5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?
Ekologija & okoljePoskrbite za manj odpadkov

Poskrbite za manj odpadkov

MORDA VAS ZANIMA

Ponujamo vam nekaj nasvetov, s pomočjo katerih lahko zmanjšate količino odpadkov v svojem  domu. Ponova uporaba predmetov je le eden od načinov.

Izogibajte se kopičenju stvari v svojem  domu.

- Oglas -

Vsako stvar, ki jo prinesete domov, so nekje naredili. Če tega predmeta ni mogoče reciklirati, predelati, uporabiti za druge namene, konča kje drugje kot na smetišču.

Marmelade in druge vložnine kupujte v stekleni embalaži, saj boste steklene kozarce lahko uporabili sami, ko si boste sami pripravljali ozimnico. Stekleno embalažo lahko uporabite tudi za številne druge namene – iz kozarcev ali steklenic lahko izdelate vaze ali jih uporabite kot posode za shranjevanje drugih živil. Pri nakupu se vedno vprašajte, kako boste določen izdelek uporabili ter se izogibajte nepotrebni dodatni embalaži.

Recikliranje odpadkov

Kompostirajte.

Nobenega razloga ni, da morali biološki odpadki pristati v navadnih smeteh, še posebej če imate doma možnost kompostiranja. Kompostirate lahko travo, ki ste jo pokosili okrog hiše. Na kompost sodijo tudi papir, lepenka in druga papirnata embalaža. Za vse, ki pa nimate možnosti kompostiranja, pa so na voljo tudi rjavi zabojniki, namenjeni prav biološkim odpadkom, tako da res nimate nobenega izgovora za to, da bi biološki odpadki pristali tam, kamor ne sodijo.

Reciklirajte.

- Oglas -

Čeprav se zdi recikliranje nekaj popolnoma naravnega in najbolj samoumevnega, žal v resnici ni tako. Še vedno se v napačnih smeteh znajdejo odpadki, ki tam nimajo kaj iskati. Če ne veste, kam spada določen odpadek, se o tem pozanimajte pri komunalnem podjetju v vaši bližini. Z vestnim recikliranjem določenim materialom zagotovimo ponovno uporabo ali predelavo. Na tak način močno zmanjšamo količino odpadkov, ki pristanejo na smetiščih. Poleg tega z recikliranjem zmanjšujemo porabo energije ter tako skrbimo za manjše izpuste toplogrednih plinov.

Razmislite o ponovni uporabi.

Zelo preprosto je smeti spremeniti v pravi zaklad. Preden nekaj zavržete, se vprašajte, ali vam ta predmet lahko koristi kje druge ali pa nemara pride prav komu drugemu. Odslužena oblačila lahko na primer uporabite na različne načine – lahko jih uporabite za čiščenje, svojemu ljubljenčku lahko iz njih izdelate ležišče in še in še.

Čim bolj stisnite embalažo.

Dejstvo je, da nekaj smeti nastane v čisto vsakem. Pri embalaži je zelo pomembno, da jo stisnete na karseda majhno površino. Če nič drugega, si boste tako zagotovili več prostora v zabojniku.

Vzdržujte stvari.

Številni proizvodi prej romajo v smeti ravno zaradi neprimernega vzdrževanja. Pomembno je, da vse stvari vzdržujete v skladu s priporočenimi navodili. Pomembno je, da zamenjate pipe, ki puščajo, da redno vzdržujete lesene predmete, da zamenjate počen strešnik na hiši itd. S primernim vzdrževanjem bodo stvari trajale dlje, poleg tega pa se boste izognili nepotrebnim in dragim popravilom.
Če pa se karkoli pokvari, pa to seveda popravite. Ni treba vsega zavreči kar takoj. Če se vam je na čevljih odlepil podplat, jih odnesite na popravilo k čevljarju, na novo preoblecite sedežno garnituro ali stole, … Če boste stvari popravili ali obnovili, boste veliko prispevali k manjšemu kopičenju smeti.

Kupujte, prodajajte ali darujte rabljene stvari.

Morda lahko kdaj kupite tudi kaj rabljenega. Na ta način sicer ne boste neposredno vplivali na količino svojih smeti, boste pa zagotovo prispevali k manjši produkciji smeti na splošno. Tudi sami lahko prodate rabljene predmete ali oblačila ali jih podarite, komu, ki jih res potrebuje ter mu tako polepšate življenje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×