagotovili več prostora v zabojniku.

Vzdržujte stvari.

Številni proizvodi prej romajo v smeti ravno zaradi neprimernega vzdrževanja. Pomembno je, da vse stvari vzdržujete v skladu s priporočenimi navodili. Pomembno je, da zamenjate pipe, ki puščajo, da redno vzdržujete lesene predmete, da zamenjate počen strešnik na hiši itd. S primernim vzdrževanjem bodo stvari trajale dlje, poleg tega pa se boste izognili nepotrebnim in dragim popravilom.
Če pa se karkoli pokvari, pa to seveda popravite. Ni treba vsega zavreči kar takoj. Če se vam je na čevljih odlepil podplat, jih odnesite na popravilo k čevljarju, na novo preoblecite sedežno garnituro ali stole, … Če boste stvari popravili ali obnovili, boste veliko prispevali k manjšemu kopičenju smeti.

Kupujte, prodajajte ali darujte rabljene stvari.

Morda lahko kdaj kupite tudi kaj rabljenega. Na ta način sicer ne boste neposredno vplivali na količino svojih smeti, boste pa zagotovo prispevali k manjši produkciji smeti na splošno. Tudi sami lahko prodate rabljene predmete ali oblačila ali jih podarite, komu, ki jih res potrebuje ter mu tako polepšate življenje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×